Був поранений і помер з кулею в голові в віці 91 рік – ланцюг спогадів про ветеранів Другої світової

08 Травня 2020, 20:00
Карпо Семенович Величко – ветеран Другої світової війни 2330
Карпо Семенович Величко – ветеран Другої світової війни

В Шацькому районному будинку культури стартував флешмоб до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – ланцюг спогадів «Ми пам’ятаємо!».

Про це йдеться на сторінці Шацького РБК у facebook

Карантин в Україні торкнувся і 8-9 травня, у зв'язку з чим відмінені всі масові заходи.
На щастя, навіть цей вірус не в силах змусити нас відмовитися від пам’яті та подяки за подвиги наших прадідів.

«Тож просимо усіх, хто з повагою ставиться до Дня пам’яті та примирення  – 8 травня, Дня Перемоги – 9 травня та в пам'ять наших великих предків, які цей день «наближали, як могли», приєднатися до ланцюга спогадів «Ми пам’ятаємо!», не виходячи з дому».

Карпо Семенович Величко – ветеран Другої світової війни. На жаль, він вже в інших вимірах світів, але пам'ять про нього бережуть діти, внуки та правнуки.
А ще весною зацвітають його яблуні, вишні та виноград під рідною хатою.

«Дід рідко розповідав про війну… З дитинства пам’ятаю його розповіді про тяжку роботу «на пана». День перемоги для діда завжди був найважливішим святом в році. Як другий день народження, як Воскресіння, як Різдво! Він завжди казав, що народився на «Знесення», тому це свято вважав своїм днем народження.

Народився він 9 червня 1926 року. В 1938 році закінчив чотири класи, а 24 лютого 1945 року, у віці 19 років, був вже призваний на службу. Ось така юність… Дід був у званні підполковника на посаді «ручной пулеметчик». Тривалий час перебував в полоні. В квітні 1945-го був ранений в ліву ногу і отримав контузію. В червні цього ж року, після поранення, був у 442 загоні строй-батальйону стрілків – до 1947 року. В 1948-у був «сапером» (так в документах сказано). «Уволен в запас по окончании строка служби в 1950 году».

Коли почалось АТО, дід заплакав і казав: «Дітки, навіщо вам війна, це найстрашніше, що може бути, ви хоч усвідомлюєте?» – зі спогадів внучки Людмили Павлухиної.

Так і помер з кулею в голові у віці 91рік. Вічна пам'ять та вдячність за безсмертний подвиг!

1

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024