Жителі прикордонних регіонів безперешкодно можуть потрапити за лінію прикордонних інженерних споруджень, – МВС

07 Травня 2020, 15:55
2872

МВС та прикордонники відреагували на звернення щодо забезпечення безперешкодного доступу жителів прикордонних районів за лінію прикордонних інженерних споруджень.

Міністерство внутрішніх справ України разом з Адміністрацією Державної прикордонної служби України розглянуло звернення депутатів Волинської обласної ради до Президента України Володимира Зеленського щодо забезпечення безперешкодного доступу жителів прикордонних районів за лінію прикордонних інженерних споруджень, повідомляє Волинська обласна рада.

Нагадаємо, у своєму зверненні депутати просили Президента врегулювати питання з недопущенням встановлення у прикордонних районах України загородження з використанням армованої колючої стрічки «єгоза» та внести зміни до чинних нормативно-правових актів України для забезпечення безперешкодного доступу мешканців прикордонних районів до земельних наділів (паїв), інших об’єктів приватної і комунальної власності, розташованих між лінією державного кордону і лінією прикордонних інженерних споруд.

У спільній відповіді МВС та ДПС України йдеться про таке.

«Відповідно до завдань, покладених на Державну прикордонну службу України, силами відомства проводиться активна робота з інженерного облаштування державного кордону, у тому числі з установлення та підтримання в належному стані інженерних загороджень, які ускладнюють дії правопорушників та створюють більш сприятливі умови для упередження їх дій, вчасного реагування сил і засобів підрозділів охорони державного кордону на виявлені правопорушення.

При цьому відмічаємо, що українсько-польська ділянка державного кордону в межах Волинської області є одним з найбільш активних напрямків протиправної діяльності щодо спроб незаконного переміщення через державний кордон товарів та вантажів поза пунктами пропуску.

Так, за результатами оперативно-службової діяльності лише з початку 2020 року на цій ділянці спільно з польськими прикордонниками припинено 15 спроб незаконного переміщення через державний кордон понад 119 тисяч пачок сигарет, затримано 8 нелегальних мігрантів, за порушення прикордонного режиму та злісну непокору законним вимогам прикордонників до відповідальності притягнуто 11 осіб.

Водночас удосконалення інженерного облаштування державного кордону викликає значний супротив правопорушників - організаторів протиправної діяльності через державний кордон, які підбурюють місцеві громади та органи місцевого самоврядування щодо необхідності демонтажу інженерних загороджень, а також здійснюють спроби їх пошкодження або знищення.

Упродовж 2019-2020 років на зазначеній ділянці державного кордону в межах Волинської області підрозділами Державної прикордонної служби України зафіксовано 4 випадки спроб пошкодження інженерних загороджень. Останній подібний випадок зафіксовано 7 квітня ц.р., поблизу н.п. Висоцьк Любомльського району Волинської області, де прикордонним нарядом було затримано та передано співробітникам Національної поліції України 3 місцевих мешканців за пошкодження інженерного загородження (надіслано повідомлення для внесення в ЄРДР за ст. 194 ККУ «Умисне знищення або пошкодження майна»).

При цьому слід зазначити, що порядок в’їзду і перебування осіб у місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень, законодавчо врегульований і дотримується прикордонними підрозділами відповідно до вимог наказу Міністерства внутрішніх справ України від 04.08.2017 № 686, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.09.2017 за № 1082/30950.

Пропуск осіб та транспортних засобів за лінію прикордонних інженерних споруджень здійснюється за перепусткою, яка видається громадянину, як правило, до кінця року. Часові показники пропуску і перебування осіб за лінією прикордонних інженерних споруджень визначено з 1 квітня по 31 жовтня з 6.00 до 22.00, з 1 листопада до 31 березня з 08.00 до 18.00. Даний час перебування громадян у смузі місцевості між державним кордоном та лінією прикордонних інженерних споруджень у повному обсязі надає їм можливість проводити господарські роботи на своїх ділянках.

Відмічаємо також, що:

практика облаштування інженерних загороджень на напрямках найбільш активної протиправної діяльності через державний кордон активно застосовується на зовнішніх кордонах Європейського Союзу;

загородження «Єгоза» не заборонено законодавством України, широко застосовується як правоохоронними відомствами, так і державними організаціями, приватними підприємствами для охорони локальних ділянок, об’єктів та має відповідні сертифікати відповідності (УкрСЕПРО - ТУ України 28.7-21804553-001:2009, УкрСЕПРО№иА1.177.0013669-17);

у період з 2015 року по теперішній час не зафіксовано жодного факту травмування чи пошкодження існуючими інженерними спорудами людей чи тварин (у тому числі і загородженням «Єгоза»). Подібної інформації щодо можливих травмувань від органів місцевої влади, самоврядування чи окремих осіб до Луцького прикордонного загону не надходило.

З урахуванням вищевказаного зазначаємо, що заходи з інженерного облаштування державного кордону проводяться виключно для запобігання злочинам та адміністративним правопорушенням, протидію яким законодавством віднесено до компетенції Державної прикордонної служби України, та не направлені на обмеження прав і свобод громадян України, зокрема мешканців прикордонних населених пунктів Волинської області, або завдання шкоди міжнародному іміджу України».

Відповідь облраді надійшла за підписом заступника Міністра внутрішніх справ Сергія Гончарова.

Коментарі
09 Травня 2020, 18:11
Тепер з котрабасом проблеми
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024