Викладач Шацького лісового коледжу – про любов до всього живого та сюрпризи на 8 Березня

09 Березня 2017, 22:00
3897

Весняний жіночий день для Надії Положевець, викладача Шацького лісового коледжу імені В.В.Сулька, цього року був особливо багатий на увагу та позитивні емоції. 8 Березня тепло своїх сердець, слова вдячності та душевні подарунки несли їй, окрім чоловіка і трьох синів, ще й 30 студентів коледжу.

-Це також мої діти! – уточнює Надія Петрівна. – Три десятки першокурсників з 1 вересня вступили в студентське життя під моїм керівництвом. Їм, 15-річним, важко без шкільних друзів, без сім’ї. Хоч і вилетіли з батьківського гнізда, та мають велику потребу в любові, турботі, підтримці, настанові. Тому стараюся їм замінити маму, об’єднати їх спільними інтересами в дружну студентську сім’ю і навчити премудростей цікавої лісогосподарської справи.

В коледжі, де відбувалася наша розмова, 11 група саме готувалася до святкування 8 Березня. Нарядні дівчатка з нетерпінням очікували на сюрприз від хлопців. Останні не змусили себе довго чекати – привітали прекрасну половину на чолі з куратором квітами. Поки студенти ласували тортом і кавою, сміялися і жартували, ми з Надією Петрівною поговорили про тонкощі її роботи, про любов до природи, про сім’ю і жіночий день.


 

-Такі маленькі свята, як от 8 Березня, ми з групою намагаємося організовувати часто. Вітали наших хлопців-майбутніх захисників, не забуваємо про іменинників, збираємося разом на тематичні виховні години. Ці заходи об’єднують дітей, - розповідає викладач.

Надія Положевець, уродженка села Павловичі Локачинського району, після школи навчалася в Шацькому лісному технікумі. І хоча здібну випускницю направили після закінчення навчального закладу на роботу в Володимир-Волинський, вона через деякий знову повернулася в Шацький район. Вийшла заміж за місцевого жителя і переїхала жити в село Положево.

На роботу в Шацький лісовий коледж Надія Петрівна влаштувалася в 2009 році. Закінчила магістратуру Львівського лісотехнічного університету і на даний час викладає предмет «Озеленення населених місць» та управляє тепличним господарством коледжу. Навчає студентів вирощувати посадковий матеріал: декоративні рослини і лісову культуру – сосну звичайну; створювати проекти ландшафтного дизайну.

-Надворі вже весна. Дуже скоро на території коледжу закипить робота з озеленення. Будемо разом зі студентами висаджувати квіти, декоративні кущі, оновлювати наш дендропарк, оскільки дуже багато дерев, в тому числі і рідкісних, уже віджили свій вік, - Надія Петрівна ділиться планами на майбутнє.

Той, хто обирає лісівничу професію, повинен любити природу, рослини, ліс. Одним студентам цю любов прищепили змалку батьки, з іншими тепер працює викладач. Зізнається, що буває непросто, проте результат радує. Хлопці переважно цікавляться лісовими культурами, створенням парків, скверів, декоративних садів, малими архітектурними формами, защепленням дерев; дівчата – квітами, оформленням композицій, клумб. Студенти мають знати, як правильно зібрати насіння, зберегти його, підготувати до посіву, посіяти. Згодом – доглянути, позбутися шкідників, вилікувати хворобу.

Зі слів Надії Петрівни, в нашій місцевості популярним стає вирощування лохини садової – надзвичайно корисної і смачної ягоди. Викладач особисто досліджувала тему приживлюваності лохин в наших природних умовах – працювала в ростанському розсаднику, спостерігаючи, як приживаються висаджені методом живцювання рослини. З’ясувала, що лохина – воістину поліська ягода, оскільки рослини на 70%  прижилися.

При нагоді Надія Положевець дала декілька корисних порад місцевим садоводам щодо вирощування ягід:

-Найкраще висаджувати такі сорти лохини, як Дюк, Нельсон, Торо. Садити слід в низовині, але слідкувати, щоб там не застоювалася вода. Лунку під посадку копати не в глибину, а в ширину, оскільки коренева система в лохини поверхнева. Грунт під рослиною потрібно постійно підкислювати, на зиму вкривати – бажано кислотними сосновою тирсою чи хвоєю. Грунти нашої місцевості сприятливі для лохини, тому при правильному догляді будете постійно мати до столу вітамінні ягоди!

Любов до всього, що проростає з землі, в Надії Положевець проявляється  не тільки на роботі, а й вдома. Розкішний сад, море квітів, продуманий ландшафтний дизайн – все це вимагає не лише любові, а й багато часу і терпіння. Добре, що вдома Надія Петрівна має гарних помічників – чоловіка і трьох синів. Сини вже добре знають, як обрізати сад, знайомі з таким методом розмноження рослин, як живцювання, цікавляться вирощуванням лохин. Саме мамі вони завдячують цими знаннями і практичними навиками.

В жіноче свято найрідніші для Надії Петрівни чоловіки традиційно дарують їй великий букет вербових котиків і стараються оточити маму і дружину особливою увагою і турботою.

 «Я ж у них одна, тому 8 Березня для мене – це завжди день відпочинку і приємних сюрпризів», - підсумувала з усмішкою на обличчі щаслива мама, мудрий педагог і професійний фахівець лісової галузі.

Мирослава ЦЮП’ЯХ.  

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024