«Район.Шацьк» – лідер серед волинських інтернет-видань за кількістю вживання фемінітивів

29 Квітня 2020, 11:16
2248 Джерело: фото ілюстративне

У межах моніторингу експерти проаналізували 10 гіперлокальних видань. Серед п'яти друкованих це – Ковельська міськрайонна газета «Вісті Ковельщини», Маневицька районна газета «Нова доба», Любешівська районна газета «Нове життя», Камінь-Каширська районна газета «Полісся», Володимир-Волинська міськрайонна газета «Слово правди». Серед онлайн-медіа – «БУГ», «Район.Ковель», «Кордон», «Район.Рожище», «Район.Шацьк».

Дослідження проводили 11-17 квітня. Про це повідомили у Волинському пресклубі. 

Кожне видання проаналізували за кількома категоріями: кількістю чоловіків та жінок як експертів/експерток, героїв/героїнь у журналістських матеріалах, кількістю фемінітивів, наявністю стереотипних образів, сексизму в журналістських матеріалах та відстежували наявність матеріалів на гендерну тематику.

Оскільки період моніторингу співпав із передпасхальним тижнем, то закономірно, що чимало матеріалів було саме на великодню та релігійну тематику. Особливо це характерно для газет.

27% від загальної кількості матеріалів присвячені COVID-19: 26% – в інтернет-виданнях і 28% – в друкованих ЗМІ. Це були офіційні повідомлення про впровадження карантинних заходів, інформація з брифінгів органів влади, матеріали, пов'язані зі статистикою захворювання, інтерв'ю з лікарями, чимало публікацій про організацію роботи церков у передспахальний та великодній періоди в умовах карантину. Відтак, найчастіше експертами в таких повідомленнях були чоловіки (у 82% випадків – у друкованих ЗМІ і 65% – онлайн-медіа).

Загальна тенденція до меншої представленості жінок у локальних медіа у порівнянні з чоловіками зберігається. Так, у квітні представленість жінок (експерток та героїнь) у медіа склав 33% в інтернет-виданнях (і це на 7,5 % більше, аніж за даними лютневого моніторингу), у друкованих ЗМІ — 41 % (показник більший лише на 2,5 %).

В онлайн-виданнях жінки найчастіше коментують теми у сфері медицини (39%), соціальні питання (42%) та питання культури (53%). Однакова кількість експерток і експертів – у матеріалах на освітню тематику. Однак героїнями жінки були втричі більше, ніж чоловіки. Рівною мірою – в новинах про довкілля і в 100% випадків – на тему дозвілля.

Ситуацію з коронавірусом експертки коментували в медичному, політичному та релігійному контексті. Героїнями вони були в інформаціях про захворювання та благодійну діяльність.

Чоловіки у більшості проаналізованих матеріалів є експертами/героями у матеріалах на теми медицини, економіки та бізнесу, тих, що стосуються рішень органів влади усіх рівнів.  Найчастіше чоловіки як герої фігурують у кримінальних повідомленнях, про війну та армію, культуру та релігію (в останній тематиці йдеться в основному про матеріали, пов'язані з організацією церковних служб у великодній період, матеріали про священнослужителів).

Лише видання 2 видання – «Район.Рожище» та «Район.Шацьк» опублікували матеріали на гендерну тематику – про онлайн-флешмоб «Любов_це_не», головна мета якого – привернути увагу до проблеми домашнього насильства, випадки якого збільшилися за час карантину.

Як і в лютневому моніторинговому періоді, найбільше матеріалів щодо кримінальних подій розміщено на сайті «БУГ». Здебільшого джерелами для них використовується офіційна інформація від державних та правоохоронних органів.

За кількістю вживання фемінітивів лідерами є сайти мережі «Район. in.ua» – «Район.Ковель», «Район.Рожище» та «Район.Шацьк» – тут назви посад, діяльності, професій, зайнятості тощо жінок у 100% вжиті у жіночому роді: заступниця голови Волинської ОДА; старша муніципальна інспекторка; міністерка соціальної політики, патрульна, завідувачка сектору, комерційна директорка тощо.

Такі ж фемінітиви вживають і «БУГ» та «Кордон», однак у новинах цих видань дуже поширені назви в чоловічому роді (маскулінітиви): Оксана Білик – викладач образотворчого мистецтва; Христина Алчевська – український педагог, організатор народної освіти, засновник перших народних недільних шкіл; провідний спеціаліст ВООЗ по COVID-19 Марія ван Керкхове та інші, які можна абсолютно легко трансформувати у форму жіночого роду.

При чому, що характерно, при згадках заступниці голови Волинської ОДА, ця посада зазначалася виключно з означенням фемінітиву на всіх сайтах.

Новини видань «Район.Рожище» та «Район.Ковель» – є найбільш гендернозбалансованими (майже рівна кількість жінок і чоловіків як героїв і героїнь та експертів і експерток)

З огляду на це найбільш гендерночутливими онлайн-виданнями у квітні стали «Район.Рожище» (63,7%) та «Район.Ковель» (62%).

Коментарі
29 Квітня 2020, 17:40
Вже писали про це. 1 - е місце за кількістю абсурдизмів, тупізмів... Єдина мета - придумане не має бути схожим на російський аналог?<br/>Діти і ті вміють ліпше : https://m.gazeta.ua/articles/nelitereturna-leksika/_treba-kazati-ne-batareya-a-nagrivalo-yak-diti-vigaduyut-novi-slova/619919
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024