5 мешканців Шацької об'єднаної громади започаткували власні справи завдяки районному центру зайнятості

07 Березня 2017, 14:00
2459

Волинська область – одна з тих, у якій активними темпами впроваджується адміністративно-територіальна реформа. Проте «нові» громади успішно розвиватимуться лише тоді, коли звичні форми управління замінять на демократичні.

Згідно з результатами низки досліджень, однією з найбільших потреб на місцях залишається нестача необхідної інформації та практичних навичок, завдяки яким можна значно поліпшити економічні та соціальні умови проживання мешканців у громаді, - інформують в Волинському обласному центрі зайнятості

У вирішенні цієї проблеми Волинська обласна служба зайнятості тісно співпрацює з територіальними громадами, що утворилися давно, й активно налагоджує роботу з тими, які тільки починають своє існування.

Із Голобською об’єднаною територіальною громадою (ОТГ), утвореною 5 серпня 2015 року, у Ковельського міськрайонного центру зайнятості налагоджена дієва співпраця у напрямку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру. Завдяки цій взаємодії у 2016 році понад 50 безробітних працювали над впорядкуванням населених пунктів, що входять до громади: вирубували кущі, прибирали кладовища та місця меморіальних поховань, здійснювали підсобні роботи на стадіоні. На умовах співфінасування із Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття на це витрачено більше 34,3 тис. грн. У цьому році на організацію та проведення громадських робіт в місцевому бюджеті Голобської ОТГ закладено 48,6 тис. грн. За три місяці цього року 15 безробітних мали можливість заробити додаткові кошти на ліквідації снігових заметів, а троє осіб інформували про порядок призначення субсидій.

Фахівці служби зайнятості разом з керівниками об’єднаних територіальних громад працюють над розвитком ринку праці на території громади, розширенням можливостей для зайнятості її жителів.

Так, Шацький районний центр зайнятості, окрім залучення понад 70 безробітних Шацької об’єднаної територіальної громади до тимчасової зайнятості, сприяв 5 мешканцям ОТГ у започаткуванні власної справи одноразовим наданням виплати допомоги по безробіттю, 191 безробітного громади працевлаштовано, 67 шацьких безробітних проходили професійне навчання (70% з усіх, хто направлений на навчання районним центром зайнятості), 4 безробітних працевлаштовано на нові робочі місця з наданням роботодавцю компенсації єдиного соціального внеску. Робота у цьому напрямку буде продовжуватись.

Керівникам ОТГ разом з центрами зайнятості важливо спільно працювати над пошуком можливостей для зайнятості соціально вразливих мешканців громади, демобілізованих військовослужбовців, учасників АТО. Ця тема особливо близька голові Поромівської територіальної громади Євгенію Недищуку, який теж був учасником антитерористичної операції, і готовий прийняти допомогу Іваничівського центру зайнятості задля працевлаштування колишніх воїнів, які захищали незалежність нашої держави, а також забезпечення гідною працею кожного незайнятого жителя територіальної громади.

Новоутворені громади особливо потребують уваги, тому фахівці Маневицького районного центру зайнятості із першого дня функціонування Прилісненської ОТГ налагоджують контакти, інформують про послуги служби зайнятості. Уже домовилися про співпрацю щодо укомплектування вільних робочих місць, проведення громадських робіт із залученням незайнятих громадян. Адже, ОТГ виділила на ці роботи 20 тис. гривень. Планується відкриття Центру надання адміністративних послуг, де буде створено 12 нових робочих місць.

Безперечно, служба зайнятості та об‘єднані територіальні громади й надалі діятимуть спільно та скоординовано, що забезпечить ефективний розвиток громади як на регіональному, так і на всеукраїнському рівні. Взаємовигідність такого партнерства – очевидна. Завдяки співпраці можна вирішувати важливі питання благоустрою територій, упорядкування об’єктів соціальної сфери населених пунктів, забезпечення працівниками, підвищення професійного рівня населення громади, юридичної підтримки з питань праці тощо. Центр зайнятості переконаний, що співпраця стане реальним чинником успіху загальної справи реформування місцевого самоврядування та територіального устрою.

 

Коментарі
09 Березня 2017, 18:50
а за що то він таку хатище забацав
10 Березня 2017, 10:50
якась короста все про ольку стирає
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39