Очільник Держгеокадастру Волині - про конфлікт довкола світязької землі

06 Березня 2017, 12:20
2141

Журналіст ВолиньPost поспілкувався з очільником головного управління Держгеокадастру у Волинській області Василем Василенком, аби дізнатися його думку щодо депутатської «недовіри», бурштинових земель та головних досягнень і «провалів» управління за час його керівництва.

Як ви оцінюєте рішення обласної ради про визнання вашої роботи незадовільною? Чи було воно вмотивованим?

Я уважно прочитав земельне законодавство та повноваження обласної ради, Закон України «Про місцеве самоврядування», тому не буду деталізувати, чи може обласна рада заслуховувати територіальний орган центрального органу виконавчої влади.

З приводу об’єктивності теж маю кілька питань. У рішенні про незадовільну роботу управління Держгеокадастру навіть не вказано, про який саме період йдеться. 

Насправді історія розпочалася ще у грудні, коли мене не запросили на засідання постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією. Я був на профільній комісії сільського господарства продовольства і земельних відносин, коли до мене прийшов працівник облради.

Він спитав, чи зміг би я прийти завтра на комісію Вітіва. Я спитав, які питання заслуховуватимуть, на що той відповів, що точно не знає, але нібито є якась скарга. Після комісії я дав доручення секретарю, яка телефонувала у приймальню голови облради. Там сказали, що питань стосовно Головного управління Держгеокадастру ніби немає і моєї присутності не потрібно, в оргвідділі підтвердили теж саме. Офіційних запрошень на комісію також не було.

До речі, на комісії питання заслуховували двічі, та туди чомусь мене або не запрошують, або «запрошують» так, щоб я прийшов не підготований. Якщо на постійній комісії хочуть отримати інформацію, то мали б подати запит щодо інформації, яка їх цікавить. Проте такого запиту не було.

Хоча тих, хто мав мене критикувати, очевидно, попередили завчасу, бо на засідання приїхав Світязький сільський голова. По цій сільраді зараз відкрита кримінальна справа – збитки державі на понад 150 мільйонів гривень.

Яким чином вони завдані?

Там здійснено незаконну зміну меж населених пунктів. До нас надійшов запит правоохоронних органів, на який ми дали відповідь – була проведена експертиза з висновком на доопрацювання, незважаючи на це порушено законодавство і районна рада затвердила ці межі незаконно. 

Зрозуміло, що сільський голова, можливо, звинувачує мене у причетності до цього. Я розумію, що у нього були власні інтереси прибути на комісію. 

Ще на засіданні комісії був представник проектної організації «ВОЛОДИМИР-ЮРИСТ», який теж має певні претензії. В Головне управління передали на експертизу документацію розроблену даною проектною організацією від учасника АТО, який хотів отримати землю під садівництво. До слова, проект міська рада могла затвердити й без нашого висновку. Але його все-таки подають нам - у болоті за собором Різдва Христового землю називають таким типом угідь, яких навіть нема у звітності у Володимирі-Волинському. Знаючи, що ми для учасників АТО робимо майже все, думали, що ми можливо робимо й щось незаконне. Але ми дали негативний висновок щодо цього випадку.

Тоді чому ви вважаєте, що представник фірми може мати упереджене ставлення?

У нас є вказівка від Держгеокадастру України, щоб кожного четверга негативні висновки ми подавали їм для розгляду. Документація розроблена з грубим порушенням законодавства, і через це 2 спеціалістів «ВОЛОДИМИР-ЮРИСТ», позбавили сертифікатів. 

Але веду до іншого - підготовка комісії відбувалася. Мене не запросили належним чином, не кажучи вже про можливість дати змогу підготуватися. З цього все й почалося. Питання мали розглядати на сесії облради у грудні, згодом виявилося, що розглядатимуть у лютому. Скажу більше – довідка, яку роздали депутатам, на мою думку, суперечить самому регламенту облради - невідомо, хто її готував, вона навіть без підпису і містить велику кількість недостовірної інформації.

Про яку довідку йдеться?

Довідка про роботу Головного управління, яку перед сесією роздали депутатам. Аби її підготувати, у нас не витребовували жодної інформації. Там, знову ж таки, повторювалося питання Світязької сільради, «ВОЛОДИМИР-ЮРИСТ», тощо. Я їздив на сесію Світязької сільради напередодні, після завершення сесії голова двічі перепитував, чи є питання до Держгеокадастру. Всі сказали – питань немає. Через два дні ці люди приїжджають на сесію облради, це, на мою думку, виглядає штучно, як і питання які вони підіймали.

Наприклад, сільський голова Світязя підіймав питання відмови видавати земельні ділянки місцевим мешканцям. Це питання має передісторію. У Світязі був радгосп, після ліквідації якого землю не розпаювали, а вона лишилася у державній власності. Ті, хто там працював, втратили право оформити земельні паї. Тому ми самі у 2015 році запропонували сільській раді організувати збір заяв від цих громадян на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, після чого надали 235 ділянок. 22 із них – жителям Любомля, Нововолинська, Києва, Харкова тощо. Тоді ні в кого не було претензій, що це мешканці населених пунктів не з Шацького району.

У грудні минулого року ми отримали ще 178 заяв щодо надання земельних ділянок на території Світязької сільської ради, з них по 158 ми надали відмови, 76 серед яких – місцевим. Відмови ми видали через те, що з поданих додатків до заяв не можливо було визначити бажане місце розташування ділянок які просили надати. 

Фактично 76 місцевих жителів не отримали ділянки через неякісно підготовлені додатки до заяв, після виправлень зауважень земельні ділянки будуть надані. В цілому по Світязькій сільській раді прийнято понад 250 наказів з яких близько 40 стосується не місцевих. Натомість мене звинуватили, що ми у Світязькій сільській раді роздаємо землю «не своїм».

Я не вважаю любомльчан чужими, і не розумію цих понять - свої чи не свої. Ми дотримуємося закону і не будемо нікого ділити «на своїх» і «чужих».

Коментарі
06 Березня 2017, 15:04
Васік! Нєсуєтісь под клієнтом. Гунчик, Континіум,Луценко прикриють.
07 Березня 2017, 00:34
ТО МОЖЕ ЦВИДА М В ЗАПИТАЙМО А ЩО ВІН ЗРОБИВ ДЛЯ ПРИВАТИЗАЦІЇ ЗЕМЛІ МІСЦЕВИМИ ЛЮДЬМИ? ЩОСЬ НЕ ВИДНО ЙОГО РОБОТИ У ЦЬОМУ НАПРЯМКУ? А МОЖЕ ТАК І ТРЕБА БУЛО?
07 Березня 2017, 00:38
Скільки Вася тобі ягідка волинська пообіцяла$??<br/>За ці землі 160 га.
07 Березня 2017, 01:56
Який вгодований син землі
07 Березня 2017, 02:09
пів лісовоі роздав друззям із києва і луцька
07 Березня 2017, 10:50
ТО ДЕЖ ПРАВДА? МІСЦЕВІ ЧИНУШІ ВИДНО В ДОЛІ БО МОВЧАТЬ ЯК РИБА
08 Березня 2017, 21:22
ТО ТОКА КОРУПЦІЯ МЕСТНОГО ПОШИВУ
09 Березня 2017, 22:58
ви но у найди позабирайте участки
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39