Нинішній навчальний рік буде нелегким для шкіл району

03 Березня 2017, 22:30

22  лютого відбулося засідання колегії відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА, на якому було проаналізовано результативність роботи установ і закладів освіти району у 2016 році та заплановано реалізацію завдань у сфері освіти на 2017 рік.

З доповіддю перед колегами виступив Анатолій Пех, начальник відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА. Доповідач розпочав свій виступ з аналізу роботи дошкільної сфери, наголосивши, що в районі функціонує 9 дошкільних навчальних закладів, у 23 вікових групах виховується понад 520 дітей дошкільного віку, зокрема 39 вихованців охоплено підготовкою до школи. З проблем – черга в дитячі садки смт Шацьк, сіл Світязь і Пульмо; невиконані норми харчування (на 1 дитину в день вартість харчування має  становити 25-26 грн., натомість становить для міських ДНЗ -13,50 грн., сільських - 11,50 грн.), неукомплектований штат працівників у зв’язку з обмеженим фінансуванням та суперечностями в законодавстві.


 

В районі функціонує 18 загальноосвітніх навчальних закладів, де в 2015-2016 навчальному році здобували загальну середню освіту 2010 учнів. Наповнюваність шкіл та класів нерівномірна, що є перешкодою для рівного доступу усіх учнів до якісної освіти та причиною низьких результатів у навчанні. Оптимізація мережі навчальних закладів, створення опорних шкіл, впровадження профільного навчання сприятимуть створенню конкурентного навчального середовища, - наголосив Анатолій Анатолійович.



На даний час, зі слів доповідача, комп’ютеризовано усі сім шкіл І-ІІІ ст. та  ЗОШ І-ІІ ст. с.Смоляри-Світязькі, функціонує 9 комп’ютерних класів. Утім, комп’ютери застарілі і потребують термінованого оновлення Комп’ютеризовано та підключено до мережі Інтернет всі  бібліотеки загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів. Проблемним є забезпечення комп’ютерами шкіл І-ІІст.

Навчально-виховний процес у школах забезпечують 325 педагогічних працівників, серед яких 5 мають звання «Відмінник освіти України», 10 учителів-методистів, 46 старших учителів.

290 педагогічних працівників мають повну вищу освіту, 11 – базову вищу, 130 - кваліфікаційну категорію «Спеціаліст вищої категорії», 76 - кваліфікаційну категорію «Спеціаліст І категорії».

В районі спостерігається перенасичення вчителями початкових класів, філологічних дисциплін, фізичної культури. Є потреба у фахівцях фізики, хімії, математики.

Доповідач проаналізував кожну ланку діяльності навчальних закладів, зокрема і позашкільних. Не оминув тем проведення олімпіад, роботи з обдарованими дітьми, медичного обслуговування учнів, щорічних медоглядів, оздоровлення та відпочинку учнів, роботи психологічної служби, фахівців, які працюють з дітьми з вадами розвитку, правової освіти молоді тощо.

До слова, минулого року школярі району досить успішно на фоні області склали зовнішнє незалежне оцінювання.

-Маємо вагомі успіхи в галузі освіти, які дають нам стимул для подолання труднощів та виконання нових освітніх завдань, - завершив свій виступ керівник освітянськ галузі району.

Директор ЗОШ І-ІІ ст. села Підманове Олена Герасимук розповіла про тісну співпрацю колективу школи з батьками учнів, спонсорами, благодійниками та керівництвом сільської ради.


 

-Ми об’єднали зусилля всіх зацікавлених сторін, аби створити в школі гарні умови для навчання і праці. Добудували приміщення навчального закладу, встановили внутрішні санвузли. Придбали плазмовий телевізор, мультимедійну дошку, музичний центр, тематичні стенди і нові меблі, - розповіла Олена Миколаївна.

Вагомим є вклад у зроблене народного депутата Степана Івахіва, Світязького сільського голови Миколи Цвида, голови піклувальної ради Федора Заяця і батьків учнів. В школі діє акція «Село – для нас, ми – для села», в рамках якої школярі впорядковують територію населеного пункту, а також пансіонату «Шацькі озера» та оздоровчого табору «Супутник». В знак вдячності за гарну роботу спонсори подарували учням туристичне спорядження.

Завідуюча дошкільного навчального закладу села Пульмо Аліна Галух ознайомила присутніх з роботою дитсадка. В дитячому закладі зроблено немало – здійснено реконструкцію котельні, на що виділила 12 тисяч гривень Пульмівська сільська рада. За підтримки депутата Степана Івахіва і за кошти спонсорів з Німеччини придбали кухонні витяжки в харчоблок, провели заміну системи опалення і встановили два опалювальні котли. Активно допомагають дитсадку і батьки вихованців: придбали пилосос, тюль, посуд, замінили унітази, встановили пластикові підвіконня.


 

З того, що потрібно зробити, першочерговим є необхідність підключення дитсадка до мережі Інтернет, заміна загорожі, міжкімнатних дверей, капітальний ремонт та утеплення приміщення.

Підбила підсумки колегії освітян Ольга Сахарук, керуюча справами Шацької районної ради.

В своєму виступі Ольга Петрівна наголосила, що нинішній навчальний рік буде нелегким для працівників навчальних закладів. Радує лише те, що справно виплачуватиметься заробітна плата, а от вирішення господарських питань, фінансування яких лягає на районний і місцеві бюджети, стане проблемним. Також фахівець районної ради вказала керівництву освіти на недопрацювання: затягування зі створенням у районі опорних шкіл; повноцінної роботи, відповідно до статусу, школи-гімназії смт Шацьк; невикористання деякими навчальними закладами коштів з обласного бюджету, передбачених на облаштування внутрішніх санвузлів; відсутність підручників тощо.

Віктор Плейтух, провідний спеціаліст Шацької райдержадміністрації, наголосив на тому, що не можна в майбутньому допускати таких кричущих порушень теплового режиму, які були взимку в деяких навчальних закладах району. Щоб діти не навчалися в холодних класах, директори мають завчасно аналізувати потреби палива і забезпечувати його доставку

Мирослава ЦЮП’ЯХ