Нинішній навчальний рік буде нелегким для шкіл району

03 Березня 2017, 22:30
2973

22  лютого відбулося засідання колегії відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА, на якому було проаналізовано результативність роботи установ і закладів освіти району у 2016 році та заплановано реалізацію завдань у сфері освіти на 2017 рік.

З доповіддю перед колегами виступив Анатолій Пех, начальник відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА. Доповідач розпочав свій виступ з аналізу роботи дошкільної сфери, наголосивши, що в районі функціонує 9 дошкільних навчальних закладів, у 23 вікових групах виховується понад 520 дітей дошкільного віку, зокрема 39 вихованців охоплено підготовкою до школи. З проблем – черга в дитячі садки смт Шацьк, сіл Світязь і Пульмо; невиконані норми харчування (на 1 дитину в день вартість харчування має  становити 25-26 грн., натомість становить для міських ДНЗ -13,50 грн., сільських - 11,50 грн.), неукомплектований штат працівників у зв’язку з обмеженим фінансуванням та суперечностями в законодавстві.


 

В районі функціонує 18 загальноосвітніх навчальних закладів, де в 2015-2016 навчальному році здобували загальну середню освіту 2010 учнів. Наповнюваність шкіл та класів нерівномірна, що є перешкодою для рівного доступу усіх учнів до якісної освіти та причиною низьких результатів у навчанні. Оптимізація мережі навчальних закладів, створення опорних шкіл, впровадження профільного навчання сприятимуть створенню конкурентного навчального середовища, - наголосив Анатолій Анатолійович.



На даний час, зі слів доповідача, комп’ютеризовано усі сім шкіл І-ІІІ ст. та  ЗОШ І-ІІ ст. с.Смоляри-Світязькі, функціонує 9 комп’ютерних класів. Утім, комп’ютери застарілі і потребують термінованого оновлення Комп’ютеризовано та підключено до мережі Інтернет всі  бібліотеки загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів. Проблемним є забезпечення комп’ютерами шкіл І-ІІст.

Навчально-виховний процес у школах забезпечують 325 педагогічних працівників, серед яких 5 мають звання «Відмінник освіти України», 10 учителів-методистів, 46 старших учителів.

290 педагогічних працівників мають повну вищу освіту, 11 – базову вищу, 130 - кваліфікаційну категорію «Спеціаліст вищої категорії», 76 - кваліфікаційну категорію «Спеціаліст І категорії».

В районі спостерігається перенасичення вчителями початкових класів, філологічних дисциплін, фізичної культури. Є потреба у фахівцях фізики, хімії, математики.

Доповідач проаналізував кожну ланку діяльності навчальних закладів, зокрема і позашкільних. Не оминув тем проведення олімпіад, роботи з обдарованими дітьми, медичного обслуговування учнів, щорічних медоглядів, оздоровлення та відпочинку учнів, роботи психологічної служби, фахівців, які працюють з дітьми з вадами розвитку, правової освіти молоді тощо.

До слова, минулого року школярі району досить успішно на фоні області склали зовнішнє незалежне оцінювання.

-Маємо вагомі успіхи в галузі освіти, які дають нам стимул для подолання труднощів та виконання нових освітніх завдань, - завершив свій виступ керівник освітянськ галузі району.

Директор ЗОШ І-ІІ ст. села Підманове Олена Герасимук розповіла про тісну співпрацю колективу школи з батьками учнів, спонсорами, благодійниками та керівництвом сільської ради.

2

 

-Ми об’єднали зусилля всіх зацікавлених сторін, аби створити в школі гарні умови для навчання і праці. Добудували приміщення навчального закладу, встановили внутрішні санвузли. Придбали плазмовий телевізор, мультимедійну дошку, музичний центр, тематичні стенди і нові меблі, - розповіла Олена Миколаївна.

Вагомим є вклад у зроблене народного депутата Степана Івахіва, Світязького сільського голови Миколи Цвида, голови піклувальної ради Федора Заяця і батьків учнів. В школі діє акція «Село – для нас, ми – для села», в рамках якої школярі впорядковують територію населеного пункту, а також пансіонату «Шацькі озера» та оздоровчого табору «Супутник». В знак вдячності за гарну роботу спонсори подарували учням туристичне спорядження.

Завідуюча дошкільного навчального закладу села Пульмо Аліна Галух ознайомила присутніх з роботою дитсадка. В дитячому закладі зроблено немало – здійснено реконструкцію котельні, на що виділила 12 тисяч гривень Пульмівська сільська рада. За підтримки депутата Степана Івахіва і за кошти спонсорів з Німеччини придбали кухонні витяжки в харчоблок, провели заміну системи опалення і встановили два опалювальні котли. Активно допомагають дитсадку і батьки вихованців: придбали пилосос, тюль, посуд, замінили унітази, встановили пластикові підвіконня.


 

З того, що потрібно зробити, першочерговим є необхідність підключення дитсадка до мережі Інтернет, заміна загорожі, міжкімнатних дверей, капітальний ремонт та утеплення приміщення.

Підбила підсумки колегії освітян Ольга Сахарук, керуюча справами Шацької районної ради.

В своєму виступі Ольга Петрівна наголосила, що нинішній навчальний рік буде нелегким для працівників навчальних закладів. Радує лише те, що справно виплачуватиметься заробітна плата, а от вирішення господарських питань, фінансування яких лягає на районний і місцеві бюджети, стане проблемним. Також фахівець районної ради вказала керівництву освіти на недопрацювання: затягування зі створенням у районі опорних шкіл; повноцінної роботи, відповідно до статусу, школи-гімназії смт Шацьк; невикористання деякими навчальними закладами коштів з обласного бюджету, передбачених на облаштування внутрішніх санвузлів; відсутність підручників тощо.

Віктор Плейтух, провідний спеціаліст Шацької райдержадміністрації, наголосив на тому, що не можна в майбутньому допускати таких кричущих порушень теплового режиму, які були взимку в деяких навчальних закладах району. Щоб діти не навчалися в холодних класах, директори мають завчасно аналізувати потреби палива і забезпечувати його доставку

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

 

Коментарі
04 Березня 2017, 12:34
<p>щеб працівник районної ради підбивала підсумки колегії відділу освіти такої ганьби можна чекати тільки ві адміністрації яка не спроможна обо не хоче розуміти чим живуть 500 працівників освіти району тому клерки з районної ради і розказують такі речі а начальник відділу соплі жує</p>
04 Березня 2017, 12:35
А ЩО МИ МОЖЕМО ЗРОБИТИ?
04 Березня 2017, 12:37
КЕРУВАТИ НАМИ ВСІ ХОЧУТЬ, А ТЕПЛО У ШКОЛАХ ЦЕ НЕ ЇХ СПРАВА А НА ТРИБУНУ ВИЛІЗТИ І ЯЗИКОМ МОЛОТИ ,ТОЦЕ ВОНА ВМІЄ
04 Березня 2017, 12:40
ТОЖ РІШЕННЯ ПРО ШАЦЬК ГОТУВАЛА ОЛЬГА САХАРУК, ДОРЕЧІ ВОНО ПРИЙНЯТЕ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ ЗАКОНОДАВСТВА БО ЦЯ ЛЮДИНА ДУЖЕ ФАХОВА
04 Березня 2017, 12:55
ЦЕ НЕ КОЛЕГІЯ А ЗОРИ ДИРЕКТОРІВ ШКІЛ
04 Березня 2017, 13:12
Це колегія. а не збори директорів шкіл
04 Березня 2017, 13:18
ЯКЩО КОЛЕГІЯ ПРОХОДИТЬ НА ТАКОМУ РІВНІ І В ТАКІЙ ФОРМІ ТО ЦЕ ТОЧНО ЗБОРИ БО КОЛЕГІЯ ЦЕ ТРІШКИ ІНШЕ МАТЕРІАЛ ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ПРОЕКТИ РІШЕНЬ ПРИСУТНІСТЬ ЧЛЕНІВ КОЛЕГІЇ І ТД
04 Березня 2017, 13:18
Школи холодні, палива нема, грошей на грамоти нема, діти плачуть. бо знову ж грошей на обласні змагання нема. Директори в усьому звинувачують Пеха, Пех директорів. Рівень учителів - нижче середнього. Репетиторство процвітає, бо бачте завдання вчителів допомогти навчити, а вчать нехай батьки. А гроші то отримують немалі. Стидно за таку освіту,за таких вчителів
04 Березня 2017, 17:15
БОЖЕ , ДО ЧОГО НАС ДОВОДЯТЬ НАШІ РАЙОННІ МУЖІ ТАКЕ ВРАЖЕННЯ ЩО НИНІШНЯ ВЛАДА ХОЧА ЯКА ВОНА НИНІШНЯ САХАРУК ОП ГОЛЯДИНЕЦЬ ВВ БЕБКО ЄРОФЕЄВА ПЛЕЙТУХ ЦЕ ВСЕ РЕГІОНАЛИ ЧИ ЇХ СОЮЗНИКИЖИВЕ САМА ПО СОБІ А ЛЮДИ САМІ ПОСОБІ ЩО НЕ ПРОЧИТАЙ ТО РАЙОННА РАДА ВИРІШИЛА ,ЗАБЕЗПЕЧИЛА ,СТВОРИЛА А ДІТИ ВХОЛОДІ СИДІЛИ , ЗЕМЛЮ ДЕРИБАНЯТЬ І ТД
04 Березня 2017, 17:40
А вчителям соромно за таких невдячних батьків!
04 Березня 2017, 18:08
голова районної ради с карпук за минулий рік використав майже 100000 гривень на транспорт а діти сиділи у холоді а ефект від поїздок? скоротити половину районної ради і віддати гроші на туалети для дітей
05 Березня 2017, 01:07
так
05 Березня 2017, 01:08
так
05 Березня 2017, 01:12
так
05 Березня 2017, 01:12
п
05 Березня 2017, 20:03
ВЧИТЕЛЮ , а батькам соромно за таких вчителів, Бо завдання вчителя- навчити, дати якомога найбільше знань дитині, але це було колись. Тепер же завдання вчителя полягає на тому, що б дати якомога менше знань, бо тоді батьки прийдуть і будуть просити за репетитерство у того самого "вчителя" Де це бачено таке??? Так, можна казати , що батьки НЕВДЯЧНІ, що з вами стало, вчителі?! Згадайте себе школярами, чи вас теж так вчили, чи у вас малі зарплати в порівнянні з просторобочими?! Яке щастя , що ще живуть вчителі - пенсіонери - справжні вчителі! Вани і до цієї пори можить привити любов до свого предмету на довгі роки , а ВИ?? :( СУМНО
05 Березня 2017, 21:54
ЯКА ГАНЬБА ДОРЕЧІ ВІННІЧУК ВИЇЗДЕВ ПО ШАЦЬКУ ТЕЖ НЕ МАЛО А РАНІШЕ НА ВЕЛИКУ ЇЗДИВ А ТЕПЕР ІВАН ЧІТКО СТОЇТЬ О 7 50 ПІД ВІКНАМИ ВІННІЧУКА
05 Березня 2017, 23:19
опірився скоро і матюкати як найда почне
05 Березня 2017, 23:48
Не зрозуміло одне-за що ці чиновники отримують зарплату,якщо все так погано
06 Березня 2017, 01:02
А як на рахунок зарплат депутатів, суддів, митників... Нема що сказати? Ви їх роботою задоволені?
06 Березня 2017, 01:03
А ви, якщо паплюжите вчителів, то називайте, будь ласка, конкретно прізвища. А по поводу пенсіонерів - а хіба не вони займаються "репетиторством", тобто виконанням домашніх завдань з вашими дітьми. а ви, батьки, платите за це гроші, не думаючи чи дає цей репетитор хоч якісь знання. А тепер на рахунок " колись"... Ви часто самі виконували домашні завдання, а чи тато з мамою допомагали? А зараз за своєю лінню ви скинули самі ваших дітей на репетиторів, які поняття не мають про сучасні освітні технології.
06 Березня 2017, 02:23
До знайомої<br/>Видно, ваші діти вчилися в школі ще за СРСР. Бо ви не розумієте, яка зараз шкільна програма. Сьогодні діти мають знати те, чого 20 років тому навчали професорів. І вчителі тут не винні. Ніякого урока не вистачить, щоб дати ті знання, і не вистачить 11 років. І не заздріть учителям за їхню зарплату. Підіть і самі попрацюйте в класі і отримайте результат.
06 Березня 2017, 22:41
Цікаво, а яка у вас зарплата, якщо ви дозволяєте собі наймати репетиторів?
07 Березня 2017, 00:49
ПРОБЛЕМИ НЕ У РЕПЕТИТОРСТВІ А В ТОМУ ,ЩО ТВОРИТЬСЯ В ОСВІТІ?
07 Березня 2017, 13:17
За новим законом &quot;Про освіту&quot; (прийнято в першому читанні) батьки мають право обирати де і як навчати дітей. Навіть можна буде навчати вдома. Нащо тоді вам ті вчителі! Будете навчати самі. Тоді всі спробують себе в ролі вчителів. Вперед, і з піснею!!!
09 Березня 2017, 15:11
Якщо вже ви такий мудрий, то маєте знати, що рішення не працівники ради готують, а той хто ініціює питання, а депутати розглядають і приймають. То чи вона фахова чи ні, але рішення готував Пех, бо освіта його подавала раді. А може то і не депутат пише, бо мав би таке елементарне знати...ящо вже так знає законодавство.
09 Березня 2017, 15:17
Ну як вчора народилися! Хіба може працівник ради піти сама на збори? А підбивати підсумки тим більше.Ясно, що послали, бо не було кого і думаю говорила те, що доручили, бо це ж говорить на всіх нарадах останнім часом голова. Це його думки.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39