Перший заступник голови Шацької РДА просить мешканців дотримуватися на Великдень правил карантину

16 Квітня 2020, 20:50
Віктор Плейтух звернувся до жителів району з проханням дотримуватися карантину у Великодні свята. 4086
Віктор Плейтух звернувся до жителів району з проханням дотримуватися карантину у Великодні свята.

Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької райдержадміністрації, звернувся до жителів району з проханням дотримуватися карантину у Великодні свята.

Звернення опубліковане на сторінці Шацької РДА у facebook.

Подаємо текст без змін.

Шановні жителі Шацького району!

Напередодні величного свята Христового Воскресіння, яке в цьому році, на жаль, затьмарене пандемією коронавірусу COVID-19, хочу звернутися до вас зі словами вдячності за розуміння щодо обмежувальних заходів, які введені державою, і яких всі повинні дотримуватись, незважаючи на серйозні незручності.

Пандемія хвороби, яка спіткала нас, дуже підступна і небезпечна, і не тільки через те, що на сьогодні відсутні ліки та вакцина від цієї недуги, а тому, що вона дуже швидко поширюється, а також може проходити безсимптомно в одних і мати дуже тяжкі наслідки для інших людей. Людина-носій відразу може не відчувати симптомів, добре почуватися, вести нормальний спосіб життя, перехворіти без наслідків і, не підозрюючи цього, несе в собі загрозу для оточуючих, особливо людей старшого віку та тих, що хворіють іншими хворобами.

Саме тому основною тактикою боротьби з пандемією обрано максимальне обмеження спілкування, недопущення скупчення людей. Карантинні заходи, які введені в Україні і в нашому районі зокрема, внесли масу, м’яко кажучи, незручностей для людей і бізнесу. Заборони, які діють, негативно впливають на економіку і подальший розвиток, під загрозою відпочинковий сезон у Шацькому районі, від якого залежить благополуччя багатьох родин району.

Але ці заходи вкрай важливі і потрібні, і вони дають свій ефект. На сьогоднішній день в Шацькому районі не зафіксовано жодного підтверджуючого випадку захворювання на COVID-19. Підозри, які мали місце у жителів Пульмівської сільської ради та Шацької селищної ради, лабораторно не підтверджені.

Попри це, ми не можемо почуватися безпечно, адже у сусідніх районах вже є інфіковані люди і навіть летальні випадки від коронавірусу.
Ризиків занесення збудника хвороби дуже багато, в тому числі специфічних для Шацького району. Це і велика кількість заробітчан, які повернулися з країн Європи, і люди з інших регіонів України, які приїжджають до своїх приватних дачних будинків, а також подекуди безпечність і безвідповідальність мешканців району, в тому числі власників торговельних закладів, які не в повній мірі дотримуються вимог карантину.

Дуже великі ризики поширення хвороби, на жаль, несуть такі світлі і радісні пасхальні свята, через традиційні масові релігійні обряди, родинні зустрічі і гостини.

Саме тому 15 квітня у Шацькій райдержадміністрації відбулася зустріч керівників району з представниками духовенства Шацького району, за результатами якої прийняли спільне рішення змінити традиційні підходи до святкування Великодніх свят. Узгоджено, що традиційне освячення пасхальних кошиків відбуватиметься в першій половині дня, в суботу, 18 квітня на вулицях і територіях біля храмів. Церковні богослужіння будуть здійснюватись без масової присутності вірян з дотриманням карантинних вимог (не більше 10 осіб у храмі, включаючи священнослужителів, наявність масок, соціальна дистанція 2 м).

1

 

Провідна неділя (26 квітня) переноситься на суботу 6 червня (поки що орієнтовно).

Хочу ще раз подякувати всім священнослужителям, які відповідально поставились до ситуації, що склалася, і проведуть святкові релігійні заходи у відповідності до церковних канонів у молитві за нас з вами, з турботою про безпеку своєї пастви.

Звертаюсь до всіх мешканців району з проханням підтримати святих отців, організовано прибути на узгоджені території і в узгоджений час для освячення пасок, дотримуючись дистанції, порядку, «маскового» режиму, і хай ніщо не затьмарить радісного свята Христового Воскресіння. А статистика захворювань після свят зміниться в кращу, а не гіршу сторону.

Уточніть місце і час освячення у церковнослужителів або в сільських радах, повідомте родичів та сусідів, допоможіть стареньким та немічним.
Залишайтеся вдома у вихідні дні. Проведіть час з родинами. Саме ваше відповідальне ставлення до ситуації допоможе всім. Спілкуйтеся в соцмережах, налаштуйтеся позитивно, «фільтруйте» фейки і надто «вражаючі» новини. Офіційні відомості щодо розвитку ситуації, постійно публікуються на офіційних веб-сайтах Волинської обласної держадміністрації та Шацької райдержадміністрації, на сторінках «Фейсбук»  Волинської облдержадміністрації та Шацької райдержадміністрації, в інших офіційних виданнях та у інтернет-виданні «Район.Шацьк».

Про симптомні хвороби і методи лікування можна дізнатись телефоном у свого сімейного лікаря, на офіційних «гарячих лініях». Щодо питань дотримання умов карантинного режиму, виявлених порушень, в тому числі, порушень обов’язкової «самоізоляції» слід звертатись до Шацького відділення поліції за телефоном 20 4 64.

Разом ми переможемо «лихо з короною»!

Віктор ПЛЕЙТУХ, перший заступник голови Шацької районної державної адміністрації 

Коментарі
17 Квітня 2020, 02:02
МОСКОВСЬКІ ПОПИ ВІД ІМЕНІ ПУТІНА ЗАПРОШУЮТЬ ПРОЧАН У КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКУ ЛАВРУ на свята
17 Квітня 2020, 02:07
Ви серйозно думаєте,що під церквами не буде скупчень людей?<br/> А слабо сказати батюшкаМ щоб всі люди винесли свої кошелі на дорогу біля двору і ті пройшлися по селі і освятили їх, як це робили в Польщі?
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024