На Волині виявили шкідника, який знищує трав'янисті та деревні культури

16 Квітня 2020, 16:28
На Волині виявили шкідника, який знищує трав'янисті та деревні культури 2445
На Волині виявили шкідника, який знищує трав'янисті та деревні культури

На території Волинської області, а саме в Рожищенському районі виявили регульований шкідливий організм – американський білий метелик.

Цей карантинний шкідник на території Волині знайшли вперше.

Американський білий метелик пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Основна ознака пошкодження – наявність на деревах павутинних гнізд.

Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. У міру зростання гусені й недостачі їжі всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові та нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2 метри.

Для довідки

Американський білий метелик – білосніжний, з шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Метелики не живляться. Кожна самка відкладає за різними даними від 300 майже 2000 яєць. Але в середньому плодючість самки – 400-800 яєць.

На тривалість розвитку яєць та кількість гусениць які з них відродились значно впливає температура і вологість повітря. Найбільш сприятливими умовами є температура 20-25 ͦ С і відносна вологість 70-80%.Гусениці від світло-салатового до коричнево-сірого кольору, опушені. Доросла гусениця завдовжки 25-40 міліметрів.

Заляльковується та зимує шкідник в тріщинах під корою дерев, в сухому листі, рослинних рештках, тріщинах будівель, парканів, у ґрунті (на глибині 1,5-3 см). Виліт метеликів навесні відбувається недружно, розтягуючись іноді до місяця. Перші метелики з’являються наприкінці квітня – на початку травня. Вони ведуть сутінковий спосіб життя. Самки відкладають яйця на верхній і нижній бік листків та на трав’яну рослинність групами. Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. Активні вночі й на світанку, вдень сидять на нижньому боці листка.

Заляльковуються в різних захищених місцях. У липні – серпні відбувається літ метеликів другого покоління воно, як правило, є більш чисельним. Самки відкладають 2000 – 2300 яєць. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні – вересні заляльковуються і залишаються до весни наступного року. Личинки, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10 – 15 річного віку. В прохолодну й дощову погоду спостерігають масову загибель гусениць від ядерного поліедрозу та гранульозу. Лялечки гинуть у зимовий період при зниженні температури нижче – 30 °C.

Поширюється шкідник перельотами й за вегетаційний період може переміститися на 25 – 40 кілометрів, в основному по направленню вітру. Гусениці переносяться повітряними потоками, а здатність їх голодувати протягом 2 тижнів призводить до того, що вони в пошуках їжі можуть переміщатися в різні райони, потрапивши в транспортний засіб, та, виживши, дають початок новим вогнищам.

У випадку виявлення американського білого метелика необхідно здійснювати заходи щодо його знищення:

  • Збір та знищення гусениць та кладок яєць
  • Обрізку гілок з гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях
  • Очищення дерев від нашарування кори
  • Знищення рослинних решток
  • Перекопування пристовбурових кругів в садах парках та на присадибних ділянках
  • Масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів
  • Обробки інсектицидами таким як Карате 050 ЕС к.е. та біопрепаратами  в період  відродження гусениць згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні»
  • Обробки дерев та кущів проти шкідників по голій кроні (лютий – березень) згідно з «Перелікм пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог. 

Американський білий метелик
Американський білий метелик

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024