Представники Шацького парку взяли участь в обговоренні монографії про екологію Волині

01 Березня 2017, 11:00
1625

Управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації спільно з науковцями Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки презентували колективну монографію «Сучасний екологічний стан на перспективи екологічно безпечного стійкого розвитку Волинської області» та Регіональну схему екологічної мережі. Результати наукової роботи обговорили 28 лютого під час круглого столу у стінах ОДА.

Про це пише Волинський інформаційний портал.

Заступник начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Вікторія Тимощук розпочала зустріч із того, що на прохання управління науковці СНУ повинні були якнайповніше описати сучасний екологічний стан Волинської області для того, аби зрозуміти, в якій ситуації на цей час перебуває природне середовище, та як зменшити негативний вплив на нього. 

Завідувач кафедри фізичної географії географічного факультету, доктор географічних наук, професор Василь Фесюк подякував колегам за роботу та зізнався, що монографія стала реальністю лише за підтримки обласної влади.

Результати самого, власне, дослідження презентувала кандидат географічних наук Зоя Карпюк. Зокрема, науковець зосередила увагу на розробці Регіональної схеми формування екологічної мережі Волинської області.

«Концепція формування екомереж – це втілення екосистемного підходу щодо неперервності природних ділянок території, збереження і відновлення еко- та біотопів, з одного боку, та гармонізацію такої діяльності з суспільно-економічною діяльністю – з другого. Це одна з важливих передумов забезпечення екологічно збалансованого розвитку та сучасний практичний запит геопросторового впорядкуваня й екологічного оздоровлення регіонів», – сказала вона.

Опісля учасники круглого столу приступили до обговорення презентованих матеріалів монографії. Зокрема, представники Шацького національного природного парку зауважили, що у монографії вміщені лише теоретичні відомості, однак важливу складову повинна відігравати практика.

Члени «екологічної» комісії Волинської облради зауважували, що тепер доцільно говорити про те, що робити далі, маючи ці напрацювання науковців.

Доктор економічних наук Юрій Барський підсумував, що тепер лише спільна узгоджена позиція суспільства, екології та економіки призведе до вирішення поставлених у монографії проблем. Наразі науковці повинні розробляти комплексні програми території області чи складати демографічні прогнози.

Коментарі
01 Березня 2017, 13:03
наші доктори і кандидати з випивання спиртного а не наук що можуть сказати?
Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024