Із вчителями-пенсіонерами розірвуть безстрокові договори

12 Квітня 2020, 10:42
4129 Джерело: фото ілюстративне

Керівники державних і комунальних шкіл будуть зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком з одночасним укладенням з ними строкових договорів. Директори шкіл повідомлять про це працівників до 30 квітня.

Про це йдеться у роз’ясненні Міністерства освіти, що адресоване керівникам закладів освіти, органам місцевого самоврядування та місцевим державним адміністраціям, – інформує Освіта.ua.

У Міносвіти зазначають, що, відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту», припинити безстрокові трудові договори з учителями-пенсіонерами необхідно до 1 липня.

«До 1 липня 2020 року керівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками таких закладів освіти, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік», – наголошують в освітньому відомстві.

У разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору педагогічні працівники, яким виплачується пенсія за віком, мають бути звільнені згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

Разом з цим, у Міністерстві освіти наголошують, що закон передбачає не «звільнення» педагогічних працівників, яким виплачується пенсія за віком, а визначає механізм їхнього переведення з безстрокових трудових договорів на строкові на один рік, після закінчення строку дії яких можуть укладатися нові договори строком від 1 до 3 років.

«Педагогічний працівник, який отримує пенсію за віком, може бути звільнений до 1 липня 2020 року лише у випадку небажання продовжувати свою педагогічну діяльність на основі строкового трудового договору», – повідомляють у МОН.

У відомстві рекомендують директорам шкіл повідомити працівника про його переведення на строковий трудовий договір не пізніше ніж за два місяці до дня видання наказу про його переведення (але не пізніше 30 квітня).

«Таке повідомлення може відбуватися у будь-який зручний і доступний спосіб, зокрема шляхом надсилання на адресу педагогічного працівника рекомендованого листа з повідомленням про вручення. Наказ про переведення видається керівником закладу освіти виключно на підставі згоди працівника на продовження трудових відносин на умовах строкового трудового договору», – роз’яснюють у Міністерстві освіти.

Розмір заробітної плати педагогічних працівників не може бути зменшений, якщо ці працівники продовжать обіймати відповідні посади, виконувати відповідні обов’язки та збережуть відповідну кваліфікаційну категорію.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39