У Шацькій районній бібліотеці вшанували пам’ять Лесі Українки

28 Лютого 2017, 13:46
3034

25 лютого в Україні відзначали 146 річницю з дня народження видатної української поетеси, культурної діячки Лесі Українки.

Літературно-мистецький захід під назвою «Дзвінка струна Лесиного слова» відбувся 24 лютого у Шацькій центральній районній бібліотеці. Захід був організований працівниками Шацької центральної районної бібліотеки спільно з районною бібліотекою для дітей.

Ведучі заходу – працівники бібліотеки Ліліана Полінкевич та Людмила Мохнюк розповіли глядачам про дитинство Лесі, її батьків, котрі зіграли неабияку роль у формуванні світогляду та творчих талантів майбутньої поетеси Лесі Українки. Так, перший вірш «Надія», який декламувала на заході Ангеліна Сиротюк, був написаний Лесею у 9-річному віці та присвячений своїй тітці Олені Косач, котру арештували та відправили на заслання.

Також ведучі нагадали про захоплення поетеси музикою, народною творчістю. Зокрема, музичними барвами були наповнені більшість її поезій, і  саме музиці та своєму улюбленому музичному інструменту - фортепіано - було присвячено чимало з них. Одну з цих поезій - «До мого форте’яно» - зачитала Валерія Наумич.

Оспівувала у своїх творах поетеса й красу рідного краю, зокрема, й Волині, де провела своє дитинство. Цій прекрасній порі присвятила вона вірші «Як дитиною бувало» (читала Вікторія Забродоцька) «Мамо, іде вже зима» (читала Катерина Порва), «Вишеньки-черешеньки» (читала Ольга Лілякевич). Небайдужими залишили глядачів заходу поезії Лесі Українки «Красо України Подолля», «Тиша морська» та «Коли втомлюся я життям щоденним», які декламували Ангеліна Боярчук, Анна Ступак та Тетяна Кушнір.

Звучали на заході й українська народна пісня «Вже сонце низенько» у виконанні тріо викладачів Шацької дитячої музичної школи, «За лісами-горами» у виконанні Марії Шпак (Шацький районний будинок культури), пісня «Оберіг» у виконанні ансамблю «Квартет» Шацького РБК.


 

Віта Шепеля

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024