Шацькі лісівники гасили пожежу в екосистемі

30 Березня 2020, 16:43
Волинь горить: лісівники закликають не палити сухостій 2639
Волинь горить: лісівники закликають не палити сухостій

Протягом двох вихідних днів на Волині – 28 випадків підпалів сухої трави і загорянь на самосівах, до гасіння яких долучалися лісівники.

Протягом 28 та 29 березня горіло майже у всіх районах нашої області: виїзди пожежної техніки та екіпажів здійснювали Володимир-Волинське, Колківське, Ковельське, Любешівське, Любомльське, Маневицьке, Поліське, Ратнівське, Старовижівське, Турійське, Цуманське, Шацьке, Прибузьке, Звірівське лісогосподарські підприємства, ДП СЛАП «Ратнеагроліс», «Локачіагроліс», «Рожищеагроліс», – про це інформує прес-служба ВОУЛМГ.

До ліквідації пожеж загалом було задіяно 282 працівники державної лісової охорони, пожежних екіпажів лісогосподарських підприємств, ДСНС, представників громад, залучили 30 одиниць техніки.

Читайте також: У Шацькому нацпарку попередили про штрафи для тих, хто спалює суху траву

«Волинь горить. Не через стихію чи погодні умови, а через людську недбалість та бездумність нанесено страшну шкоду екосистемі, де в траві живцем згоріли тисячі птахів, комах і тварин!»,  – йдеться у повідомленні.

Ще до пізнього вечора 29 березня лісівники локалізовували вогонь у  Ковельському районі.

Для локалізації цих пожеж за два дні лісівники в екстреному порядку облаштували незапланованих 300 кілометрів мінералізованих смуг, витратили 210 кубів води.

«Та й не це найстрашніше. Адже ніщо вже не зрівняється з масштабами завданої шкоди рослинному та тваринному світу! В результаті підпалів лише за ці вихідні не вдалося врятувати 180 га лугів, полів, берегів та самосівних молодих лісів. Проте завдяки оперативним та злагодженим діям вдалося врятувати тисячі гектарів», – інформують у прес-службі.  

«Що таке пожежі в екосистемах? Це навіть не можна назвати безвідповідальністю. Це вбивство. У вогні згорають тисячі їжаків, зайченят, плазуючих тварин, знищуються десятки тисяч кладок і місць гніздових птахів. Випалені місця пернаті залишають, а значить – йдуть від нас. Тварини і птахи дуже бояться вогню. На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється НІКОЛИ», – застерігають лісівники.

Окрім того, масове спалювання листя призводить до такого забруднення атмосфери, яке можна порівняти з промисловими викидами. Погіршується самопочуття людей, загострюються деякі хронічні захворювання, особливо в осіб, які страждають на астму.

З димом у повітря вивільняються діоксини — одне з найбільш отруйних для людини речовин. Все це впливає на самопочуття, розвиток або загострення хвороб.

«Люди так бояться і намагаються зараз побороти епідемію коронавірусу. Але свідомо знищують природу – єдине, що здатне по-справжньому захистити нас від хвороб. І не задумуючись, сотнями та тисячами вбивають тих птахів та тварин, для кого поле, болото та ліс є домівкою», – йдеться у статті.

Якщо ви виявили вогонь, повідомляйте «101» або телефонуйте на номер цілодобової лінії ВОУЛМГ – (0332) 72 00 54.

Підписуйся на наш канал у Telegram: https://t.me/lutsk0

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024