Поради ВООЗ: як правильно мити руки

28 Березня 2020, 12:20
1433

Миття рук є одним із найбільш ефективних способів запобігання поширенню вірусів, зокрема коронавірусу COVID-19. 

Коронавіруси належать до родини Coronaviridae і підродини Coronavirinae. Вони діляться на чотири типи: альфа-коронавіруси, бета-коронавіруси, гамма-коронавіруси та дельта-коронавіруси. Коронавірус SARS-CoV-2 належить до типу бета-коронавірусу. Він може заражати ссавців, є зоонозним патогеном і викликає важкі респіраторні захворювання у людей.

Миття рук не тільки зменшує поширення коронавірусу (COVID-19), але і запобігає поширенню інших вірусних захворювань, таких як застуда та грип. Правильне миття рук також знижує ризик зараження іншими інфекціями, які легко поширюються. З цієї причини

ВООЗ наполегливо рекомендує дотримуватися таких правил гігієни рук:

  • підставте обидві руки під чисту проточну воду;
  • нанесіть достатню кількість мила на долоні, зовнішню частину руки і пальці;
  • протягом 30 секунд ретельно мийте руки, приділяючи особливу увагу зоні кінчиків пальців, між пальцями і зап'ястя. Також ретельно слід промити під нігтями;
  • знову помістити обидві руки під проточну воду і акуратно змити мило;
  • повністю висушіть руки, використовуючи одноразові паперові рушники.

Читайте також: Як убезпечити житло від коронавірусу

Правильне миття рук допоможе уникнути зараження не тільки коронавірусом, але і стафілококом, сальмонелою, дизентерію, ротавірусами, глистовою інвазією та ін.

Коли потрібно мити руки
Миття рук саме по собі протягом дня важливо, але найбільш важливе в період спалахів вірусних захворювань.

Завжди потрібно мити руки в таких ситуаціях:

  • після повернення додому з прогулянки;
  • перед виходом з ванної кімнати, як вдома, так і в громадських місцях;
  • після рукостискання під час сезону грипу та вірусних спалахів;
  • під час приготування страв і після їх приймання;
  • до і після догляду за пацієнтом з ознаками вірусних і бактеріальних інфекцій;
  • після спілкування з тваринами, навіть домашніми;
  • після використання загальнодоступних комп'ютерів, торкання готівкових грошей і монет, чужих телефонів і т. д.

Дезінфікувальні засоби для рук під час коронавірусу

ВООЗ нагадує, що дезінфікувальні розчини на основі спирту є єдиними відомими наразі засобами для швидкої і ефективної інактивації широкого спектру потенційно шкідливих мікроорганізмів на руках.  Вони мають широкий спектр бактерицидної активності з мінімальним ризиком виникнення стійкості до протимікробних препаратів. Їх можна використовувати, коли у нас обмежений доступ до миття рук, наприклад, під час подорожей або роботи.

Дезінфікувальні засоби, відомі як біоциди, доступні в різних формах, таких як гелі, лосьйони, пінки, спреї і вологі серветки. Це дозволяє вибрати найбільш зручний спосіб очищення як рук, так і різних поверхонь.

У разі купівлі дезінфікувального засобу для рук слід переконатися, що антисептик містить від 60 до 95% алкоголю. Далі потрібно уважно ознайомитися з вказівками на звороті засобу і дотримуватися правильної техніки обробки рук. Недооцінюйте рекомендації щодо використання антисептика, як показує практика, більшість не знає, як слід використовувати цей засіб і яким він має бути.

Отже, вибравши правильний дезінфікувальний засіб, розчин або гель потрібно нанести на долоню однієї руки (як правило, достатньо кілька мілілітрів). Далі слід ретельно розподілити антисептик, особливо між пальцями і дати висохнути засобу протягом 20 секунд. Дуже важливо не прибирати залишки антисептика з рук, а дати йому вбратися.

Важливі поради експертів ВООЗ

  • Мийте руки якомога частіше. Миття рук з милом і водою протягом 20-40 секунд – найкраща профілактика коронавірусу.
  • Протирайте предмети і поверхні. Більшість коронавірусів не виживають під час зіткнення з мийними засобами.
  • Cистематичне знезараження спиртовмісними розчинами столів, кухонних предметів, мобільних телефонів, клавіатур, пультів дистанційного керування і дверних ручок.
  • Відмовтеся від ніжних привітань. ВООЗ рекомендує, щоб під час розповсюдження коронавірусу SARS-CoV-2 припинялися такі вітання, як рукостискання, обійми і поцілунок в щоку.
  • Не чіпайте обличчя. Максимально виключіть дотики до обличчя, особливо очей і рота.
  • ВООЗ також не рекомендує носити захисні маски здоровим людям.

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024