Шачан запрошують взяти участь у конкурсі проєктів і отримати до 10 тисяч євро на реалізацію ідеї

27 Березня 2020, 14:15
2872 Джерело: фото ілюстративне

Німеччина профінансує проєкти адаптації до зміни клімату на Волині.

ООН назвало зміну клімату найбільшою загрозою для природи й людства у 21 столітті. Зими в Україні стали комфортними, зникли тривалі тріскучі морози, збільшилася кількість спекотних днів влітку. Це тільки початок глобальної екологічної проблеми.

Останні роки зміни клімату виявляються через пониження рівня підземних і поверхневих вод, тривалі посухи, інтенсивні опади (сильні зливи, коли за короткий період випадає місячна норма опадів), часті ожеледі та ожеледиці взимку, сильні пориви вітру, які спричиняють буреломи, урагани і навіть смерчі. Кліматологи радять адаптуватися до нової реальності, а біосферні резервати якраз можуть стати ілюстративними пілотними майданчиками для екосистемної адаптації.

Аби вчасно підготуватися та адаптуватися до викликів зміни клімату, до 12 квітня в Україні триває прийом робіт в рамках конкурсу ідей для пілотних проєктів з екосистемної адаптації до змін клімату в біосферних резерватах. Переможці отримають до 10 тисяч євро на реалізацію свого проєкту. 

Подаватися на конкурс проєктів можуть юридичні або фізичні особи (старші 18 років) з постійним місцем проживання або місцем реєстрації на території біосферного резервату «Розточчя», Шацького або Деснянського. На території кожного резервату фінансування отримають три проєкти.

Конкурс ідей є частиною проєкту «Екосистемна адаптація до змін клімату та стійкий регіональний розвиток шляхом розширення можливостей українських біосферних резерватів», що фінансується Федеральним міністерством довкілля, охорони природи та ядерної безпеки (ФРН) і впроваджується Фондом Міхаеля Зуккова (ФРН) спільно з Університетом сталого розвитку Еберсвальде (ФРН) і партнерами, які розташовані в межах біосферних резерватів «Деснянський», «Розточчя», «Західне Полісся»

«Цей проєкт створений для того, щоб показати українські біосферні резервати як пілотні території сталого розвитку шляхом створення спільних стратегій та впровадження проєктів з екосистемної адаптації до зміни клімату. Особливістю є те, що фахівці намагаються  використати ресурси та функції природних екосистем для адаптації до негативних наслідків зміни клімату», – розповідає координатор проекту в Україні Анатолій Смалійчук.

В рамках проєкту перевагу будуть надавати проєктам в сфері зеленої інфраструктури в містах і селищах, з’єднання зелених площ і рекреаційних зон, демонтаж асфальтового покриття, озеленення вулиць і скверів деревами і іншими рослинами, озеленення будівель (дахів і фасадів).

Організатори конкурсу очікують проєктів, що сприяють біорізноманіттю: перетворення хвойних монокультур в змішані ліси, збагачення лісів мертвою деревиною, перехід до наближеного до природи лісівництва. Підтримку отримають ідеї проектів зі збереження боліт і водно-болотних угідь, заболочення (зволоження торфовищ), відновлення та збереження малих водоймищ, живоплотів, деревних рослин у відкритих просторах.

Також можуть отримати фінансування пропозиції у галузі органічного землеробства, агролісівництва, а також ті, що сприятимуть зменшенню фрагментації природних ландшафтів (створення лісосмуг, зменшення кількості доріг).

Для того, щоб, податися на конкурс, потрібно:

- бути юридичною або фізичною особою (від 18 років) з постійним місцем проживання або місцем реєстрації на території резервату  («Розточчя», Шацького або Деснянського).

- Підготувати проєкт на суму від 4 до 10 тис. євро (не включаючи податки)

- Зайти на сайт проєкту www.eba-ukraine.net, скачати анкету та відправити на idea-contest@eba-ukraine або на адресу адміністрації резервату.

Проєкти мають бути реалізовані до кінця березня 2021 року.

Кошти на проєкти виділяє Міністерство довкілля, охорони природи та ядерної безпеки Німеччини. На один проєкт даватимуть від 4 до 10 тисяч євро, заявки на конкурс можна буде подавати до 12 квітня 2020 року.

А також на нашій сторінці www.eba-ukraine.net та Фейсбук-сторінці https://bit.ly/3atGbts.

Читайте також: 

«Рятуємо наш Світязь» – на відео показали масштаби обміління перлини Волині 

Все, що зараз відомо про обміління Світязя

В області передбачили кошти на порятунок Шацьких озер

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024