Смертельна гра наступає: діти з Шацька в соцмережах пишуть небезпечні статуси

20 Лютого 2017, 15:35

 

Багато місяців поспіль в інтернет- мережі обговорюють підліткову гру "Синій кит", або "Тихий дім", "Море китів", "Розбуди мене о 4.20". У смертельної гри багато назв, проте результат завжди однаковий - закінчене життя і вбиті горем батьки, які не розуміють, що змусило дитину звести рахунки з життям. 


 

Найперші згадки про "море китів" з'явилися в мережі ще два роки тому, - пишуть Українські новини. Тоді ця хвиля прокотилася по всій Росії, про неї писали навіть великі видання, вели власні розслідування. Посадили за грати навіть адміністратора однієї з груп - Філіпа "Ліса", який підштовхував підлітків до самогубства у закритих групах, де учасникам протягом 50 днів давали завдання, а у фіналі спонукали до вирізання на руці обрисів кита.


 

Умовами "гри" було спілкування з адміністраторами чату у 04:20, а також носіння при собі ножів і нанесення порізів на руки. Основний принцип - підліток нібито пише на своїй сторінці в соціальних мережах пару повідомлень #синій кит, #тихий будинок, #явигре #разбудименяв420, #f57, #f58, після чого з ним зв'язується якийсь куратор.

Однак просто порізами на руках не обходиться. Зовсім недавно у підлітків з'явилися нові запити.  З'явився квест "Біжи або помри". Дитина повинна перебігти дорогу впритул до машини, яка рухається.


 

Але це не розгадує головну загадку - чому ж вони виконують все, що наказують їм робити адміністратори груп смерті - найчастіше такі ж школярі, як і їхні жертви?

 
Багато хто з хлопців і дівчат підліткового віку вже стикалися з дуже "дорослими проблемами". Нерозуміння, невизначеність майбутнього і нерозділена любов, яка в цьому віці здається єдиною, можуть підкосити і дорослу людину. І до підлітка, пригніченого цими речами, приходять думки про те, що тут не так вже й добре, як може бути. А ввічливі адміністратори смертельних груп вже напоготові з цілими альбомами сумної монотонної музики, уявною підтримкою і розумінням і великою кількістю картинок з похмурими пейзажами і словами про безвихідь.

Особливо на підлітків впливає час, адже творці груп воліють спілкуватися зі своїми жертвами  близько 4:00 години. Досвітній час і практична відсутність сну у підлітка інколи змішує сон і реальність, а дії відчуваються нереальними. Тоді зловмисники і знаходять момент, щоб повідомити: "Все, що відбувається - сон. Вийди на дах, крокуй з нього - та прокинься".

І це тільки одна зі схем. Друга - це погрози на адресу близьких дитини, яка вплуталася в подібну групу.


 

За повідомленнями одного з учасників групи, коли він розповів про те, що хоче закінчити гру, адміністратор взнав його адресу і номер квартири. Слідом за цим почали сипатися погрози розкриття листувань, опублікування інтимних фото, які також були у списках "завдань" групи. І багато з тих, хто вже пішов з життя, могли зробити це під страхом ганьби або бажання вберегти своїх рідних.

Нещодавно лучанка виявила групу підлітків, які почали небезпечний квест «Синій кит» з самогубством гравця в кінці.

Про це жінка повідомила у своєму дописі на сторінці Facebook, – інформує Волинське Агентство Розслідувань.

Зі слів жінки, вона та її подруга – матері підлітків. Тому відстежують повідомлення щодо небезпечної гри та моніторять дописи у соцмережах із відповідними хештегами.

«Народ, тут під моїм постом про небезпечну гру «синій кит» друзі поскидали профілі дітей з ВК з Луцька, остання дівчинка з Любомля, що перебувають у цих небезпечних групах. Якщо серед них є ваші знайомі – прошу попередити батьків! В департамент кіберполіції ми написали!!!» – йдеться у повідомленні.

Небезпечні статуси у ВК (зображення кита чи напис "Тихий дом") з'явилися і в дітей з селища Шацьк. Це ще не означає, що підліток грає в смертельну гру, проте батьки повинні почати контролювати ситуацію. 

1

 

Окрім того, батьків та родичів дітей просять приділяти більшу увагу психологічному стану дитини та перевіряти її шкіру на наявність пошкоджень, порізів, особливо у формі кита, рекомендують перевіряти її акаунт в соціальних мережах та групах, листування. Слід звертати увагу на коло спілкування дитини. Намагатися зайняти вільний час спортивними або культурними секціями.

Обов’язково потрібно контролювати те, які фото й та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини. По можливості слід також встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх пристроях дитини.