Як у "Лісовій пісні" Масляну палили і на санях каталися

20 Лютого 2017, 10:00
4948

Наприкінці зими відзначають Масляну. В цей день традиційно проводять зиму і чекають весни.

Щоб провести зиму в домашній приємній атмосфері, біля озера Пісочне зібралися наймолодші жителі села Гаївка  з батьками, бабусями, рідними і друзями.

Розпочали дійство з прикрашання так званої «Масляної».  Зробленому опудалу причепили обличчя, причепурили стрічками та  одягнули в блакитні шати.

1

 

Дитячий сміх та галас не стихав протягом всього свята. Від дорослого до найменшого розповідали прикмети про Масляну, відгадували різноманітні загадки, перетягували канат, малювали весняне тепле сонце та навіть водили «Подоляночку». Особливою забавою для присутніх стало катання на санях. З задоволенням каталися і дітвора, і дорослі.

2

 

Не забули  тут і про молодь. Неодруженим парубкам та дівчатам до руки чіпляли колодку, а мамам, які мають дітей на виданні, колодку прив’язували до ноги. Ох і сміху, ох і веселощів зібрали забавки!

І, звичайно, яка Масляна без млинців! Ними всі присутні на святі могли посмакувати прямо з пательні, біля якої чарувала кухар Галина Постернак. А кожен, хто йшов на свято, мусив принести своє улюблене варення, адже з чим ще їсти млинці, як не зі смачнючим домашнім джемом. Також гості грілися цілющим чаєм з трав від  Світлани Азбутової, працівника фіто-бару санаторію «Лісова пісня». До слова, вона вже третя в поколінні, хто знається на чудодійних властивостях трав, адже ці знання передавалися від бабусі до мами, від мами і до дочки.

1

 

Ініціатором проведення яскравого свята стала Ольга Гайова, керівник музичного гурту «Барвінок», який зібрав наймолодших лісовенських співочих зірочок. До організації заходу активно залучилися батьки та жителі села Гаївка. Хтось ліпив та варив вареники, хтось ділився продуктами, хтось просто допоміг організацією та добрим словам. А місцевий підприємець Зіна Калинівна Карпук допомогла з продуктами на млинці.

Як і годиться, наприкінці «Масляну» спалили, що символізувало закінчення зими. Навіть волога погода не зіпсувала настрою присутнім, адже попереду весна. А що може бути прекрасніше, ніж ця пора року?

Ірина Хвисючик.

3

1

1

3

1

3

1

1

 

 

Коментарі
20 Лютого 2017, 23:07
Чиста тобі рашка. То ж не українська традиція. Нащо все мавпувати?
21 Лютого 2017, 16:24
Чому не украінська традиція? Споконвіків була Масляна, або ще іі називпли Масниця. Так само готували млинці і вареники протягом тижня, а в неділю перед постом внуки приходили до своіх бабусь і дідксів "колодку качати". Ну а дорослі тоже по-своєиу е"качали".
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024