Волинянам нагадують про заборону риболовлі біля ліній електропередач

29 Березня 2020, 09:23
Волинянам нагадують про заборону риболовлі біля ліній електропередач 1457
Волинянам нагадують про заборону риболовлі біля ліній електропередач

Незабаром почнеться сезон відпочинку на природі. У ПрАТ «Волиньобленерго» нагадують і застерігають: не варто забувати про правила безпечної поведінки поблизу ліній електропередачі та енергооб’єктів.

Про це інформує прес-служба «Волиньобленерго».

Уздовж високовольтних ліній електропередач встановили коридор, який називають охоронною зоною. Ця відстань від проводу праворуч-ліворуч – по 20 метрів на лініях напругою 110 кВ та по 15 метрів в один та другий бік на лінії електропередач напругою 35 кВ. Там не можна будувати жодних об’єктів, насаджувати лісові масиви, проводити масові заходи, спортивні змагання, особливо із запуску моделей літальних апаратів чи закидання вудок.

У разі аварійної ситуації, як-от падіння проводу на землю у результаті сильного вітру, виникає крокова напруга, яка на відстані восьми метрів усе живе вражає струмом. До того ж після падіння проводу може зайнятися пожежа. Якщо ви стали свідком такої ситуації, негайно телефонуйте на номер кол-центру «Волиньобленерго» 0-800-21-01-31.

Варто пам’ятати й те, що сучасні вудки виготовляють із вуглепластику, який є провідником електричного струму. Розмахуючи вудкою, людина навіть не задумується, що дістати повітряних ліній дуже легко. Оскільки відстань від натягнутих дротів високовольтних ліній до землі в межах населених пунктів складає 7 метрів і 6 метрів за їхніми межами у важкодоступних місцях, а вудки завдовжки від 4–10 метрів. Такі нещасні випадки стаються через необачність або безвідповідальність.

Також смертельно небезпечна риболовля під час грози в охоронних зонах ліній електропередач. Вудка може акумулювати електричні заряди і притягувати удар блискавки. У межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв риболовлю заборонено!

У «Волиньобленерго» наголошують волинянам про необхідність дотримуватися простих правил:

  •  будьте обережними на водоймах, не рибальте поблизу ліній електропередач і нагадуйте іншим рибалкам про небезпеку;
  •  не розводьте вогнища, не спалюйте стерню в охоронній зоні ліній електропередачі, це суворо заборонено. адже людей може уразити електричним струмом через іонізоване повітря та дим, які є провідниками струму;
  •  не залазьте на дерева, що знаходяться поряд з лініями електропередачі, та не обрізайте їхні гілки;
  •  у жодному разі не наближайтеся до обірваного проводу лінії електропередач (мінімальна відстань наближення – 8 м);
  •  не залазьте на опори ліній електропередач чи дахи будівель, до яких підведені лінії електропередач;
  •  заборонено проникати на територію розташування трансформаторних підстанцій.

«Шановні батьки, не залишайте дітей без нагляду, особливо під час карантину, та постійно нагадуйте їм про правила електробезпеки, адже саме вони можуть врятувати ваше життя та здоров’я вашої малечі!» – застерігають енергетики.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024