Проблемні земельні питання Світязької сільської ради – на стадії вирішення

19 Лютого 2017, 11:00
2149

На черговій оперативній нараді, яка відбулася 13 лютого під головуванням Василя Голядинця, голови Шацької РДА, найперше заслухали питання про те, як вирішується питання із наданням земельних ділянок за межами населених пунктів Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області жителям Світязької сільської ради.

Спочатку свою інформацію озвучив Віталій Юрчук, начальник Держгеокадастру в Шацькому районі. Як він повідомив, у Головне управління Держгеокадастру у Волинській області протягом 2016 року декілька разів надходили заяви від жителів сіл Світязької сільської ради про дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок за межами населених пунктів для ведення особистого селянського господарства (по 22 заяви, 26 заяв та 20 заяв). Було відмовлено в задоволенні158 заявникам, в тому числі 76 місцевим та 82 іногороднім громадянам. 76 заяв надійшли до управління Держгеокадастру поштою в одній бандеролі та були зареєстровані в системі електронного документообігу. Враховуючи те, що до заяв були додані графічні матеріали, які визначали місця розташування земельних ділянок, громадянам було відмовлено у задоволенні заяв, адже ці графічні матеріали неможливо було ідентифікувати.

 «Але після того, як начальник головного управління Держгеокадастру Василь Василенко приїжджав на сесію Світязької сільської ради, було досягнуто певного компромісу. За інформацією голови земельної комісії Світязької сільської ради, минулого тижня 18 проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення ОСГ громадянам Світязької сільської ради було направлено вже на затвердження, і на цьому тижні планується відправити ще на затвердження більше 10 таких проектів. Також чекають на погодження 76 заяв місцевих, яким попередньо було відмовлено.» -- повідомив Віталій Юрчук.

Також він додав, що такі конфузи виникли тому, що жителі сіл не поспішають відповідно до законодавства оформляти документацію на ті землі, якими користуються по декілька років. Відповідно у публічній кадастровій карті ці землі не визначені.

Світязький сільський голова на оперативній нараді озвучив свої причини виникнення такої ситуації, про яку говорилося не лише у обласних друкованих засобах масової інформації, а й на центральних телеканалах країни.

 «У зв’язку з тим, що у Світязькій сільській раді так і не завершився процес розпаювання колгоспних земель, заяви на виділення земельних ділянок за межами населених пунктів писали ті жителі сіл, котрі узагалі залишилися без земель сільськогосподарського призначення. А на наші заяви, які ми постійно протягом року озвучували перед керівництвом Держгеокадатру, керівниками правоохоронних структур (СБУ, прокуратури, поліції) ніхто не реагував. Стосовно відмов, то на зустріч з керівництвом Держгеокадастру я приносив заяви людей з відмовами, просив прокоментувати їх. Але відповіді так і не отримав. А причини відмови були дві: неможливість ідентифікувати картографічні матеріали, які були додані до заяв, та друга причина – наші жителі не надали доказів того, що користуються цими земельними наділами декілька років. Але в жодному законодавстві немає в переліку таких причини відмови.» -- повідомив Микола Васильович.

Також Світязький сільський голова озвучив наступне: Інститутом охорони навколишнього природного середовища на підставі виданих ГУ Держгеокадастру наказів було виготовлено 192 проекти землеустрою, з них 18 передано до ГУ Держгеокадастру на затвердження. 45 проектів землеустрою готові до передачі на затвердження, 129 – готові до здійснення реєстрації земельних ділянок.

В свою чергу, Василь Голядинець попросив працівників Держгеокадастру району максимально сприяти подальшим процесам із вирішення цього питання, аби надалі в сільській раді не виникали подібні ситуації.

Віта Шепеля

Коментарі
19 Лютого 2017, 16:35
А ХТО ВАМ ЗАВАЖАВ ПРОВЕСТИ НЕОБХІДНУ РОБОТУ ПО РОЗПАЮВАННІ ЗЕМЕЛЬ І ЩО КОНКРЕТНО ЗАВАЖАЛО ЦЕ ЗРОБИТИ ? СЬОГОДНІ БУЛО Б ЗАСЛУХАТИ ЗВІТ СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВИ З ДАНОГО ПИТАННЯ БО ЯК СТАЛИ ЗАБИРАТИ ЗЕМЛЮ ТО ВИ СПОХВАТИЛИСЯ А ДЕ РАНІШЕ БУЛИ І НЕ ТРЕБА РОЗКАЗУВАТИ ЩО ЧАСТИНА ЗЕМЛІ ЗА МЕЖАМИ НАСЕЛЕНОГО ПУНКТУ
19 Лютого 2017, 18:14
ДАМО 30 СВІТЯЖЦЯМ ЗЕМЛЮ А УЗАКОНИМ 300 НЕМІСЦЕВИМ І ВСЕ БУДЕ ОКЕЙ
19 Лютого 2017, 23:19
все буде як завжди
20 Лютого 2017, 00:28
ДАВАЙТЕ ПОДУМАЄМО ВЖЕ ЗАШАЦЬК АТО ПАЛАТОЧНОГО ЗА ГРЯДОЮ МАЙЖЕ НЕМА
20 Лютого 2017, 11:20
обирають тих людей наліво і направо але є частина хто кожен раз отримує земельку то на себе то на родичів і перед виборами починають хвалити голову і дивись проскакує а роботи то майже нуль
21 Лютого 2017, 11:11
заслухати звіт сільського голови про виділення землі за останніх 5 років і все стане зрозумілим
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024