Цьогоріч нерест риби – під загрозою 

18 Березня 2020, 12:35
Цьогоріч нерест риби – під загрозою  21155
Цьогоріч нерест риби – під загрозою 

Екологи та вчені давно б'ють на сполох у зв'язку з аномальною для нашої країни погодою.

Протягом останніх чотирьох років вітчизняні водойми наповнюються не більше 80% від норми. Про це повідомили в прес-службі Асоціації рибалок України.

«Можливо, що в цьому році через безсніжну зиму наповнюваність буде ще менше. Зараз ситуація дуже тривожна. Вона може почати погіршуватися, коли підвищиться температура і з'явиться серйозний дефіцит опадів, які випавши, підуть тільки на короткочасне зволоження ґрунту, а не наповнюваність водойм. Це призведе до зневоднення і пересихання деяких з них. Потрібно нагадати, що через неналежне ставлення до вітчизняних водних ресурсів у нас в країні за роки Незалежності зникло більше 10 тисяч малих річок. І ця безрадісна тенденція може продовжитися, так як для поліпшення становища чиновники всі ці роки не вживали необхідних заходів», – попереджають експерти Національної Екологічної Ради України.

Ситуація може серйозно відобразиться на рибному ресурсі країни. Через маловоддя річок нерест риби в цьому році під серйозною загрозою. Фактично всі природні нерестовища сухі, не заповнені водою. Рибі ніде нереститися.

Читайте також: На водоймах Шацького національного природного парку починається нерест

Вже котрий рік на водоймах відчувається гострий дефіцит природних нерестовищ. Це через те що останні десятиліття не проводяться в достатній мірі меліоративні заходи з розчистки нерестовищ, багато з них надміру заросли і стали непридатні для нересту риби. Так само через хаотичну забудову прибережної смуги велику кількість природних нерестовищ знищено. В результаті за останній час втрачено понад 40% природних нерестовищ. Це все серйозно позначилося на чисельності риб'ячих зграй в наших водоймах.

«Для того щоб допомогти рибі під час нересту щорічно рибопромислові підприємства і природоохоронні громадські організації встановлюють на водоймах штучні нерестові гнізда. Ці заходи довели свою ефективність. На одне штучне гніздо плотва відкладає більше мільйона ікринок. Конструкція гнізда дозволяє ефективно промиватися ікрі від мулу і дрібного сміття, а також добре прогріватися на сонці», – кажуть в Асоціації рибалок України.

В сучасних реаліях риб'ячі зграї гостро потребують допомоги. У 2019 року в вітчизняні водойми вселили 15,6 мільйонів штук риби. З них 7,2 мільйонів рослиноїдних видів, 8,4 аборигенних.

Однак аналіз стану водних живих ресурсів показує, що вселення в таких кількостях явно не достатньо, воно становить всього 10% від необхідного.

Вчені стверджують, що ляща в наших річках залишилося не більше 30% від його кількості в 1991 році. Щуки – 15%, судака, сома – 10%. А такі колись поширені види, як чехоня, рибець, линь, подуст стали рідкісними.

Причин цього багато: браконьєрство, слабо контрольований промисловий вилов, надмірне забруднення побутовими і виробничими стоками водойм і багато іншого. Але не один вид риби не пропав сам по собі. За кожним випадком стоїть конкретне ім'я людини. Найголовніший ворог наших рибних ресурсів – це масштабна корупція чиновників. Особливо в рибоохоронних структурах. Ті, хто зобов'язаний охороняти рибу, стали покровителями її незаконного вилову.

Переважно на всьому Каскаді Дніпровських водосховищ нерестова заборона на вилов риби буде проходити з 1 квітня по 9 червня включно. Вона може бути відкоригована по датам в зв'язку з погодою. У Києві та Київській області в цьому році нерестова заборона на вилов риби встановлюється у всіх водосховищах і озерах з затоками, протоками – з 22 березня по 30 травня; у всіх річках та їх кореневих водах – з 22 березня по 10 травня; в новостворених водних об'єктах, а також в додатковій системі річок та інших водних об'єктах – з 22 березня по 19 червня.

У цей період забороняється пересування човнів, промислове рибальство, підводне полювання, днопоглиблювальні, вибухові та інші види робіт на землях водного фонду.

При цьому дозволяється любительське і спортивне рибальство до 3 кілограмів риби на одну людину, однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом з берега в світлий час доби в адміністративних межах населених пунктів, якщо там немає нерестовищ.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39