В Україні стартувала фармацевтична допомога «COVID-19»

17 Березня 2020, 14:00
1140

В Україні затвердили стандарт фармацевтичної допомоги «COVID-19», вона поширюється на підприємців, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами та мають відповідну ліцензію. 

Цим наказом при МОЗ створили  оперативний штаб щодо недопущення та поширення в Україні випадків COVID-19. Його очолює міністр МОЗ Ілля Ємець, до складу штабу також входять заступники очільника МОЗ, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, а також провідні інфекціоністи країни. Про це повідомляють на сайті НСЗУ.

У наказі зазначено, що  при зверненні осіб зі скаргами з боку респіраторної системи, провізор (фармацевт) має з’ясувати наявність / відсутність характерних симптомів (кашель, лихоманка, утруднене дихання) та поставити питання щодо історії поїздок в країни із місцевою передачею COVID-19 та контактів з інфікованими SARS-CoV-2 людьми.

Якщо відповіді негативні (ризик зараження SARS-CoV-2 малоймовірний) пацієнту надається допомога згідно з протоколами провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних лікарських засобів. За наявності симптомів (кашель, лихоманка, ускладнене дихання) та відсутності історії поїздок в інфіковані регіони та контактів з інфікованими людьми (ризик зараження SARS-CoV-2 малоймовірний) особі надається допомога згідно з протоколами провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних лікарських засобів, за необхідності громадяни направляються до лікаря.

Наголошують, в аптечному закладі мають бути організовані особливі умови робочого процесу для забезпечення захисту фармацевтичних працівників при контакті з особами, які можуть бути інфіковані COVID-19, та розроблено план дій в надзвичайній ситуації за наявності перших проявів симптомів респіраторних захворювань співробітників.

Фармацевтичним працівникам рекомендується застосовувати засоби індивідуального захисту та дезінфекувати робоче середовище, виробничі та службові приміщення.

Читайте також: 

В Україні зафіксували два нових випадки інфікування коронавірусом

Уряд обмежив пасажирські перевезення та роботу закладів громадського харчування через коронавірус

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024