На нараді з'ясовували, чи будуть Шацькі озера з рибою

15 Березня 2020, 17:00
4864

В Шацьку 12 березня під керівництвом першого заступника голови Шацької райдержадміністрації Віктора Плейтуха відбулася нарада, на якій обговорювали збереження біоресурсів у водоймах Шацького району в нерестовий період.

Участь у нараді взяв Тарас Куньчик, начальник управління Державного агентства рибного господарства у Волинській області, головні спеціалісти відділу іхтіології та регулювання рибальства управління Держрибагентства Олег Цвид та Василь Ткачук, начальник Шацького управління Держпродспоживслужби Василь Цвид, начальник Шацької експлуатаційної дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства Іван Семенюк, голова громадської організації «Рибалок любителів Шацького району» Володимир Золотов, представники органів місцевого самоврядування, Шацького національного природного парку, Шацького відділення поліції, відділу прикордонної служби «Світязь».

Читайте також:  Працівники Волинського рибоохоронного патруля прибрали береги шацьких озер

На озері Кримно інспектори спіймали двох браконьєрів

За словами Віктора Плейтуха, збереження водних біоресурсів на водоймах району має бути на особливому контролі, оскільки на його території є багато водойм та функціонує Шацький нацпарк, безпосереднім обов’язком якого  також є охорона, збереження та примноження водних біоресурсів.

Тому найперше на нараді говорили про координацію роботи усіх служб – рибоохоронного патруля, працівників парку та поліції, прикордонників.

«Для того, аби в Шацьких озерах була риба, ця робота має бути, в першу чергу, системною. Є розпорядження голів Волинської ОДА та Шацької РДА про заходи зі збереження водних біоресурсів. Є виконавці цих заходів, тож прошу усі служби максимально скоординувати роботу в цьому напрямку», - зазначив Віктор Плейтух.

З 1 квітня на водоймах Волині розпочнеться нерестовий період, а на водоймах Шацького НПП, зважаючи на специфіку, нерест розпочинається з 20 березня.

«Завдання служб, представники яких присутні на нараді, перешкоджати незаконному вилову риби у нерестовий період, роз'яснювати людям правила рибальства на водоймах Шацького нацпарку. Зазначу, що за браконьєрство передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність (за нанесення істотної шкоди, зокрема, за вилов червонокнижних видів риб). Наприклад, минулого року було порушено 5 кримінальних справ, відповідно до вироку, люди отримали штрафи на суму 50 тисяч гривень», - розповів Тарас Куньчик.

Важливим моментом у роботі рибоохоронного патруля у співпраці із рибалками-любителями та органами місцевого самоврядування є зариблення водойм. Проте, за словами головного рибпатрульного, потрібно виважено підходити до цієї справи та запускати у водойми лише аборигенні види риб та лише на підставі відповідних документів (обґрунтування).

Невтішні прогнози, за словами Тараса Куньчика, для збільшення популяції риб дають у Регіональному офісі водних ресурсів: посушливе літо, мала кількість опадів протягом року можуть негативно вплинути на стан водойм, звідси – проблеми у розмноженні риб.

«Наше основне завдання сьогодні – нормально провести нерестову кампанію. Для цього в районі є достатня кількість контролюючих служб, які повинні взаємодіяти та мають право затримувати порушників, транспорт, складати відповідні протоколи»,  зазначив Тарас Куньчик.

Як і з чим повинні рибалити у нерестовий період рибалки-любителі, чи мають право випливати на озера на човнах та яких саме, про контроль за плавзасобами на водоймах району – ці та інші питання також обговорили на нараді.

Нагадали і про план заходів щодо збереження водних біоресурсів у водоймах району в нерестовий період з 20 березня до 30 червня. Ними передбачено здійснення контролю за дотриманням у нерестовий період правил рибальства, за продажем на ринках району водних біоресурсів та продуктів їх перероблення, а також заборонених знарядь лову, щодо перевезення риби та інших водних біоресурсів на автошляхах та інші.

Також керівники акцентували увагу на проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо заборони й обмеження вилову риби та інших водних біоресурсів у місцях нересту, її реалізації на ринках району.

Коментарі
15 Березня 2020, 20:04
Точно з рибою будуть господа на дальньому плані.
16 Березня 2020, 00:26
ЯК ВСЕ ПУХНАСТО-ЗА СЕЗОН АЖ 5 ПРАВОПОРУШНИКИВ-----Я ДУМАЮ- ТАК ЩО ВСЕ В ЗАЛЕ БРАКОНЬЕРИ ПРИ СВОИХ ДОЛЖНОСТЯХ
16 Березня 2020, 22:30
Де дівається риба з вилучених сіток ??? За останні 3 роки жодної рибини не було офіційно здано державі , а два тижні тому Рибінспектор Цвид Олег у нас на озері Згоранське велике зняв сітки і забрав , не випустив, товстолоба 30 кг ще один сам вирвався і втік ! Були і лящі у сітках ! Жодного не випустив , усі забрав ! А це до 50 кг риби!!!‘де совість ????
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром