Шацьк: на засіданні Координаційної ради вирішували, як зберегти районну лікарню

13 Березня 2020, 12:35
3209

На засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Шацької районної ради говорили про реформування сфери охорони здоров'я району. 

Про це інформують у пресслужбі Шацької районної ради.

Необхідність обговорити спільне бачення фінансування медичних установ у Шацькому районі виникла у зв’язку з реформуванням галузі охорони здоров'я. Як відомо, з 1 квітня на нову модель виділення коштів виходить і вторинна ланка надання медичної допомоги. Тепер повністю припиняється надання субвенції з державного бюджету.

Фінансуватимуться медичні установи, при умові укладення договору, через Національну службу здоров’я України (НСЗУ). Так, як минулого року почали отримувати кошти в первинній ланці надання медичної допомоги.

Як відомо, НСЗУ розробила 27 пакетів послуг. Саме відповідно до послуг, і відбуватиметься фінансування. Тобто бюджет розраховуватиметься таким чином: 60% - субвенція 2018 року та 40% - те, що заробить лікарня. 2,5 мільйона гривень – таку суму на 9 місяців 2020 року отримає Шацька лікарня за попередніми розрахунками служби здоров'я. Це тоді, коли потреба становить 6 мільйонів!

Як проінформувала Світлана Крецу, директорка КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради», медустанова подала на розгляд НСЗУ сім пакетів послуг. На сьогодні вже до контрактування готові три пакети послуг. Варто зазначити, що для того, аби службою здоров'я було куплено послугу, потрібно відповідати жорстким умовам, що стосуються обладнання та спеціалістів.

Уже зараз обласне керівництво медичної галузі формує перспективний план розвитку Волинського госпітального округу. В зв’язку з цим просять розробити майстер-плани закладів охорони здоров'я Шацького району на основі даних, отриманих НЗСУ. В перспективних планах необхідно передбачити оптимізацію, перепрофілювання закладів, маршрути пацієнта, фінансування в 2020 році за рахунок місцевого бюджету виділення коштів для розвитку матеріально-технічної бази.

То якого ж формату будуть медичні заклади у Шацькому районі?

Варто зазначити, що з 1 квітня кошти на розвиток матеріально-технічної бази повинні будуть виділятися з місцевих бюджетів. Світлана Крецу зауважила, що необхідна підтримка з бюджетів сільських рад. Окрім того, деякі ФАПи потребують ремонтів.

«Декларації, що були підписані раніше, фактично забезпечували первинну ланку, тобто сімейних лікарів. А сьогодні кількістю  декларацій формується бюджет вторинного рівня, адже сімейний лікар направляє хворих на консультації до профільних спеціалістів. Це потрібно роз’яснити жителям району. Якщо НСЗУ купляє одну послугу в лікарні, то це лише в інтересах людей, які є в базі та мають декларації з лікарями.

Якщо пацієнт захоче лікуватися десь в іншому місці, але не матиме договору з лікарем, йому доведеться за послугу заплатити по прейскуранту цін. Одночасно фінансування недоотримає й лікарня. Головне наше завдання – зберегти лікарню. У 2019 році закупили нове обладнання. Не плануємо закривати й ФАПів», – пояснив Сергій Карпук, голова Шацької районної ради.

Внаслідок оптимізації медустанов у Шацькому районі не закрили жодного ФАПу, тоді як по інших районах це вимушені були зробити або ж їх утримання поклали повністю чи наполовину на сільські чи селищні ради.

Обговоривши питання, голови сільських рад спільно з керівництвом Шацької районної лікарні вирішили шукати шляхи для спільного утримання, аби зберегти діючу мережу медичних установ.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024