У Шацькому центрі пробації та соцслужбі допомогли змінити життя чоловікам, засудженим до покарання

13 Березня 2020, 09:27
1512

Завдяки працівникам Шацького центру пробації та соцслужбам чоловікам, засудженим до покарання без позбавлення волі, вдалося працевлаштуватися та змінити життя на краще.

Багатьох хвилює питання: «Після засудження чи можна взагалі повернутись до нормального людського існування?». Так можна, але це залежить від самої людини від її прагнення до змін, йдеться на сторінці відділу соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді смт Шацьк у фейсбуці.

Адже на облік в «Центри пробації» потрапляють абсолютно різні люди за своїм світосприйняттям, соціальним статусом, ставленням до вчиненого правопорушення, установками щодо життя. На обліку перебувають і ті, що вчиняли особливо тяжкі насильницькі злочини, а також люди, засуджені за вчинення дрібних крадіжок, незаконні фінансові махінації тощо… Це все абсолютно різні категорії людей, до яких потрібно підходити диференційовано, індивідуально. Але всіх їх об’єднує те, що вони переступили соціальну межу.

Хочеться звернути увагу та розповісти про людей, які засуджені до покарань без позбавлення волі та прагнуть до змін, кращого стилю життя.

Сергій, який проживає в селі, має сім’ю, на вихованні двоє дітей, був засуджений до покарання без позбавлення волі. На даний час чоловік залишився в суспільстві, визнав свою вину, налагоджує соціальні зв’язки, веде здоровий спосіб життя. Сьогодні його життя поступово стало налагоджувався, на даний час має постійну роботу, стабільні заробітки. Вільний час проводить з дітьми та дружиною. Найголовніше що хотілось відзначити, це байдужість Сергія до алкоголю та відсутність проявів агресії.

Олександр перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння вчинив злочин, за який був засуджений до покарання без позбавлення волі. З 2019 перебуває на обліку в службі пробації, співпраця спочатку не складалась: Олександр не хотів говорити про проблеми та переживання, бо не вірив що йому допоможуть. Та спільними зусиллями працівників пробації та відділу соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді вдалось переконати чоловіка розкритись, розповісти про свої проблеми та спільно знайти шлях їх вирішення. На даний Олександр разом з дружиною виховують двох малолітніх дітей. У скоєному злочині розкаявся, свою вину визнав. Намагається будувати своє життя по новому, переосмислив сімейні цінності, більше уваги приділяє дітям, їх спільному дозвіллю.

Протягом двох останніх років Микола неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки, не мав бажання працювати, вів аморальний спосіб життя. Легко піддавався впливу оточення, не хотів змінювати свою поведінку та спосіб життя. Коли засуджений потрапив до служби пробації то працівники служби з допомогою працівників відділу соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді мотивували його змінити своє життя на краще. Після проведеної роботи Микола офіційно отримав можливість працювати із стабільним заробітком, змінив коло оточення, зробив висновки про своє життя.

Ці особи не залишились на одинці зі своїми проблемами, а завдяки працівникам пробації та відділу соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді змогли вирішити свої проблеми, побороти страхи.

Ці маленькі історії про життя людей, які змогли усвідомити свої вчинки змінити своє життя, зробили висновки щодо кола свого оточення, переоцінити життєві цінності, навчились раціонально дивитися на речі, та головне пам’ятати, що найбільші людські цінності це життя та свобода. З будь якої складної життєвої ситуації є вихід і поряд є люди, які готові прийти на допомогу.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024