У Луцьку презентували аналітичне дослідження владно-громадської взаємодії у Шацькій ОТГ

10 Березня 2020, 10:30
1631

Працівники Шацької ОТГ взяли участь у засіданні круглого столу проєкту «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади».

Можливість якісної взаємодії місцевих рад та мешканців громад через інструменти громадської участі були в центрі уваги комплексного аналізу роботи восьми волинських громад - Голобська громада, Зарічанська ОТГ, Ківерцівська міська рада, Литовезька Об'єднана Територіальна Громада, Люблинецька об'єднана територіальна громада, Смідинська громада, Смолигівська сільська рада та Шацька селищна рада, йдеться на сторінці ГО Розвиток Волині у фейсбуці.

Аналітичне дослідження у цих громадах відбувалось з листопада 2019 року до січня 2020 року в рамках проєкту «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади». Здійснювала його ГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» на замовлення проєкту «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади». Презентація результатів дослідження відбулася 5 березня під час круглого столу за участі представників волинських об’єднаних територіальних громад.

«В ході реалізації проєкту здійснено комплексне дослідження використання інструментів громадської участі в громадах, які беруть участь в проєкті. Воно дало можливість виявити певні тенденції та проблеми в кожній ОТГ і допомогти зреагувати на них. Зараз активно відбувається навчальний компонент проєкту, тобто в кожній із восьми громад триває серія тренінгів на різну тематику — інструментів громадської участі, гендерного бюджетування, гендерної рівності, проєктного менеджменту та можливості залучення молоді до життя громади. Але проєкт включає також адвокаційно-консультативний компонент, в межах якого громадам буде надана юридична допомога з розробки різних документів та нормативно-правових актів, які будуть сприяти покращенню владно-громадської взаємодії в громадах», – розповіла директорка організації «Розвиток Волині» Ірина Колковська.

«Кожна громада унікальна і різна. Це дає нам можливість дослідити можливості комунікації між владою та громадою у різних ситуаціях і найголовніше — допомогти дізнатись як правильно користуватись інструментами громадської участі та напрацювати документи, які б робили це можливим в юридичному полі», – наголосила виконавча директорка та експертка із використання інструментів громадської участі Волинського інституту права Ірина Гайдучик.

Серед головних завдань дослідження – перевірка наявності та оцінка доступності процедур участі громадян в управлінні місцевими справами в громадах, дослідження стану практичної взаємодії влади та громади, виявлення кращих практик демократичної участі жителів громад у формуванні та реалізації місцевої політики, а також оцінка ступеня прозорості, публічності та підзвітності діяльності органів місцевого самоврядування.

Читайте також: Шацька ОТГ – серед учасників проєкту, що фінансує Міністерство закордонних справ Нідерландів

Жителів Шацької ОТГ вчили, як написати якісний проєкт

Комплексний аналіз передбачав вивчення локальних нормативно-правових документів, які регламентують процедури залучення мешканців до місцевого самоврядування, дослідження стану інфраструктури громадянського суспільства, офіційних веб-сайтів органів місцевого самоврядування громад на предмет їх інформаційної наповнюваності та функціональної зручності. Також в ході аналізу здійснювались напівструктуровані глибинні інтерв’ю з представниками влади та громадськості.

Результатом дослідження стали розроблені фахівцями рекомендації для кожної із восьми громад, які допоможуть унормувати інструменти громадської участі та стимулювати їх, а також вдосконалити можливості інформування населення. Окремо напрацьовані і рекомендації, які надали опитані представники громад, як же на практиці стимулювати їх громадську активність.

Під час круглого столу представники громад переглянули відеоролик «Інструменти громадської участі: дій і змінюй», виготовлений в рамках реалізації проєкту.

Проєкт «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади» реалізується громадською організацією «Розвиток Волині» та фінансується в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів. Партнер з реалізації проєкту – обласна молодіжна громадська організація «Волинський Інститут Права».




1

1

1

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024