Переможна мандрівка жительки Шаччини в світ витонченої душі Лесі Українки

06 Березня 2020, 12:20
Лауреатка обласного конкурсу Марія Ханзерук 3823
Лауреатка обласного конкурсу Марія Ханзерук

Мешканка Шацького району завоювала третє місце в обласному конкурсі читців поезії Лесі Українки.

В Колодяжненському Центрі культури, дозвілля та спорту відбувся обласний конкурс читців «Мій любий краю», присвячений 149-й річниці від дня народження Лесі Українки. Серед 35 учасників цього мистецького дійства була Марія Ханзерук від Шацького районного будинку культури, яка напередодні здобула перемогу в районному конкурсі – пише газета «Новий погляд+».

Читайте також: У Шацьку обрали найкращих декламаторів поезії Лесі Українки

Декламаторка на основі листів Лесі Українки до Івана Франка, Ольги Кобилянської, Михайла Драгоманова, бабусі Єлизавети та творів поетки створила авторський монолог і представила його під музичний супровід на обласній сцені.

Компетентне журі високо оцінило довершений образ Марії, її сценічну майстерність і глибоке, емоційне виконання твору. В результаті наша землячка виборола третє місце в старшій віковій категорії і отримала як нагороду диплом управління культури, з питань релігій та національностей Волинської облдержадміністрації.

3

 

Поки емоції після конкурсу не вщухли, а враження ще такі ж яскраві, пані Марія розповіла , як їй вдалося вибороти цю маленьку перемогу і що для неї значить поетичне слово знаменитої землячки.

«Багато творів Лесі Українки я знаю напам’ять ще зі шкільних років. Пригадую казку «Про велета», яку вчила в четвертому класі на прохання першої вчительки Ганни Олексіївни. Це був досить великий твір, і коли я його опанувала і публічно виконала, то відчула неймовірну гордість. З тих пір творчість Лесі стала мені близькою», – розповідає Марія Ханзерук.

Згодом, будучи вже старшокласницею Світязької школи, вона разом з учителькою світової літератури Оленою Корусь побувала в Колодяжному. Там, працюючи над дослідженням для Малої академії наук, вивчала перекладацьку діяльність Лариси Косач і знайомилася з її епістолярною спадщиною. Саме тоді Марія відкрила для себе листи, через які поетка підтримувала зв’язки не тільки з рідними, знайомими, друзями, а й з усім літературним та мистецьким світом.

Напрацьовуючи ідеї для конкурсу, мисткиня вирішила об’єднати вісім листів в одній творчій роботі і показати глядачеві світ мрій, думок і сподівань благородної і витонченої душі Лесі Українки. Завершила авторський монолог відомим твором поетки «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами…». Марія зізнається, що написала роботу швидко, слова самі лягали на папір і так же блискавично відкладалися в пам’яті.

Над музичним супроводом монологу попрацювали колеги з Шацького РБК Вікторія Ягодинець і Богдана Корнелюк, поєднавши в ньому три мелодії, співзвучні настрою тексту. До речі, музичний інструмент використали на сцені тільки учасники з Шацька.

«Цей конкурс став для мене своєрідним викликом, можливістю проявити себе, розвинути талант, поринувши в улюблену стихію творчості», – наголосила Марія Ханзерук.

2
Марія Ханзерук і Богдана Корнелюк
Марія Ханзерук і Богдана Корнелюк

2

д

1

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39