В облдержадміністрації пояснили, чому в Шацькому районі виникла проблема з газом

02 Березня 2020, 12:01
Газ у балонах 3657 Джерело: ballony.com.ua
Газ у балонах

До депутата обласної ради Сергія Духницького упродовж останніх п’яти місяців звертаються жителі Любомльського та Шацького районів з приводу припинення постачання скрапленого газу для населення (17470 абонентів), яке здійснювала Любомльська дільниця ДП «Івано-Франківськ-Пропан».

Такий запит, депутат озвучив на 28 сесії. Про це повідомляють на сайті Волинської обласної ради.

В запиті йдеться, що попри неодноразові звернення Любомльської районної ради та Любомльської районної державної адміністрації, депутатів місцевих рад та громадськості в різні інстанції, на сьогодні Любомльська дільниця скрапленого газу практично припинила свою роботу, що породжує масу скарг від населення.

Також  при структурі постійно функціонувала газова аварійна служба, яка забезпечувала технічне обслуговування та ремонт газобалонних установок, однак і вона припинила свою роботу. Наразі отримати кваліфіковану допомогу від газової аварійної служби стало неможливим, що, своєю чергою, може призвести до нещасних випадків.

Любомльський та Шацький райони не газифіковані, і скраплений газ у балонах є основним джерелом використання у побуті для приготування їжі, а його відсутність спонукає споживачів заправляти балони на АЗС в непристосованих місцях та перевозити в необладнаних для цього автомобілях, що заборонено правилами техніки безпеки.

У виконавчій владі області пояснюють, що на даний час забезпечення скрапленим газом населення залишається проблемою на всій території України та Волинської області. 

«Проблема постачання скрапленого газу виникла з такої причини: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про організацію та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу» №570 від 16 жовтня 2014 року, закупівля підприємствами об’ємів скрапленого газу для подальшої реалізації населенню відбувається на спеціалізованих аукціонах з купівлі-продажу скрапленого газу, який проводиться щомісяця.

До складу аукціонного комітету включаються по чотири представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України й Міністерства енергетики та захисту довкілля України. Персональний склад аукціонного комітету затверджується спільним наказом.

Спеціалізований аукціон з продажі скрапленого газу для потреб населення з вересня 2019 року не проводився. Тому підприємства, які реалізовують скраплений газ на території Волинської області, не мали можливості здійснити закупівлю необхідних обсягів скрапленого газу, а залишки з попередніх аукціонів вже повністю реалізовано.

Зважаючи на обставини, що склались з постачанням скрапленого газу, облдержадміністрація неодноразово зверталась до Прем’єр-міністра України, Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з проханням сприяти найшвидшому проведенню спеціалізованого аукціону.

За інформацією Мінекоенерго України, спільним наказом Міністерства енергетики та захисту довкілля України та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 11.12.2019 № 650/497 затверджено склад аукціонного комітету з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу.

«Аукціонний комітет затвердив орієнтовний графік проведення аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу на 2020 рік, у тому числі і спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення. Відповідно до затвердженого графіка проведення спеціалізованого аукціону заплановано на кінець лютого 2020 року, – пише у відповідь на депутатський запит заступник голови Олександр Троханенко.

Коментарі
02 Березня 2020, 21:48
Та тим панам на нас усіх наср.....и з велкої дзвіниці.Будуть лише говорити "караван іде, собаки гавкать".
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39