Шацький нацпарк став партнером українсько-німецького проєкту з адаптації біорезерватів до змін клімату

26 Лютого 2020, 16:00
3524

Переможці конкурсу проєктів з адаптації заповідних територій на реалізацію своїх ідей отримають від 4 до 10 тисяч євро.

Про це стало відомо під час розширеного засідання координаційного комітету спільного українсько-німецького проєкту «Екосистемна адаптація до зміни клімату та стійкий регіональний розвиток через розширення можливостей українських біосферних резерватів», яке відбулося у Києві при Міністерстві енергетики і захисту довкілля України, повідомляє пресслужба Шацької районної ради.

Участь у засіданні взяли Марія Христецька, виконуюча обов’язків директорки Шацького НПП, та Сергій Карпук, голова Шацької районної ради.

На засіданні координаційного комітету проєкту, яке відбулося 24 лютого, присутніх вітала Ірина Ставчук, заступниця Міністра екології та природних ресурсів України. Представники німецьких партнерів розповіли про хід проєкту та результати його виконання в 2018-2019 роках. А основною метою проведення засідання стало обговорення підготовки та оголошення початку конкурсу ідей на реалізацію пілотних проєктів з адаптації до змін клімату в біосферних резерватах. Участь у конкурсі зможуть взяти й жителі Шацького біосферного резервату.

Конкурс, що було оголошено під час засідання, є частиною проєкту «Екосистемна адаптація до змін клімату та стійкий регіональний розвиток шляхом розширення можливостей українських біосферних резерватів», що фінансується Федеральним міністерством довкілля, охорони природи та ядерної безпеки (ФРН), впроваджується Фондом Міхаеля Зуккова (ФРН) спільно з Університетом сталого розвитку Еберсвальде (ФРН) і партнерами, які розташовані в межах біосферних резерватів «Деснянський», «Розточчя», «Західне Полісся».

До слова, переможці на реалізацію своїх ідей отримають від 4 до 10 тисяч євро. Подати заявку на участь можна з 1 березня до 12 квітня. Брати участь у конкурсі зможуть лише мешканці територій або юридичні особи, які є землекористувачами, які входять до таких біосферних резерватів:
Деснянський (Сумська область),
Розточчя (Львівська область),
Шацький / Західне Полісся (Волинська область).

В рамках конкурсу розглядатимуться ідеї, що стосуються заходів, спрямованих на підтримку та/або відновлення екосистемних функцій, використання біорізноманіття, екосистемних функцій і послуг для адаптації до зміни клімату, мінімально можливе використання технічних засобів та споруд

Проєкти оцінюватимуть спільно Міністерство,Фонд Міхаеля Зуккова та Університет сталого розвитку Еберсвальде (Німеччина).

Умови участі в конкурсі та більше інформації організатори дадуть згодом. В межах Шацького біосферного резервату конкурс куруватимуть в адміністрації Шацького національного природного парку.

Довідково:
ООН назвало зміну клімату найбільшою загрозою для природи й людства у 21 столітті. Це помітно, адже взимку підвищилася мінімальна температура, зима стала комфортна, зникли тривалі тріскучі морози, збільшилася кількість спекотних днів влітку. Це тільки початок глобальної екологічної проблеми, вважають науковці.

Кліматологи радять адаптуватися до нової реальності, а саме біосферні резервати можуть стати ілюстративними пілотними майданчиками для екосистемної адаптації.

Проєкт «Адаптація на основі екосистем до зміни клімату та стійкий регіональний розвиток шляхом розширення можливостей українських біосферних резерватів» створений для того, щоб показати українські біосферні резервати як пілотні території сталого розвитку, шляхом створення спільних стратегій та впровадження проектів з екосистемної адаптації до зміни клімату.

Особливістю проєкту є те, що фахівці намагаються використати ресурси та функції природних екосистем для адаптації до негативних наслідків зміни клімату.
У проєкті беруть участь три біосферні резервати в трьох різних регіонах – Деснянський (Сумська область), Розточчя (Львівська область) та Західне Полісся (Волинська область).

Обрані біосферні резервати ЮНЕСКО є найкращими модельними регіонами для прикладів екосистемної адаптації до зміни клімату зокрема й тому, що представляють різні географічні регіони, соціально-економічні умови, а також проблеми природокористування. Вони є польовими лабораторіями з екосистемного стійкого розвитку.

Особливістю проєкту є те, що внаслідок адаптації до кліматичних стресів виграє не тільки природа, але й населення, яке щоденно використовує її ресурси. Важливо, що одним з основних завдань резерватів є не тільки збереження природи, а й гармонійна взаємодія природи та людей, які живуть поруч. Власне це і відрізняє резерват від, до прикладу, заповідника, де людська діяльність заборонена.

Реалізовують проєкт українські та німецькі партнери: Фонд Міхаеля Зуккова, Університет сталого розвитку Еберсвальде, які представляють громадський та науковий сектор Німеччини.

Фінансову підтримку надає Міністерство довкілля, захисту природи і безпеки атомних реакторів Німеччини в рамках Міжнародної кліматичної Ініціативи (ІКІ).
В Україні політичним партнером проєкту є Міністерство екології та природних ресурсів України, а також громадські організації у кожному з трьох біосферних резерватів.

Проєкт реалізовується протягом 2018-2021 років.



Коментарі
26 Лютого 2020, 23:40
Який вчорта резерват.Ліс без звіра,озера без риби,територія нац.парку на 20% уражена короїдами,через три роки сосни в районі не буде.Робіть дальше пляжі і лавочки.Чому ця особа на прізвище Христецька ще на посаді,а не в суді?Ще піцунду не прихапали?Ще лохини з Бондарем недосадили?
27 Лютого 2020, 18:40
При 20%ураження соснового насадження,вже мабуть і через два роки хвойних в районі не буде.Це точно!У цьому випадку бездіяльність страшніша за непрофсіоналізм.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024