Шацька ОТГ – серед учасників проєкту, що фінансує Міністерство закордонних справ Нідерландів

23 Лютого 2020, 12:10
1860

У листопаді минулого року в результаті відкритого конкурсу Шацька ОТГ та ще сім об’єднаних громад Волині стали учасниками проєкту «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади», що реалізується громадською організацією «Розвиток Волині» та фінансується в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Партнером з реалізації проєкту є обласна молодіжна громадська організація «Волинський Інститут Права». Разом із Шацькою ОТГ до участі були відібрані Голобська, Зарічанська, Ківерцівська, Литовезька, Люблинецька, Смідинська, Смолигівська об’єднані територіальні громади.

Загалом же в рамках проекту в Шацькій ОТГ провели шість тренінгів, де обговорювали взаємодію з населенням як основу розвитку громади, форму та інструменти залучення мешканців у процеси прийняття рішень, гендерне бюджетування, запровадження механізмів прозорості, підзвітності та публічності під час формування та реалізації місцевої політики, написання проєктних пропозицій та проєктний менеджмент.

1

Днями в Шацькій ОТГ для працівників закладів освіти, культури, членів громадських організацій та депутатів селищної ради відбувся шостий тематичний тренінг на тему «Основи гендерної рівності», який провела Оксана Ярош, професорка кафедри політології та державного управління СНУ імені Лесі Українки, докторка політичних наук, засновниця гендерного центру Волині.

«Зазвичай помітні зміни в громаді відбуваються там, де активні її жителі. А коли громади стають самоврядними, у їхньому розвитку треба враховувати багато аспектів, в тому числі й гендерний компонент»,  зазначила Оксана Ярош.

 


Про те, що ж таке гендерна рівність та стереотипи, впровадження гендерності в соціумі, гендер як соціальний конструкт, різницю між гендером і статтю обговорювали разом зі спікеркою учасники тренінгу. Не оминули увагою й законодавство України, міжнародно-правові акти, які регулюють гендерність (забезпечення рівних прав жінок та чоловіків, в яких законних та підзаконних актах прописано ці права, в які структури та установи варто звертатися в разі порушення прав та яка відповідальність за це передбачена законом).

Цікавим для учасників тренінгу була робота у парах та групах, корисним - почути про гендерне мапування як інструмент розвитку громади, механізм якого може бути впровадженим у роботі Шацької ОТГ. Усі учасники змогли розповісти, чим для них був цікавий тренінг та що нового і корисного вони для себе почерпнули.

1

Як зазначила виконуюча обов’язки голови, секретар Шацької ОТГ Людмила Цевух, участь у подібних проєктах дасть змогу органам місцевого самоврядування більше взаємодіяти з громадою, зрозуміти потреби кожної з категорій (чоловіків, жінок, молоді, дітей, людей з інвалідністю) та врахувати це при плануванні бюджету, формуванні інфраструктури того чи іншого населеного пункту.

Директорка громадської організації «Розвиток Волині» Ірина Колковська додала, що громадські ініціативи, які реалізує громада, і є одним з інструментів громадської участі, коли люди можуть зробити щось корисне на благо своєї громади. Вона також наголосила, що в результаті участі в проєкті вісім ОТГ отримають освітню підтримку посадовців, депутатів ОТГ, громадських активістів, молоді та інших зацікавлених мешканців громад щодо практичного використання механізмів прозорості, підзвітності та публічності під час формування та реалізації місцевої політики; юридичну та консультаційну підтримку щодо інструментів громадської участі та забезпечення діалогу влади та громади; допомогу із розробки проєктів локальних нормативно-правових актів щодо важливих питань, які будуть виявлені в результаті діяльності за проєктом.

У березні в рамках цього проєкту в Шацькій ОТГ планують провести сьомий фінальний тренінг на тему «Інструменти громадської участі та впливу і їх практичне використання для відстоювання прав та інтересів окремих цільових груп та територіальної громади загалом».

У підсумку громади-учасниці, в тому числі й Шацька ОТГ, отримають міні-грантову підтримку для практичної реалізації заходів, які будуть спрямовані на покращення життя громади (загальний бюджет конкурсу для усіх ОТГ складатиме 1 мільйон 280 тисяч грн.).

2

1

1


1

1


1


 

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024