Які наслідки чекають на тих, хто вчасно не прийняв спадщину

21 Лютого 2020, 10:40
Які наслідки чекають на тих, хто вчасно не прийняв спадщину 3482
Які наслідки чекають на тих, хто вчасно не прийняв спадщину

Заступниця начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Львів) Ольга Семенюк інформувала громадян щодо оформлення спадкових прав.

Відповідно до статті 1270 Цивільно кодексу України для прийняття спадщини встановлюють строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Тобто, із дня смерті особи або дня, з якого її оголошують померлою.

Якщо виникнення в особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюють у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Якщо ж строк, що залишився, менший як три місяці, його продовжують до трьох місяців. У разі, якщо спадкоємець упродовж вказаного терміну не подав заяву про прийняття спадщини та не проживав постійно разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини за однією адресою, його вважатимуть таким, що не прийняв її. Однак, за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.

Також за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

У разі ж відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Така заява про визнання спадщини відумерлою подають після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, яку визнали у суді відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39