Хто і як зможе отримувати 27 безкоштовних медичних послуг

09 Лютого 2020, 10:48
Хто і як зможе отримувати 27 безкоштовних медичних послуг 4101
Хто і як зможе отримувати 27 безкоштовних медичних послуг

У Волинській ОДА чиновники розповіли, як впроваджуватимуть другу хвилю медичної реформи.

Про підготовку Волинської області до другої хвилі медичної реформи, що торкнеться вторинної ланки медицини, розповіли у п’ятницю, 7 лютого, під час брифінгу в ОДА, – пише ІА ВолиньPost.

Начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк розповів, що в області успішно впроваджують медичну реформу, однак друга хвиля не буде такої простою, оскільки торкнеться закладів, що надають спеціалізовану допомогу. Станом на 3 лютого 2020 року до контрактування з Національною службою здоров’я України (далі. – НСЗУ) готові понад 84 % медзакладів.

Читайте також: Стало відомо, скільки мільйонів отримала «первинка» Шацького району від Нацслужби здоров'я

Онкохвору мешканку Шацького району взялися оперувати любомльські лікарі

Директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця повідомила, що на Волині 46 закладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу, почнуть працювати на кардинально інших умовах, аніж було до реформування з 1 квітня.

«Волинь – дуже активна в реформі. Практично перший етап – перетворення медзакладів на комунальні некомерційні підприємства – відбувся швидко. Те ж і щодо медичних ліцензій. На сьогодні понад 90 % лікарень зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я і готові до подальших дій. Ця цифра збільшується з кожним днем і на сайті НСЗУ можна побачити, що відбувається у цих медзакладах», – сказала вона.

Мар’яна Возниця зауважила, що в Україні біля 80 % людей підписали декларації з сімейними лікарями. Саме ті, хто це зробив, матиме змогу отримати безоплатну спеціалізовану планову допомогу з 1 квітня 2020 року за електронним спрямуванням.

«У центрі реформи – не ліжко, не коридор, а пацієнт. І куди піде пацієнт і отримає послугу, бо саме при наявності електронного спрямування пацієнт може обирати заклад, де він хоче отримати спеціалізовану меддопомогу, НСЗУ за це заплатить», – наголосила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ.

Директорка департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко нагадала, що раніше лікарні фінансували за кошти субвенції з держбюджету, а у центрі цієї системи було ліжко-місце:

«Була велика кількість невиправданих госпіталізацій і часто люди перебували на лікування довше, аніж це було потрібно». Із 1 квітня у центрі системи буде пацієнт, а НСЗУ закуповуватиме медичну послугу в інтересах пацієнта. Якщо ж пацієнт не підписав декларацію, то може розраховувати лише на безоплатне надання екстреної ургентної допомоги, а всі інші послуги будуть платними.

НСЗУ контрактує 27 пакетів медичних послуг (із повним переліком можна ознайомитися на сайті), серед них є кілька пріоритетних, тобто за них лікарням сплатять підвищений тариф, зокрема:
– 19 332,31 грн тариф з надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах (ставка на пролікований випадок);
– 16 001,43 грн тариф з надання медичної допомоги при гострому інфаркті міокарда в стаціонарних умовах (ставка на пролікований випадок);
– 8 136,03 грн тариф на пологи, передбачені специфікаціями;
– від 26 087,72 грн до 98 533,82 грн тариф з надання медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках (залежно від складності наданої медичної послуги).

Не входять у пакети медичних послуг, наприклад, відшкодування за перебування у палатах покращеного перебування, покращене харчування, пластична хірургія, масажі тощо. За це пацієнтам доведеться платити самостійно.

«Перша причина в структурі смертності населення – серцево-судинні захворювання, друга – онкологія. Майже 335 тисяч жінок на рік народжують і витрати також потрібно покривати, за що держава бере відповідальність. 20 тисяч дітей в Україні народжуються передчасно, тому вони потребують допомоги», – відзначила Тетяна Бойко.

Переважно 60 % фінансування НСЗУ даватиме авансом, інші 40 % – після надання послуги. Усі ці кошти надходитимуть у медзаклади, тож головні лікарі повинні підписати колективні договори з персоналом, де обумовлені принципи нарахування та сплати заробітної плати.

«Середньої тарифної сітки щодо зарплат немає. Чим більше пацієнтів обирає медзаклад, тим більше ми коштів сплачуватимемо», – констатувала директорка департаменту комунікацій НСЗУ.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024