Держекоінспекція перевірить «Волинську ягідку»

03 Лютого 2020, 17:00
2450

Державна екологічна інспекція у Волинській області обіцяє цьогоріч перевірити «Волинську ягідку» – підприємство, яке вирощує лохину у Шацькому районі, його внесли до переліку планових контрольних заходів на 2020 рік. 

Про це, зокрема, йдеться в тексті спростування причетності співробітників Державної екологічної інспекції у Волинській області до протиправної діяльності суб'єкта господарювання, що могла призвести до обміління озера Світязь, оприлюдненому на сайті відомства 9 січня, повідомляє Сила правди.

Нагадаємо, 30 грудня 2019 року «Сила правди» опублікувала розслідування про те, як ТОВ «Волинська ягідка» обладнала велетенські ставки в межах Верхньоприп'ятської меліоративної мережі і без дозволів використовує значні обсяги води для зрошення плантацій лохини.

А 3 січня 2020 пресслужба прокуратури Волинської області повідомила про відкрите кримінальне провадження відносно посадовців ДЕІ за зловживання службовим становищем в інтересах третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки.  

«Прокуратура Волинської області без будь-яких правових підстав прямо вказала, що в рамках кримінального провадження було встановлено, що «посадовці Держекоінспекції, всупереч вимогам Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» не здійснили оцінки впливу, який вчиняє на стан озер незаконна діяльність суб’єктів господарювання», не дослідивши при цьому – які саме органи, уповноважені проводити процедуру оцінки впливу на довкілля», — йдеться у спростуванні Держекоінспекції у Волинській області.

Відповідно до вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», до органів, які уповноважені проводити відповідну процедуру відносяться Мінприроди та відповідні структурні підрозділи обласних державних адміністрацій.  

Державна екологічна інспекція не має повноважень здійснювати оцінку впливу господарської діяльності на довкілля.

«Крім того, не відповідає дійсності та є недостовірною поширена пресслужбою прокуратури Волинської області інформація про те, що «Державна екологічна інспекція у Волинській області не подала позову до суду задля припинення протиправної діяльності підприємства», оскільки підставою для звернення до суду з позовом про припинення діяльності суб’єктів господарювання є встановлені Інспекцією за результатами перевірки факти незаконної діяльності суб’єктів господарювання, наявність шкоди, завданої навколишньому природному середовищу», — зазначають екологи. Вони також нагадують про два види перевірок: планові і позапланові. Останні відбуваються на підставі заяв громадян. Минулоріч таких не надходило», — кажуть в інспекції.

Разом з тим, у відомстві запевняють, що перевірку згаданого підприємства вже запланували.


 

«Враховуючи інформацію з засобів масової інформації, та інформацію озвучену на комісії обласної ради щодо можливого порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання, які займаються вирощуванням ягід, зокрема, лохини, Інспекцією було включено до Плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів на 2020 рік ряд суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території Шацького району», — повідомляє Держекоінспекція у Волинській області.

Згідно з інформацією інспекційного порталу, окрім перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства, цьогоріч «Волинську ягідку» чекають ще три планові заходи контролю від інших служб. 

Читайте також: 

Чи винне підприємство «Волинська ягідка» в обмілінні Світязя

У Держекоінспекції відкидають звинувачення прокуратури у діях, що могли призвести до обміління Світязя

Чому в пошуках крайнього в обмілінні Світязя влаштували «полювання на відьом»

«Я переконаний, що діяльність «Волинської ягідки» не впливає на обміління Світязя» – головний еколог Волині

Коментарі
03 Лютого 2020, 20:49
Спалити лохину,засипати ставки,посадити продажних чинуш- завдання номер 1. Якщо не виконати цього,втратимо Шацьке поозер"я назавжди...
03 Лютого 2020, 22:54
Відповідь Державної екологічної інспекції у Волинській області нагадує смішний народний вираз: Оно то можливо, якщо звичайно. Оно то звичайно, якщо не можливо. <br/>Висновок: Щоб Ви не писали та не розказували різні байки - озеро Світязь невпинно буде міліти, та в кінці кінців, все ж таки, всім хто до цього екоциду довів оз. Світязь і тим, хто інформаційно прикривав цей злочин, прийдеться відповісти. Статья КК &amp;quot;Екоцид&amp;quot; не має термінів давності. Всі хто причетний до цього-прочитайте це і задумайтесь над своїми вчинками. Є ще можливість залишитися справжніми людьми, а не &amp;quot;баригами&amp;quot;, які за 30 срібрляників готові продати та загубити саме святе - перлину Волинську краю, та і всієї України - озеро Світязь.<br/>Керівник ГО &amp;quot;Центр екологічно-правового моніторингу використання навколишнього середовища&amp;quot; - В.Г.Литвинчук.
04 Лютого 2020, 20:56
Пане Литвинчук, &amp;quot;бариги&amp;quot; вже все купили, проплатили, невже не зрозуміло, яка совість. Це добре, що ви небайдужий до проблеми обміління озера, але писати коментарі і давити на совість, це мало і нічог не дасть. Тільки рішучі дії громади і розголос на весь світ, що привернути увагу.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024