У Шацькій ОТГ нагадали підприємцям про штрафи, які доведеться заплатити за нелегальне працевлаштування

02 Лютого 2020, 15:44
У Шацькій ОТГ нагадали підприємцям про штрафи, які доведеться заплатити за нелегальне працевлаштування 2228
У Шацькій ОТГ нагадали підприємцям про штрафи, які доведеться заплатити за нелегальне працевлаштування

У Шацькій ОТГ звертається до суб’єктів господарювання громади і нагадують, що виплата зарплати «в конвертах» позбавляє працівників на соціальний захист у майбутньому.

Шацька ОТГ, на виконання розпорядження Прем’єр-міністра України щодо проведення роз’яснювальної роботи із суб’єктами господарювання, що провадять свою діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщення та організації харчування, звертається до суб’єктів господарювання громади і нагадує, що виплата зарплати «в конвертах» позбавляє працівників на соціальний захист у майбутньому, оскільки до страхового стажу для призначення соціальних виплат не включаються періоди, за які не сплачені страхові внески, йдеться на сайті органу місцевого самоврядуваня.

Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє можливості працівників на захист своїх трудових прав на пільги, соціальні гарантії, пенсійне забезпечення, та є свідченням наявних порушень трудового законодавства як роботодавцем? так і найманими працівниками.

Від рівня заробітної плати найманих працівників прямо пропорційно залежить надходження податку з доходів фізичних осіб – основного джерела  наповнення бюджету  селищної ради. Від цього залежить утримання місцевої інфраструктури, а саме: фінансування закладів освіти й культури, охорони здоров’я, забезпечення благоустрою і таке інше.

«Ми розуміємо, що суб’єкти господарювання шукають способи оптимізації господарської діяльності. Але зараз такий спосіб оптимізації господарської діяльності у зв’язку з тим, що законодавець ввів таку жорстку відповідальність? є дуже ризикованим для суб’єкта господарювання. Простіше людину оформити, забезпечити їй виплату заробітної плати – і це буде вигідно для роботодавця, і для потенційного працівника», – йдеться у зверненні.

Юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю без укладених договірних відносин, отримають штраф у таких випадках:

  • фактичний допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи впродовж повного робочого часу штраф - 141 690 грн,;
  • порушення встановлених строків виплати заробітної плати штраф - 14 179 грн;
  • недотримання мінімальних державних гарантій з оплати праці штраф – 47 230 грн.

«Штрафи за порушення норм законодавства з праці є значними і можуть повністю зруйнувати бізнес, який ви будували роками. Тож радимо ще раз звернутися до норм чинного законодавства, що регламентують трудові відносини. Перевірте, чи все у вас у порядку», – застерігають у селищній раді.

Консультації щодо належного дотримання норм трудового законодавства можна отримати в головної спеціалістки-інспекторки праці відділу економічного розвитку, комунального майна містобудування та архітектури виконавчого комітету Шацької селищної ради Оксани Тимошук.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024