На нараді у Шацькій РДА говорили про новий коронавірус

30 Січня 2020, 11:35
На нараді у Шацькій райдержадміністрації говорили про новий коронавірус 1960
На нараді у Шацькій райдержадміністрації говорили про новий коронавірус

На нараді у Шацькій райдержадміністрації говорили про новий коронавірус (nCoV) та рекомендації для населення щодо профілактики можливого його зараження.

Відбулася нарада 27 січня під керівництвом першого заступника голови Шацької РДА Віктора Плейтуха та за участю голови Шацької районної ради Сергія Карпука. У нараді також взяли участь селищний та сільські голови, керівники установ, організацій та підприємств району, начальники управлінь, відділів, структурних підрозділів райдержадміністрації, представники громадських організацій та засобів масової інформації, пише пресслужба Шацької РДА.

На нараді розглянули питання щодо випадків пневмонії у Китаї, Таїланді, Японії та Південній Кореї, спричиненого новим коронавірусом (nCoV).

Головна лікарка Шацької районної лікарні Світлана Крецу поінформувала присутніх про те, що станом на 22 січня згідно зі звітом Європейського центру по контролю та профілактиці захворювань в м.Ухань (провінція Хубей, Китай) та інших провінціях Китаю, а також Таїланді, Японії, Південній Кореї та США було зареєстровано 448 лабораторно-підтверджених випадків коронавірусу (nCoV), в тому числі 9 летальних (станом на 28 січня - більше 100).

441 випадок зареєстрували в різних провінціях Китаю, з них – 102 випадки з тяжким перебігом. В цілому – 2 197 близьких контактів було виявлено в Китаї, 1394 з яких перебувають під медичним спостереженням. Серед захворілих – 15 випадків припадають на медичний персонал, який контактував із хворими. Чотири випадки (nCoV) було повідомлені у Таїланді, один випадок Японії, один у Південній Кореї та один - у США.

Усі симптоми у захворілих осіб з’явилися в період між 8 грудня 2019 року та 22 січня 2020 року. Період медичного спостереження за близькими контактними особами, які проживають, працюють або навчаються з пацієнтами, а також за особами, які не використовували захисні заходи під час діагностики та лікування випадків захворювання встановлювався протягом 14 днів. Інкубаційний період 2019-(nCoV) коливається за даними спостережень від 2 до 12 діб (в середньому – 7 діб).

Світлана Крецу зазначила, що 9 січня 2020 року Центр контролю за захворюваннями Китаю повідомив, що в якості збудника виявлено новий корона вірус (2019-nCoV). Також було проведено його секвенування і оприлюднено геномну послідовність. Аналіз послідовності показав, що нещодавно виявлений вірус пов’язаний з кладом SARS-CoV.

Зважаючи на наявну на даний момент інформацію, Європейський центр з контролю та профілактики захворювань вважає, що: потенційний рівень загрози від спалаху нового коронавірусу 2019-nCoV є високим; подальше його розповсюдження по світу є дуже вірогідним; на даний момент для осіб, що подорожують з Європейського Союзу та Європейської Економічної Зони (ЄС/ЄЕЗ) до м. Ухань присутній середній рівень можливості інфікуватися новим коронавірусом; в цей же час рівень ризику занесення випадків є значно вищим у тих країнах, що мають набагато більшу кількість осіб, котрі подорожують з та в м. Ухань (наприклад, країни Азії); в той самий час, вірогідність того, що завезений випадок до ЄС/ЄЕЗ буде виявлено знаходиться на середньому рівні; прихильність до практик належної профілактики та контролю інфекцій, а особливо в установах охорони здоров’я ЄС/ЄЕЗ, надасть змогу знизити до мінімума вірогідність розвитку ситуації, коли звітований випадок, що на пряму пов’язаний з м.Ухань, призведе до появи будь-яких вторинних випадків вже на території ЄС/ЄЕЗ.

Читайте також: Як захиститися від вбивчого коронавірусу з Китаю, – поради фахівців

З метою забезпечення раннього виявлення можливих випадків nCoV на території України та вжиття відповідних протиепідемічних заходів важливо взяти до уваги перелік рекомендацій для населення щодо профілактики зараження, розроблених ВООЗ.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ МОЖЛИВОГО ЗАРАЖЕННЯ nCoV

У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:

- уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
- мийте руки з милом після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження;
- уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що можливо проживають на території зооринку;
- не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;
- уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на грунті або частинами предметів магазину чи зооринку;
- уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м’ясо, м’ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.

Рекомендації для груп ризику:

Група професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) повинні дотримуватися таких правил:

- дотримуйтеся особистої гігієни;
- використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;
- уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте засоби індивідуального захисту;
- мийте та дезінфікуйте засоби індивідуального захисту щоденно або використовуйте одноразові;
- мийте та дезінфікуйте спорядження щоденно;
- зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки на роботі у спеціально відведеному місці для попередження можливого інфікування через них інших осіб;
- дотримуйтеся правил безпечного поховання або знищення мертвих тварин;
- інформуйте відповідні інстанції про будь-які нетипові захворювання у тварин.
Збудник нового коронавірусу та механізм передачі недостатньо вивчені, тому доцільно нагадати населенню про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ:
- уникати тісного контакту з людьми, що страждають на гострі респіраторні інфекції;
- часто мийте руки, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;
- уникати тісного контакту з хворими тваринами на фермах або у дикій природі;
- люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

Головна лікарка Шацької районної лікарні Світлана Крецу наголосила, що у разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендовано звернутися до лікаря та повідомити про подорож.

На завершення перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Плейтух звернув особливу увагу на доцільності використанні інформаційних матеріалів для комунікації з населенням та лікарями щодо профілактики можливого зараження коронавірусом 2019-nCoV.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024