Бунт жителів села Вілиця дійшов до області

26 Січня 2017, 15:30
2457

Понад півроку жителі села Вілиця Шацького району бунтують проти підприємця, який має намір виробляти деревне вугілля.

Про це пишуть Волинські новини.

Це питання розглядалося 26 січня на засіданні постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.

На адресу депутатів обласної рад надійшло звернення від селян. У листі йдеться, що 22 травня 2016 року у селі Вілиця відбулися сходи селян, під час якого розглянули клопотання підприємця Дударчука. Чоловік просив на ділянці, виділеній для ведення особистого селянського господарства, виробляти деревне вугілля.

У протоколі Шацької селищної ради №2 від 22.05.2016р. зафіксували оголошені наміри підприємця з приводу того, що виділену земельну ділянку у розмірі 0,50 га (за 350 м від найближчої хати) фактично він буде використовувати не за цільовим призначенням, а здійснюватиме виробництво деревного вугілля.

Та селяни були проти. «Своєю чергою, всі ми висловились проти такої шкідливої промисловості на території нашого села. Не зважаючи на це, депутати Шацької селищної ради погодились змінити цільове призначення земельної ділянки в тому випадку, якщо підприємець надасть всі дозвільні документи на даний вид виробництва та знайде спільну мову із місцевими жителями, і вони дадуть згоду на розміщення такого об'єкту промисловості», - йдеться у листі.

Та селяни переконують: вони не погоджували таке виробництво. Попри це, підприємець вже завіз обладнання (бочки). Крім того, вони переконують, що публікації у місцевих засобах масової інформації стислого резюме проекту з метою ознайомлення з ним громадськості не було.

«А це значить, що в супереч Порядку отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря Дударчук B.C. ще немає дозволу на здійснення шкідливої діяльності, однак інтенсивно розгортає свою злочинну діяльність на території нашого села. Також, хочемо зазначити, що МИ не відмовляємось від інвестора на наших землях, але за умови відсутності використання шкідливого виробництва. Тобто, ми підтримаємо будь-якого підприємця, що займатиметься садівництвом, городництвом, бджільництвом тощо. Екологи твердять, що спалювання деревини у саморобних бочках перенасичує атмосферу небезпечними речовинами, такими як оксид натрію, оксид сірки, вуглекислий газ, смоли, кислоти, феноли та ін. І все це згубно впливає на здоров'я людей. Зростає смертність, молодшають хвороби, лікарі усе частіше діагностують рак легенів, горла тощо», - пишуть селяни.

Варто зауважити, на момент, коли депутати обласної ради розглядали згадане звернення, від Шацької селищної ради надійшов лист, у якому йдеться, що в гудні минулого року рада не погодила зміну цільового призначення земельної ділянки, а прибувши на місце з перевіркою, склали акт про незаконне розташування на території особистого селянського господарства обладнання для виробництва деревного вугілля.

Отож, депутати взяли до відома звернення мешканців села Вілиця. Вони також вирішили порадити місцевій раді та підприємцеві організувати робочу зустріч, під час якої знайти компроміс в питанні. До слова, в депутатів є інформація, що підприємцеві пропонували провадити свою діяльність на іншій ділянці – території закинутого хутора. Та він на цю пропозицію не пристав, а вирішив «піти на конфлікт» з селянами.

Коментарі
26 Січня 2017, 18:02
ХТО З ЧИНОВНИУІВ ЯКІ СТВОРИЛИ ЦЮ СИТАЦІЮ ПОНІС ПОКАРАННЯ?
26 Січня 2017, 18:05
ДЕПУТАТИ КОЛИ ГОЛОСУВАЛИ ЗНАЛИ ЩО БУДЕ ЗИІНА ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧННЯ ЗЕМЛІ ВІННІЧУК ПІДПИСУВАВ РІШЕННЯ ТОБТО ВЧМНИВ КОРУПЦІЙНИЙ ПРОСТУПОК І ЩО?
26 Січня 2017, 22:02
Це є пряма корупційні складова Шацькою селищно радою сьогоднішнього скликання. Дударчук повідомив, що він хоче ставити бочки для виробництва деревного вугілля. Такі землі згідно з Земельним кодексом України використовуються виключно в комерційних цілях. Але для цього Шацька селищна рада повинна була дати територію в оренду на платній основі, або підприємець мав би її викупити. Тобто надання землі виключно на платній основі. Шацька селищна рада свідомо надає Дударчуку землю безоплатно сільського призначення, а потім мала б перевести в комерційне використання. Ця корупційна схема використовуються для цього, щоб підприємець шацькій громаді не заплатив ніяких коштів. Можливо і хтось з депутатів не розібрався в даній ситуації в зв'язку з незнанням законів. Я думаю, що деякі заінтересовані люди мали свій особистий інтерес. <br/> СУМНО!!!<br/> Р/S. Мова йде про 0.5 га. Тобто це не мала територія!!!
26 Січня 2017, 22:14
Не заплатив громаді, але заплатив окремим посадовим особам місцевого самоврядування.
26 Січня 2017, 22:44
Чекаємо справу про корупцію поліція де ви?
27 Січня 2017, 12:05
Ждем гарного квітучого саду!!!
27 Січня 2017, 12:24
поліція побираеться на дорогах
28 Січня 2017, 00:00
Замість того , щоб тут висери заздрісні робити, почитайте книгу якусь. А по суті - то все просто - справді розібратись треба - і надати підприємцю місце у встановленому законом порядку на належній відстані від житла, при тому швидко. Ну якщо є попит , то нехай працює, дає роботу - це ж ВИРОБНИЦТВО , ЗА ЯКЕ ТАК ЗАВЖДИ ПЕЧУТЬСЯ ВСІ !!!! ПЕРЕРОБКА. Задіюється робоча сила на виготовлення , перевезення, збут, охорону, тощо ... Якщо не тут зроблять переробку , то , скажімо, в Старовижівському районі. Як до прикладу десяток років тому мали робити цех переробки фруктів в Шацькому р-ні , закошмарили підприємця - створив цех в Турійському!!! А забороняти треба вивіз кругляку!!!
28 Січня 2017, 00:04
Спеціально для Лісові! 0,5 га - дуже маленька територія для виробництва . Це ти ,мабуть , плутаєш з територією півгектара біля Світязя в першому ряду .
28 Січня 2017, 16:04
НЕХАЙ ВІННІЧУК С М ПРОКОМЕНТУЄ ЦЕ ВИДІЛЕННЯ ЗЕМЛІ І СКАЖЕ ЧОМУ ОБХОДИЛИ АУКЦІОН ШЛЯХОМ НАДАННЯ ПІД ОСГ ЗНАВ ЖЕ ЩО ЦЬГО РОБИТИ НЕ МОЖНА АЛЕ Ж ЗРОБИВ А ЛЮДИ ПРАВИЛЬНО ВИМАГАЮТЬ ЩОБ ЧИНОВНИКИ НЕ ПОРУШУВАЛИ ЗАКОН А ЩЕ Б ЗА ЦЕ ПОРУШЕННЯ СПРАВУ ПРО КОРУПЦІЮ ЗАВЕСТИ А ВОНА ТУТ Є А ПРО БІЗНЕС ТРЕБА ДБАТИ БО ЦЕ РОБОЧІ МІСЦЯ І ПОДАТКИ АЛЕ ЗАКОННО
01 Лютого 2017, 12:54
От і запропонуй Дударчукові земельку біля своєї хати, хай займається виробництвом, а ти дихай чадом, на здоровя!!!!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024