За тиждень у вогні загинуло троє волинян

23 Січня 2020, 09:30
1507 Джерело: фото ілюстративне

У період 13-19 січня працівники підрозділів пожежно-рятувальної служби Волинської області ліквідували 17 пожеж, здійснили 6 виїздів для проведення аварійно-рятувальних робіт. Під час ліквідації пожеж виявлено тіла трьох людей.

Про це інформують у пресслужбі управління ДСНС України у Волинській області.

Зокрема уночі 13 січня під час гасіння пожежі у дерев’яному житловому будинку в селі Хрипськ Шацького району співробітники 11-ої ДПРЧ виявили тіло 64-річного господаря. Імовірно, пожежа трапилася внаслідок необережного поводження з вогнем загиблого.

Читайте також: Хрипськ: під час пожежі загинув 64-річний чоловік

16 січня під час ліквідації загорання на вулиці Берестецькій у Горохові працівники 9-ої ДПРЧ виявили тіло 58-річного чоловіка. За попередніми даними, до пожежі призвела необережність з вогнем під час куріння.

18 січня під час гасіння пожежі у дерев’яному житловому будинку в смт Луків Турійського району вогнеборці виявили тіло 88-річної пенсіонерки. Для ліквідації пожежі були задіяні рятувальники 17-ої ДПРЧ та працівники місцевої пожежної охорони смт Луків.

Співробітники групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спецпризначення виявили та знешкодили два застарілі боєприпаси часів минулих воєн. Розмінування проведені у Ківерцівському районі.

Рятувальники нагадують, що кількість пожеж, спричинених необережністю громадян, а також випадків травмування та загибелі людей на них - основна проблема зимового пожежонебезпечного періоду.

 Чому виникають такі пожежі? Тому, що населення використовує для обігріву осель несертифіковані електрообігрівальні прилади, часто – саморобного виготовлення, що може призвести до трагедії.

Ще одна велика помилка людей, причому всіх вікових категорій, – використання для обігріву приміщення печей для приготування їжі. Популярністю користуються як електроплитки, так і газові плити. Наголошуємо: це суворо заборонено! У випадку з електроплитою може статися пожежа.

Перед початком опалювального сезону побутові газові котли, печі та інші опалювальні прилади мають бути старанно перевірені й відремонтовані.

Багато приватних будинків оснащені печами на твердому паливі. Пожежі в таких будинках виникають ще через те, що господарі не дотримуються елементарних правил пожежної безпеки:

– не проводять своєчасне технічне обслуговування печей і димарів у своїх домах;

– своєчасно не прочищають димарі і не усувають щілини і тріщини печей і димарів.

Ще одною і найпоширенішою причиною пожеж та загибеллю людей на них є куріння у ліжку. При цьому, більшість – особи в стані алкогольного сп’яніння. У холодні пори року їх кількість помітно зростає – саме таким чином деякі громадяни намагаються зігрітися. Додайте сюди куріння напідпитку і традиційну нездатність в такому стані контролювати ситуацію – і усі причини для трагедії в наявності. Найстрашніше, що п’яні курці представляють небезпеку не лише для власного життя, а й для людей, які проживають поруч.

Особливу обережність слід виявляти власникам будинків із дерев’яним перекриттям – не залишати газову плитку ввімкненою на ніч, не зберігати на горищах та в підвалах легкозаймистих речовин.

Особливо опікуйтесь малолітніми дітьми, не залишайте їх без нагляду,  аби вони не постраждали під час обігріву, або ж їхні пустощі не призвели до біди!

Отже, щоб лихо не прийшло до вашої оселі, зробіть своєчасні висновки і будьте уважними та обережними. Не куріть у ліжку, пильнуйте за станом приладів опалення, не допускайте використання електрообігрівальних та нагрівальних приладів саморобного виготовлення, дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час користування ними, а при виявленні вогню чи запаху диму негайно телефонуйте за телефоном 101.


 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024