Магія Різдва на фестивалі «Три празники в гості» в Шацьку

17 Січня 2020, 09:30
2814

«Христос рождається! Славімо Його!». Це різдвяне вітання, за яким стоїть сакральна подія чудесного народження Богонемовляти, разом з колядками і щедрівками стало лейтмотивом районного фестивалю «Три празники в гості».

Творчий захід, де у вертепах і величальних обрядових піснях особливо яскраво проявляється магія Різдва і місцевий колорит його святкування, проводився в Шацьку не вперше. За багато років він здобув гарну славу, став традиційним і одним з улюблених для шачан.

Цьогорічний фестиваль на честь Різдва, який відбувся 12 січня, організували і провели працівники Шацького районного Будинку культури (директорка Валентина Ханзерук). У ньому взяли участь понад 15 творчих колективів, зокрема 145 учасників з більшості населених пунктів Шацького району.

Ведучі Богдана Корнелюк і Марія Ханзерук привітали всіх з різдвяними святами, а після їхніх віншувань зазвучав прославлений на весь світ український «Щедрик» у виконанні тріо з Шацького РБК. Гармонійно вплелися у віночок колядок різдвяні піснеспіви дитячого колективу «Полісяночка» (керівниця Богдана Корнелюк) і народного ансамблю «Горлиця», колективів із сіл Мельники, Острів’я, Хрипськ, Кропивники, Вілиця, Плоске, Пулемець, Смоляри-Світязькі, Затишшя.

2

Професійним виконанням прославив світлу подію народження Спасителя хор Свято-Дмитрівського храму села Прип’ять разом із настоятелем отцем Андрієм. Ростанські щедрувальники прибули до Шацька з дивовижною зіркою-провісницею і старовинною дерев’яною «козою» з рухомою щелепою. До речі, роботи їхньої керівниці, завідуючої Ростанського клубу Лариси Глушкової, – «різдвяні павуки» з соломи – стали окрасою фестивальної сцени.

Самійличівській ватазі колядників і галасливим циганкам з Шацького міського Будинку культури вдалося розсмішити гостей дотепними жартами і гумором. Перші в жартівливій формі інсценували обряд сватання, а другі привели на свято ведмедя!

Положівські аматори продемонстрували на сцені виставу  євангельського змісту, де були задіяні Ірод, пастушки, ангел, три царі, нечистий та інші біблійні персонажі. Дівчатка-ангелятка з вокального гурту «Квіточки» (Шацька дитячо-музична школа) душевно прославили в пісні день народження Христа.

2

 

Величним завершенням фестивалю став виступ народного ансамблю «Лісова пісня» і дитячого гурту «Барвінок». Останню ж колядку «Добрий вечір тобі, пане господарю» співаки з волинської оздоровниці виконали разом з усіма учасниками різдвяного дійства і численними глядачами.

За сильні емоції і подарований святковий настрій подякували колективам Людмила Цевух, в.о Шацького селищного голови, та Оксана Юхимук, начальниця відділу культури Шацької РДА. З їхніх слів, приємно, що фестиваль «виріс» з пісенних рамок і перетворився на колоритне свято української духовності.

2

2


2

2

2

3

3

2

2

2

2

2

4

2

2

3

3

4

4

3

4

3

3

3

3

3

3

3


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром