Щедрий вечір: святкові звичаї і традиційні страви

13 Січня 2020, 10:35
3237 Джерело: фото ілюстративне

Традиційно в ніч з 13 на 14 січня святкують Старий Новий рік.

Вечір напередодні Старого Нового року називають Щедрим, тому і святковий стіл повинен бути багатим, ситним і смачним. В Україні традиція святкувати Старий Новий рік пов'язана не лише із зміною літочислення, а і з церковними святами, – пише 24 канал.

Так, 13 січня відзначається свято Маланки, а 14 січня – Василів день. До того ж сучасний Новий рік припадає на різдвяний піст, а Старий Новий рік – вже ні, тому цей «новий рік» відсвяткувати можна від душі.

Вечір напередодні Старого Нового року – Щедрий вечір або Василів, як його ще називають – збігається з українським народним святом Маланки. Кутя – головна обрядова страва цього вечора.

На Василя кутю готували щедру, жирну, заправлену смальцем або вершками. Звідси і назва вечора – Щедрий. За новорічний стіл, як і на Різдво, прийнято сідати всією родиною.

2

В нашому матеріалі ви знайдете рецепти страв на Старий Новий рік за народними традиціями, щоб привернути удачу і благополуччя, а також оригінальні сучасні рецепти для святкового частування.

Окрім куті, на Старий Новий рік прийнято готувати безліч страв: при тому цінується, якщо вони різноманітні й ситні, адже чим більше страв на столі, тим щедрішим буде наступний рік.

1

Обов'язковими частуваннями на столі є вареники, страви зі свинини, млинці, різні ковбаси. На столі обов'язково повинні бути страви зі свинини. Ця тварина традиційно вважалася символом родючості і достатку.

За народними звичаями на Старий Новий рік готують свинячі нутрощі, зі свинячих ніжок варять холодець, щоб у людей не боліли ноги, готують кишку (кров'янку), печінкові ковбаси, верещаку (старовинна українська страва зі свинячих реберець), смажать і коптять сало, готують з салом потапці (маленькі бутербродики), фарширують цілу молоду свиню, варять борщ тощо.

2

 

А от готувати птицю і рибу в цей вечір – було поганою прикметою, тому що вважалося, що щастя «полетить» або «попливе» з будинку.

Господарі накривали святкові столи рушниками і прикрашали колосками, в центрі столу ставили кутю і запалювали свічку, щоб вшанувати пам'ять предків. Саме з куті починають трапезу цього вечора.

На Щедрий вечір існує давній український звичай новорічних обходів, під час яких групи щедрувальників піснями славлять господарів, бажають їм здоров'я і достатку, за що отримують винагороду.

2

 

Читайте також: Популярні щедрівки, які легко вивчити дітям

Нагадаємо, 13 січня маєток «Nester House» запрошує на Щедрий вечір у кращих українських традиціях. Початок о 19:00. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024