Колядки є феноменом української нації – священник Шацького деканату ПЦУ розповів про різдвяні пісні

08 Січня 2020, 10:40
2952

Дорогі брати і сестри! От і дочекалися ми величного свята Різдва Христового, яке наповнило наші серця світлою радістю, а домівки – ароматом смачної куті та мелодіями колядок.

Наші народні традиції колядування та щедрування мають ще дохристиянське коріння. Проте з приходом Христової віри на наші землі вони не тільки не зникли, але й набули нових, ще прекрасніших образів.

Вони є своєрідним феноменом саме слов’янської цивілізації. Це генетичний код нашої нації, в якому закладене одвічне прагнення пошуку людиною свого Творця. Наші колядки і щедрівки просто просякнуті любов’ю до природи, до людини, вони несуть радість та мир всьому світові.

Вони народжують у наших серцях любов. А Бог і є любов. Тому ці народні пісне співи стали невід’ємною частиною, або формою Богоспілкування нашої Української церкви. Чому саме української? Бо ніде в світі, в жодній країні, ви нічого подібного не знайдете.

Нещодавно, для цікавості, задав у пошуку в Інтернеті «Колядки народів Росії». І відразу міф про «Великий русский народ» лопнув, як мильна бульбашка. З’ясувалося, що cамобутніх, унікальних колядок у Росії немає.

А в Україні є цілий цикл зимових величальних пісень, перші з яких з’явилися ще до чудесного народження Христа. В колядках, що дійшли до наших днів, архаїчні мотиви й образи переплітаються з біблійними: народження, життя, муки, смерть і воскресіння Спасителя.

Саме завдяки цим традиціям нас, українців, неможливо знищити. Вони вічні, бо несуть у собі Божественну істину. Колись наші предки співали: «Ой, радуйся, земле, Рід новий народився». А святий апостол сказав: «Ви рід вибраний, святий…», «Усе, що у Христі, – нове творіння». А ще сказано, що тим, хто вірує, все є на благо.

Тому Церква вчить нас дивитися на все очима Христа, тобто з любов’ю. Не забуваймо традицій і шукаймо правди Божої.

Вітаю вас зі святом Різдва Господа нашого і Спасителя!

Народжений у Вифлеємі Христос нехай благословить всіх нас у Новому році миром, здоров’ям, прикрасить душі чеснотами християнського благочестя ! Хай Він принесе у нашу Україну, у наші домівки мир, спокій, добробут і любов.

І хай лунає по цілому світу мелодія української колядки «Радуйся, земле, Син Божий народився!».

Протоієрей Сергій Зеленько, настоятель Свято-Георгіївського храму села Голядин та Свято-Іллінського храму села Грабове Шацького деканату ПЦУ

 

 

Коментарі
08 Січня 2020, 17:13
https://turisheva.ru/2017/01/06/kolyadki-pesni-ispolnyayushhiesya-v-sochelnik/
08 Січня 2020, 21:18
Є феноменом. І&amp;quot;свяшенники&amp;quot;, які заповідь 6-у НЕ УБИЙ не згадали ще ні разу!! <br/>А 10-ю заповіддю Господь Бог забороняє не тільки робити щось погане іншим, ближнім, які оточують нас, але й забороняє погані бажання і помисли щодо інших.<br/><br/>Гріх проти цієї заповіді називається заздрощами. Той хто заздрить, хто в думках жадає чужого, той від поганих думок в жадань легко може перейти і до поганих справ.<br/><br/>Але й сама по собі заздрість оскверняє душу, роблячи її нечистою перед Богом, як каже слово Боже: «Думки злі – мерзотність для Бога» (Притч. 15, 16). «А через заздрість диявола гріх увійшов у світ» (Прем. 2, 24).<br/><br/>Одне з головних завдань істинного християнина – очищати свою душу від усякої внутрішньої нечистоти, згідно з настановою апостола: «очистьмо себе від усякої скверни плоті і духа, творячи святиню в страхові Божому» (2 Кор. 7,1).<br/><br/>Потрібно берегтися від усяких поганих жадань і думок і бути задоволеним тим, що маємо: дякувати за це Богу, а за інших радіти, якщо вони мають усього багато.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром