Шацьк: у храмі Різдва Пресвятої Богородиці освятили воду

18 Січня 2017, 23:00
1911

У середу, 18 січня, в храмі Різдва Пресвятої Богородиці смт Шацьк відбулося перше освячення води.

Чин освячення звершив настоятель храму протоієрей Микола Вихор.


 

Важливо знати, що саме споживання Святої води після відправи є часом, коли можна сідати за стіл після посту.

Господар, повернувшись із церкви додому, кропить нею ближніх та всі закутки своєї оселі. За численними спостереженнями, вода ця, або – Велика Агіасма, цебто – велика святиня, має цілющі властивості та захищає від впливу нечистої сили, тому християни з належною шаною зберігають цю воду та приймають її з великим благоговінням, як і належить святині.

1


 

Іноді люди розділяють святу воду на Богоявленську і Хрещенську. Це – помилковий погляд. Просто вода освячується двічі – 18 та 19 січня, але властивості її однакові, адже чин освячення один і той самий, як і назва свята: Богоявлення та Хрещення Господнє — два значення однієї події.

***

Як оповідає про цю подію євангеліст Матвій, у 30-річному віці Господь наш Іісус Христос перед початком Своєї проповіді прийшов на річку Йордан, щоб прийняти Хрещення від пророка й Предтечі Іоанна Хрестителя.

Предтеча хрестив людей водою в покаяння, передрікаючи, що невдовзі прийде Той, Хто хреститиме Духом Святим. Побачивши Христа, Іоанн стримував Його, промовляючи: «Це мені треба хреститися від Тебе, і чи Ти приходиш до мене?» На що Господь відповів: «Облиш нині, бо так належить нам виконати всяку правду».


 

У ту саму мить, як Іісус занурився в Йорданські води та звершилося це священне Таїнство, небо розійшлося, Іоанн побачив Духа Божого, Котрий сходив, як голуб, на Христа, а також чутно було голос Бога Отця з неба: «Цей є Син мій возлюблений, у Якому Моє благовоління».

Таким чином, на Йордані була явлена Свята Трійця — Єдиний Бог у трьох Особах: Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий, тому і має цей день назву Богоявлення.

Також цей день знаменував явлення Христа народу і початок Його суспільного служіння та відкритої проповіді Євангелія.

1


 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром