Чим шачанам запам’ятався 2019 рік: дайджест подій. Частина І

04 Січня 2020, 16:10
2613

2019 рік озерному краю приніс чимало подій як радісних ( перемоги  юних літераторів, спортсменів, співаків), так і сумних (втрати відомих шачан, невдачі, розчарування).

Протягом року усі ми бачили, як змінилася так звана набережні у селі Світязь, якими швидкими темпами будується у трьох населених пунктах району каналізування, що значно покращить екологію нашого неповторного та унікального краю, початок будівництва багатостраждальної школи та амбулаторії в селі Піща, будівництво футбольного поля зі штучним покриттям у Шацькій школі-гімназії, успіхи та досягнення Шацької громади…

Читайте також: ТОП-12 найпопулярніших новин року на Район.Шацьк

Попереду – рік 2020. Сподіваюся, що він буде насичений не менш успішними подіями для району, ніж рік, що минув. Але спершу читачам пропонуємо пригадати, яким же 2019 рік запам’ятається нам, шачанам.

Січень

Для Шацька розпочався 2020 рік із приємної події: комунальне некомерційне підприємство «Шацька районна лікарня Шацької районної ради» отримало автомобіль «Пежо 301»для сімейних лікарів в рамках проекту Міністерства охорони здоров’я та Світового банку. Проте медицина району відчула й дещо негативного моменту в рамках реалізації Урядом медичної реформи, адже райони та громади на місцях змушені були приймати рішення про реформування первинної та вторинної ланки медицини. Відтак районна рада та ОТГ прийняли рішення зберегти мережу сільських ФАПів, виділяючи кошти на заробітну плату працівникам із місцевих районного та сільських бюджетів.

Читайте такожТОП-5 скандалів року в Шацькому районі

А в Шацькій школі-гімназії тим часом розгорнулись неабиякі баталії на татамі: утретє Шацьк приймав міжнародний турнір з дзюдо на призи СК «Торнадо».

13 січня, на Щедрий вечір, у селі Пехи сталася надзвичайна подія: під час пожежі, яка сталася у місцевому новозбудованому храмі, вогонь частково знищив купол та перекриття.  

18 січня релігійна громада села Положево перша в районі на зборах прийняла рішення про перехід до Православної церкви України.

На одну установу в Шацьку стало з початку року менше: у січні розпочалася реорганізація Шацького районного відділу ДРАЦС.

Лютий

Вчителька ОЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія смт Шацьк» Ольга Кропивник здобула перемогу у ІІ (обласному) турі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2019» у номінації «Основи здоров’я», чим виборола право представляти Волинь на всеукраїнському рівні.

1

3 лютого в селі Острів’я відбулися загальні збори релігійної громади. В селі напередодні зборів зібрали 140 підписів жителів села за перехід до ПЦУ, а прихильники УПЦ (МП) відмовилися брати участь у зборах. Натомість наступного дня провели свої парафіяльні збори, на яких 57 чоловік підписалися під рішенням про небажання переходити до української церкви. Нині ж у Свято-Варварівському храмі править отець Василь (Хомич).

На Кубку Світязя із зимової риболовлі, який щорічно проводиться серед волинян та риболовів із сусідніх областей, на озері Світязь, перше місце дісталося команді «Фішка» із села Грабове.

У лютому в Шацьку відбулася стартова українсько-польська конференція з питань впровадження великого інфраструктурного проекту з каналізування населених пунктів навколо озера Світязь, який реалізовується за кошти Євросоюзу. А ще, користуючись присутністю в районі поляків, депутати районної ради схвалили текст угоди про співробітництво між Влодавським повітом Люблінського воєводства та Шацьким районом.

1

Березень

Початок березня став знаковим для села Голядин: там 3 березня парафіяни Свято-Георгіївської церкви на зборах висловилися за перехід до Православної церкви України (42 проголосували за приєднання, 19 – проти). Попередньо свої підписи за перехід до ПЦУ поставили майже 90% жителів села. А вже 10 березня парафіяни Свято-Іллінської церкви, що в селі Грабове, також висловили бажання змінити патріархат. Ініціативна група зібрала підписи 120 жителів села за перехід до ПЦУ. На самих зборах з 39 присутніх «за» проголосували 31, а 8 – утримались.

В цьому місяці Шацька ОТГ приймала в себе учасників «Громадської майстерні «Громада майбутнього», яка реалізовується в рамках Програми «Інтегроване просторове планування для ОТГ».

Важку втрату приніс березень не лише для працівників Шацької лікарні,  а й для жителів району: 16 березня на 68 році життя перестало битися серце хірурга лікарні Володимира Івановича Бондаренка.

А село Згорани так і продовжує «трусити» від децентралізаційного процесу: бо громада хоче до Шацька, а депутатський корпус – до Любомля. Допомагали визначитися сусідам в цьому питанні Людмила Цевух, секретар Шацької ОТГ, та Сергій Карпук, голова Шацької райради, котрі побували там на зборах.

І вже 31 березня шачан, як і всю Україну, «штормило» від першого туру президентських виборів. Як відомо, шачани в перший тур вивели Володимира Зеленського та Петра Порошенка.

Коментарі
05 Січня 2020, 01:19
Невдалий рік.. та нічого хорошого для району керівники не зробили..(( гордитися немає чим
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024