Як відсвяткувати Новий рік без переїдання, – поради фахівців

31 Грудня 2019, 18:20
Новорічний стіл / Фото ілюстративне 1559
Новорічний стіл / Фото ілюстративне

У закладі громадського здоров'я дали поради як відсвяткувати Новий рік 2020 без переїдання. 

Поради опублікували на сайті Волинського обласного лабораторного центру МОЗ.

Чи буває святкування без переїдання? Буває, якщо дотримуватися простих порад:

  • Використовуйте принцип Тарілки здорового харчування. Овочі та фрукти повинні становити 1/2 тарілки. Картопля, через високий вміст крохмалю, не повинна заповнювати половину обсягу Тарілки здорового харчування.
  • Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам — 1/6 тарілки. Це цільні та неочищені зернові: ячмінь, пшениця, вівсянка, гречка, неочищений рис, а також страви, виготовлені з них. Ще 1/4 тарілки повинні наповнити білкові продукти. Риба, курка, квасоля, горіхи – це здорові та різноманітні джерела білка. Їх можна додавати в салат, і вони добре поєднуються з овочами.
  • Для приготування і заправлення страв обирайте в помірній кількості рослинні олії: оливкову, рапсову, кукурудзяну, соняшникову, арахісову тощо. Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам’ятайте: менший відсоток жирності не завжди означає користь.
  • Відмовтесь від промислово виготовлених соусів: кетчупів, майонезів тощо. Замініть їх лимонним соком, рослинною олією, сметаною чи йогуртом. Намагайтесь споживати менше ковбас та інших промислово виготовлених м’ясних виробів, що містять багато солі та інших додатків. Замініть їх, запеченим м’ясом.
  • Протягом частування пийте більше води та намагайтесь відмовитися від солодких напоїв. Щодо алкоголю, то його безпечної дози не буває. Якщо під час свят ви все ж хочете його скуштувати, то віддавайте перевагу невеликій кількості натурального червоного вина. Воно містять флавоноїди, що корисні для судин.


Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39