У Шацькій ОТГ розпочали реалізацію проекту «Шацька експедиція», який переміг у конкурсі малих грантів

22 Грудня 2019, 12:25
3799

В цьому році Шацька ОТГ спільно з громадською організацією «Шацьке поозер’я» (голова Валентина Стаднік) стали переможцями конкурсу малих грантів для об’єднаних територіальних громад DREAMactions 3.0. який реалізується за підтримки DREAMactions – спільного проєкту CANactions та WNISEF.

Довідково: «DREAMactions» - це спільний проєкт CANactions School та WNISEF, заснований задля реалізації практичних урбаністичних проєктів на території ОТГ України в контексті місцевого економічного розвитку та перетворень населених пунктів України.

1

Мета проєкту – дослідити існуючу інфраструктуру та потенціал озер Пісочне і Перемут; спланувати об’єкти рекреаційного благоустрою навколо цих двох озер, що передбачає нове, комплексне і дбайливе використання природних ресурсів національного значення, а також елементи партисипативного планування із залученням місцевих жителів та локальних експертів. Такий підхід може бути застосованим надалі до планування рекреаційної інфраструктури на інших 23 озерах комплексу.

Сама реалізація проекту передбачає розробку та облаштування оглядового туристичного веломаршруту «Шацька експедиція» для туристів навколо озера Пісочне та частково озера Перемут, залучивши до її створення місцеву громаду.

1

В реалізації проекту беруть участь: робоча група Comixans, дизайнери, фасилітатори, архітектори, урбаністи та ментори, планувальники та представники Шацької ОТГ.

Так, протягом серпня робоча група у складі Олександра Шевченка, Ярослава Яковлева, Дарини Подольцевої (фахівці з урбанізму, архітектури та дизайну); Дарини Пирогової (фахівець з фасилітації, керування експедиції), організаторів з громади Віталія Яльницького, Сергія Гірича, Ольги Найди, Андрія СичукаВіталія Турича – наукового співробітника Шацького НПП, Ігоря Ососкова, планувальника, експерта із просторового розвитку громад, визначили веломаршрут, працювала над обговоренням ідей та концепцій проекту, розробкою ключових елементів маршруту.

3

Зокрема, веломаршрут «Шацька експедиція» стартуватиме і завершуватиметься в селі Гаївка на березі озера Пісочне. На її шляху передбачено сім локацій, тобто проміжних зупинок та визначення тематичної ролі кожної з них. Серед цих локацій - прогулянка по сосновому бору, який знаходиться на березі озера Пісочне, відвідування єдиного великого у районі природного піщаного пляжу «Піцунда», наметового містечка «Запісочне», залишки доту часів ІІ світової війни, де встановлять історичні інформаційні стенди, річки Копаївка, оглядової вежі на озері Перемут, рекреаційного пункту «Перемут», еколого-пізнавальної стежки «Полісянка».

Частка фінансування проекту від БО «БФ «Кенекшнс» - 100 тис.грн., також фінансово долучиться і громада Шацька. Проєктом передбачено зробити різноманітні дослідження, розробити та випустити карти та схеми руху веломаршрутом, аби люди знали та могли побачити унікальні куточки Шацького поозер’я. Окрім того, на шляху веломаршруту у різних точках на березі озера Пісочне передбачено встановлення чотирьох тематичних альтанок, які матимуть свою назву та особливості (візуальні, слухові, запахові асоціації). Тобто як пахне сосновий ліс, озеро, як співають ті чи інші птахи, що водяться в шацьких лісах – можна буде почути і побачити на кожній зі встановлених локацій за допомогою спеціально встановлених пристроїв.

2

«Мета розробки веломаршруту – не лише показати цікаві та мальовничі краєвиди озер, а й «відтягнути» частину відпочивальників від перевантаженого Світязя. До розробки цього маршруту залучали фахівців із Харкова, аби саме через їхнє сприйняття побачити, оцінити самим та показати, що буде цікавим туристу», - розповідає заступник Шацького селищного голови Віталій Яльницький.

Минулого тижня на березі озера Пісочне Шацька ОТГ разом активними жителями селища та за сприяння працівників ДП «Шацьке УДЛГ»  встановили першу альтанку, яка називається «Простір». Обрали місце, яке буде не лише затишною зупинкою на шляху велотуриста, а й дасть змогу оцінити красу одного з найкрасивіших шацьких перлин - озера Пісочне, подихати хвойним повітрям, помилуватися красою лісу.

1

1

1

1

1

3

2





 

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром