Світязька та Пульмівська сільради не поспішають об’єднуватися з Шацьком

19 Грудня 2019, 13:15
3143

У перспективному плані об’єднання громад на теренах Шацького району передбачено створення однієї громади з центром у Шацьку.

Як повідомив Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, ще на початку року з ініціативи районної ради та адміністрації внесли зміни в перспективний план, відповідно до якого всі сільради району об’єднуються в одну територіальну громаду.

В цьому році керівництво району з керівництвом Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування провели ряд зустрічей з головами сільських рад та активом сіл щодо приєднання їх до Шацької ОТГ, розробили дорожню карту дій.

Однак навіть після прийняття відповідних рішень сесій сільських та селищної рад процес об’єднання не вдалося завершити в цьому році.

«Важливими в питанні об’єднання залишаються позиції Світязької та Пульмівської сільських рад, які, маючи фінансові та інвестиційні ресурси, не поспішають до об’єднаної громади. Також вирішальним в цьому питанні є недотримання державою обіцянок (кроків) щодо децентралізації влади, зокрема, можливості розпоряджатися ресурсами територій на місцях. Для прикладу, землі поза межами населених пунктів після створення Шацької ОТГ так і не були передані громаді, ними і надалі недобросовісно розпоряджається Держгеокадастр, роздаючи найкращі за непрозорою схемою», – розповів Сергій Карпук.

Все ж таки у 2020 році добровільне об’єднання має завершитися. Владі потрібно проаналізувати всі плюси і мінуси реформи в попередні роки та прийняти відповідальні рішення, нормативно-законодавчі акти і об’єднати громади відповідно до перспективних планів та їх спроможності.

Відповідно до пропозицій регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та субрегіонального рівнів Волинської області, до складу Шацької ОТГ планується включити Згоранську сільську раду. Цю пропозицію підтримують і жителі та актив Згоранської сільської ради, а також Шацька ОТГ та районна влада.

«Така громада дійсно буде спроможною та ефективною, зможе вирішувати проблеми жителів та динамічно розвиватися. Тому не бачу жодних перешкод, аби довести справу до кінця. Надіюся, що до даної пропозиції дослухається і влада в столиці», – зазначив голова райради.

Коментарі
19 Грудня 2019, 21:24
Вони мають рацію! Всю владу Радам!
19 Грудня 2019, 23:51
Клоуни
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024