Шацький національний природний парк: показники діяльності в 2019 році

15 Грудня 2019, 11:40
5503

Шацький національний природний парк у 2019 році садив лісові культури, проводив рубки догляду, заготовляв корми для тварин, організовував природоохоронні заходи та брав участь у проєктах.

Як спрацювала установа в нинішньому році, повідомив Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, у доповіді під час урочистостей з нагоди Дня Збройних сил України та Дня місцевого самоврядування.

Служба державної лісової охорони Шацького національного природного парку за 2019 рік:

  • посадила 3 га  лісових культур ;
  • провела рубок догляду на площі 154,8 га;
  • провела догляд за узбіччям доріг загального користування на площі 43 га;
  • провела вибіркових санітарних рубок на площі 635 га загальною кубомасою 7, 6 тис мᶟ (станом на 1 грудня);
  • заготовила 7 кг насіння сосни звичайної для посіву тимчасових розсадників.

Для забезпечення протипожежних заходів в лісових масивах парку влаштовано нових мінералізованих смуг – 40 км та проведено 440 км доглядів за мінсмугами.

Завдяки сумлінному виконанню своїх службових обов’язків лісовою охороною парку не було жодного випадку лісових пожеж.

Відбулася низка біотехнічних заходів, зокрема, працівники парку посадили кормополі та зернові; для підгодівлі тварин в зимовий період заготовили сіно, снопики зернових, віники з кропиви та листяних порід, жолуді, каштани. Закупили кормів в кількості шість тонн на суму дев'ять тисяч гривень.

Виготовили солонці, штучні гнізда для водоплавної дичини, годівниці для козуль.

Проводили моніторинг червонокнижних видів рослин для їх активного збереження.

Спільно з Львівським природничим музеєм організовували моніторинг лелеки чорного за підтримки королівства Ліхтенштейн. Закільцювали 12 пташенят лелеки чорного.

Шацький національний природний парк бере участь у проєкті: «Екосистемна адаптація до кліматичних змін та стійкий регіональний розвиток через підвищення компетентності українських біосферних резерватів» Україна-Німеччина 2018-2020.

Робоча група з питань обстеження та виявлення причин обміління озера Світязь, у складі наукових співробітників, провідного інженера лісового господарства та начальника відділу державної охорони природно-заповідного фонду Шацького НПП, обстежила мілководну частину озера Світязь та склала відповідний акт.

На еколого-пізнавальних стежках, пляжах, територіях закладів відпочинку та в’їздах в парк оновили  інформаційні аншлаги.

Працівники парку провели 365 лекцій і бесід та 25 заходів на природоохоронну тематику серед місцевого населення, в школах, на базах відпочинку та для учасників семінарів.

На рекреаційних пунктах встановили нові туалети, альтанки. Оновили екологічну стежку «Лісова пісня», зокрема, встановили лісові меблі та перехідні містки. Встановили нові в'їзні та охоронні знаки.

Здійснили частину робіт із впорядкування території центрального пляжу озера Світязь.

З метою недопущення нещасних випадків на водних об’єктах та забезпечення безпеки людей під час купального сезону адміністрація Шацького НПП провела заходи щодо обстеження дна акваторії пляжу «Незабудка» та уклала договір на постійне та обов’язкове обслуговування водного об’єкту (пляжу наметового містечка «Незабудка» та «Куточка рибалки») з державною аварійно-рятувальною службою.

На наметовому містечку «Незабудка» організовувалось постійне чергування чотирьох матросів – рятувальників сезонного рятувального поста. Рятувальний пост наметового містечка «Незабудка» обладнаний всіма необхідними рятувальними засобами.

За підтримки підприємців на пляжі «Куточок рибалки» протягом літнього відпочинкового сезону функціонували два рятувальні пости, на яких проводилось постійне чергування матросів-рятувальників.

Для моніторингу та контролю якості води Шацького НПП протягом сезону відпочинку відслідковували біохімічний та бактеріологічний склад води в водоймах парку.

На території Шацького НПП на постійній основі проводяться рейди та патрулювання відділом державної охорони природно-заповідного фонду Шацького НПП. Було проведено 855 планових рейдів.

За період з 1 січня по 28 листопада виявлено 79 порушень природоохоронного законодавства. Склали та направили до суду 79 адміністративних справ, з них, за грубе порушення – 64 справи  по ч. 4 ст. 85 КУпАП, 19 справ по ст. 91 КУпАП.

Стягнули штрафів відповідно до рішень судів на суму 10 217 гривень. 

Вилучили 1736 предметів і знарядь незаконного використання.

Виявили і затримали шістьох порушників, які займалися незаконним збором водяної рослинності (кладофори).

Згідно з колективним договором за 2018 рік відпустили 1001 метрів кубічних дров  (надійшло 204 заяви) про виділення топ-норми (за  50% вартості), лісоматеріалів для будівництва – 129,3 метрів кубічних. Для населення відпустили 1655, 5 метрів кубічних дров та лісоматеріалів для будівництва за 394 заявами. 

Читайте також:

Підприємництво Шацького району: хто розвиває і які послуги надають

В районі дбають про соціальну захищеність військових і їхніх родин

Як на Шаччині підтримують сільськогосподарських виробників

Скільки коштів використали в районі на реалізацію програми «Власний дім»

Коментарі
15 Грудня 2019, 14:41
-пройо...не озеро Світязь з всіма наслідками-ось САМИЙ ГОЛОВНИЙ ПОКАЗНИК!!!! ДЕБІЛИ.як казав там один!!!
15 Грудня 2019, 15:18
Успіх очевидний!
15 Грудня 2019, 17:16
Їхав сьогодні з Гути до Мельників через Мельниківське лісництво,боляче дивитись.Буреломи лежать,сухостої гектарами це при тому що короїди плодяться в арифметичній прогресії.Нехай директорка займається дурницями з тими пляжами ,вона сюди для цього поставлена,а де ж нормальні лісівники?Люди схаменіться!Подумайте що ви залишете для поколінь!!!!!
16 Грудня 2019, 10:55
ШНПП- в особі керівниці Маріі-це ганьба і бездіяльність!!!Кому ваші звіти паперові треба якщо озеро зникае???
16 Грудня 2019, 13:21
посадила 3 га лісових культур ;<br/>провела рубок догляду на площі 154,8 га;<br/>провела вибіркових санітарних рубок на площі 635 га<br/>Які ще факти потрібні, щоб оцінити паразитарну суть ШНПП?<br/>150 трутнів і відсутність не лише звіра, а і води в озерах, і лісу у близькій перспективі.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром