Як у Шацьку, Світязі та Пульмі будують каналізацію за європейські гроші, – обговорили на міжнародній зустрічі

14 Грудня 2019, 13:00
7851

У Шацьку понад рік триває реалізація великого інфраструктурного європроєкту з каналізування.

Аби обговорити етапи реалізації проєкту «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь», який реалізовується в рамках транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна», у селі Світязь в конференц-залі маєтку «Нестер-Хаус» відбулася робоча зустріч партнерів проєкту з польської (представники Влодави) та української сторони (Шацький район).

Так, польську делегацію очолив Анджей Романчук, староста Влодавського повіту, а з Шацького району участь у зустрічі взяли Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької РДА (він же – виконувач обов’язків координатора проєкту), виконуюча обов’язки голови Шацької ОТГ, секретар Людмила Цевух та її заступник Віталій Яльницький, автори проекту. Присутніми на зустрічі були представники фірми, яка виконує роботи з каналізування: заступник генерального директора ТОВ «Вельт-Капітал» Богдан Москаль та керівник проєкту Олександр Долгов.

1
Учасники робочої зустрічі
Учасники робочої зустрічі

Обговорити зміни у партнерських угодах, показати, як відбуваються роботи з каналізування, підбити підсумки першого року реалізації проєкту, обговорити сучасний стан на об’єктах будівництва, розглянути та обговорити пропозиції обох сторін як партнерів змін до бюджету проєкту – основні завдання учасників робочого засідання.

Про те, що реалізація цього великого проєкту не тільки значно покращить екологію озера Світязь та Пісочне, а й дасть великий старт розвитку туристичній інфраструктурі краю, відзначив Віктор Плейтух.

Віктор Плейтух
Віктор Плейтух

«Нам вдалося в минулому році отримати з держбюджету та освоїти 25 мільйонів гривень, в цьому році – ще 22 мільйона гривень бюджетних коштів. Це є частка українського співфінансування по проєкту. «Вибити» кошти та освоїти їх  було дуже нелегко. Добре, що підрядник  впорався із тим об’ємом робіт, які йому визначили», – повідомив Віктор Плейтух.

Він також відзначив, що по всіх трьох основних об’єктах будівництва є суттєвий прогрес, а координатори підготували проміжний фінансовий звіт, який перевірений аудитором та тепер знаходиться на розгляді та затвердженні Спільного технічного секретаріату у Варшаві. Відтак є ймовірність, що до нового 2020 року Шацький район отримає другий транш коштів з Євросоюзу на реалізацію проєкту. Адже перший транш – 2,03 мільйона євро майже повністю освоєні, як і кошти держбюджету.

Про те, що підрядник – будівельна фірма «Вельт-Капітал» навіть випереджає графік робіт з будівництва, розповів Богдан Москаль. Адже в літній період, коли прокладання мережі каналізування було неможливим через потік туристів, всю увагу зосередили на бетонних роботах з будівництва очисних споруд , хоч це не входило у плани на цей рік.

Богдан Москаль та Олександр Долгов
Богдан Москаль та Олександр Долгов

«Уклали додаткову угоду із замовником на ці роботи та почали будівництво. На початку будівництва стикнутися з чималою проблемою – малою кількістю бетону  в Шацьку та навіть Любомлі. Довелось возити його з інших районів (Ковельського та Володимир-Волинського). За день фактично заливали по 200 кубів бетону», – розповів Богдан Москаль.

Облаштували у Світязі й виробничий корпус, де встановлять обладнання та зберрігатимуть реагенти. Сам механізм очищення стоків буде біологічним, що дає можливість заощаджувати на постійній заміні фільтрів, натомість очищена вода знову буде повертатися у відкриті водойми. Аналогічна система очищення каналізаційних стоків діє в Шацьку (до речі, також встановлена за грантові кошти Європроєкту).

Анджей Романчук
Анджей Романчук

Як зазначив Віктор Плейтух, інколи доводилося коригувати проєкт через особливості ландшафту, розташування комунікацій та інших мереж. Але виконавці робіт та керівники проєкту вдалося завдяки тісній взаємодії швидко та оперативно вирішувати усі питання.

Олександр Долгов уже більш докладно розповів про те, який відсоток готовності мають усі три об’єкти. Найбільш масштабні роботи були в Шацьку: із 15 км каналізаційних трубопроводів проклали 12, зробили підключення до дворів , тобто вивели до парканів господарств (50%). Окрім того, за словами Богдана Москаля, по тих вулицях, де вже завершили прокладати каналізаційні труби, відновили дороги.

Олександр Долгов
Олександр Долгов

Не оминули каналізуванням і санаторій «Лісова пісня», очисні споруди яких морально та фізично застаріли: звідти каналізаційні стоки будуть забирати до Шацька.

У Світязі з 22 км каналізаційної траси змонтували 18 км та підвели до дворів, змонтували 12 насосних станцій (більше, ніж планувалося у зв'язку з особливостями рельєфу),  13 км напірних труб. Стосовно третього об'єкту – Пульма, то тут з 8 км трубопроводів змонтували 6 км та на 90% виведені до будинків, розпочали будівництво виробничого приміщення.  

Загалом по проєкту з 1250 колодязів змонтували 940.

З кінця весни у Світязі розпочали монтувати очисні споруди, приміщення біологічної очистки, пожежну водойму, де триває укріплення берегів, вторинні відстійники (там після біологічної очистки вода відстоюватиметься та виділятиметься мул, який можна використовувати як добриво), мулові та піщані майданчики. Загалом же очисні споруди у Світязі матимуть потужність 1 тисячу кубометрів на добу. Триває розширення очисних споруд і в Шацьку (зараз потужність очисних є 600 кубометрів на добу, тепер же її збільшують ще на 1 тисячу кубометрів).

Загалом, як відзначив Богдан Москаль, в цьому році вдалося зробити максимум бетонних робіт та каналізаційних мереж, тож готовність проєкту – майже 80%. Завершити його реалізацію заплановано до 30 серпня 2020 року.

Користуючись нагодою, учасники засідання обговорили й питання подальшої співпраці у мікропроєктах, які стануть корисними для обох регіонів. Акцент – на екології, туризмі та збереженні культурної спадщини, бо саме ці теми мають бути спільними у рамках транскордонної співпраці для трьох країн – України, Польщі та Білорусі.

«Нам, прикордонним регіонам, які вже багато років співпрацюють між собою, також важливо обговорити те, в яких сферах та які проекти можемо писати та подавати на європейські гратни в недалекому майбутньому», – зазначив Віктор Плейтух.

Не оминули й такої теми, як будівництво  переходу Адамчуки-Збереже. Проте, як відзначив Анджей Романчук, в цьому питанні Влодава та Шацьк одностайні: перехід треба для налагодження більш тісних контактів та співпраці. Але для цього потрібна ще й політична воля керівництва обох держав.

В свою чергу Віктор Плейтух подякував полякам за співпрацю та за те, що протягом багатьох років мають таких надійних партнерів.

Польські партнери залишились задоволені як почутим, так і побаченим, адже після офіційного обговорення поїхали оглянути очисні споруди у Світязі, а також могли прогулятися на новій набережній у Світязі.

1

Сергій Карпук
Сергій Карпук

1
















1



Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024