«Якщо нічого не робити, то озера там скоро не буде», – еколог в ефірі OBOZREVATEL

10 Грудня 2019, 16:25
4509

Катастрофічне обміління озера Світязь на Волині може призвести до повного зникнення цього унікального водоймища, одного із семи природних чудес України

«Якщо нічого не робити, якщо так само падатиме вода, то озера там скоро не буде», – такий невтішний прогноз дав еколог Олександр Соколенко в ефірі телеканалу OBOZREVATEL.

За словами Соколенка, озеро мають обстежити фахівці – тільки вони зможуть визначити точні причини висихання Світязя і, відповідно, запропонувати заходи для його порятунку.

«Зараз ми можемо говорити тільки про якісь імовірні причини. Підстав для обміління озера чимало. Це і Хотиславський кар'єр, який відбирає воду. І плантації лохини, які відбирають ґрунтові води на навколишніх територіях. В не дуже хорошому стані перебуває дренажна система навколо озера, яка теж може сприяти надмірній втраті води», – перерахував він загрози.

Еколог звернув увагу на високі темпи обміління Світязя і припустив, що там можуть виявитися й інші, локальні проблеми.

«Без обстеження фахівцями ми не можемо сказати предметно, що відбувається і що з цим робити», – наголосив Соколенко.

Однак, констатував він, якщо нічого не робити, то Світязь «або зовсім втратить воду, або вона витече до якоїсь певної межі».

Нагадаємо, різке обміління озера Світязь почалося ще у липні 2019 року – тоді вода відійшла від берега на десятки метрів. У жовтні було зафіксовано найнижчий рівень води у Світязі цього року.

Світязь входить до групи знаменитих Шацьких озер. Це найглибше і найбільше за площею озеро карстового походження в Україні. У 2010 році воно було визнане одним із 7 природних чудес України. Зараз на сайті президента розміщена петиція із закликом врятувати озеро Світязь.

Читайте також: Зміна клімату чи Хотиславський кар'єр: що загрожує обмілінню Світязя

Без паніки: знайшли спосіб врятувати Світязь від обміління

За десять днів петицію про порятунок Світязя підписали майже 1600 українців

Одна з причин обміління Світязя – глобальні кліматичні процеси. ВІДЕО

Читайте також: Мало дощів, інтенсивна меліорація та приватні свердловини: експерт виділив основні причини обміління Світязя

Без допомоги людини зарадити обмілінню Світязя неможливо, – фахівці

Народний депутат закликав урядовців рятувати Світязь

Чи винне підприємство «Волинська ягідка» в обмілінні Світязя

Коментарі
10 Грудня 2019, 19:56
Все правильно кажете пане Соколенко,але у нашому випадку основну вологу лохини беруть не грунтову,а поливають з тих великих водоймищ в які з глибоких артезіанських скважин,потужними насосами ночами закачують воду.Свідченям цьому є розповідь не байдужих працівників цього ж лохинового господарства.Тай візуально зверніть увагу,що вони постійно повні вони.Це як?Чим більше буде таких Соколенків,тим швидше наведемо лад в Шацькому поозер'ї.Довіри парку не має і бути не може.Бо ні одна свідома людина не погодила б такий ганебний проект.
10 Грудня 2019, 20:01
Запийте холодною водою. Поки вона є! Бариги ніяких ніштяків з туристів не мають і їм по... А ягідки в Європі люблять.
10 Грудня 2019, 20:13
Щоб зацікавивити туристів треба будувати скляний міст. Від берега і до моєї бази на острові!
11 Грудня 2019, 11:14
Потрібно посадити путінського баригу Порошенка
11 Грудня 2019, 11:57
Палити лохини і техніку!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром