"Ой радуйся, земле, Син Божий народився!" - у Шацьку колядують

06 Січня 2017, 21:50
2690

Як тільки на небі з'явилася перша зірка, а в хаті запахло кутею, у Шацьку від хати до хати пішли колядники. Веселі ватаги дітвори, мами і тата з дітками - хтось співав колядки, прославляючи дивне народження Спасителя, хтось читав величальні вірші, бажаючи господарям усіх благ у новому році. Треті забігали, щоб погрітися перед походом на дальню вулицю, скоромовкою проговоривши: 

«Коляд, коляд, колядниця. 
Добра з медом паляниця.
А без меду не така,
Дайте, дядьку, п'ятака.
Як не дасте п'ятака,
Візьму бика за рога.
Не давайте копійки,
Бо порвуться кишеньки,
Будьте, люди, гонорові!
Дайте гроші паперові»

Якщо в давні часи господарі віддячували колядникам винагородою – смачними продуктами, то зараз найчастіше – грошима. 

Колядування є справжнім, суто українським звичаєм, який виник на нашій території і не був запозиченим від інших народів.

З давніх- давен колядників було прийнято зустрічати з великою радістю і щедро обдаровувати солодощами, запрошувати за стіл.

Якщо хазяї негостинні, то їх висміювали і засуджували.

Чим веселіше і цікавіше проходило колядування, тим кращим мав бути новий рік. Саме тому колись весела компанія колядників збиралася разом за столом з багатим пригощанням, молоді люди водили хороводи, співали, танцювали і вихваляли свято.

Колядувати можна аж до 18 січня. Стрічайте колядників радісно, прославляйте народження Богонемовляти разом з ними, даруйте любов ближньому. Аби новоліття принесло всім удачу, достаток, стабільність, а Україні - довгожданий мир.

Христос рождається!

3

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024