Благочинний Шацького деканату ПЦУ привітав вірян з початком Різдвяного посту

28 Листопада 2019, 10:15
2411

Різдвяний піст – це останній багатоденний піст року, який триває 40 днів. Він розпочався 28 листопада  і закінчиться 6 січня, в ніч перед Різдвом. Оскільки заговини припадають на день пам’яті святого апостола Пилипа, то його ще називають Пилипівкою.

У ці дні кожен із нас повинен задуматися про те, як гідно підготувати себе до великого свята Різдва Христового. Постуючи тілесно, водночас варто постити і духовно. Справжній піст пов’язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ. Без молитви і покаяння піст стає всього лише дієтою. За цей період ми повинні очистити душі, щоб благоговійно зустріти явленого у світ Сина Божого.

Не забуваймо, що піст є чимось набагато глибшим, ніж утримання від їжі, це викорінення гріха і благодатна пора для добрих справ. А ще він дає нам можливість подякувати Богові за всі дари, якими Він нас нагороджує, за бажання проявляти свою любов до ближнього, до того, хто потребує підтримки, і до самого Бога.

«Краще їсти у Господі й дякувати Господу, ніж не їсти й осуджувати ближнього», – казав преподобний Єфрем Сирійський. Завжди під час посту пам’ятаймо ці слова.

Звичайно, у період Різдвяного посту ми повинні утримуватися від споживання низки продуктів: м’яса, молока, яєць, сиру, вершкового масла, а в деякі дні від риби. Це повинно відбуватись в такий спосіб, щоб піст був для нас, як казав преподобний Ісаак Сирійський, «не голодом, а певним відстороненням від їжі, не неминучим покаранням, а добровільним утриманням, не рабською необхідністю, а вільним мудруванням».  

Дорогі сестри і браття у Христі, частіше відвідуйте Божі храми, сповідайтеся, причащайтеся, творіть справи добра. Нехай святий і спасительний Різдвяний піст стане для всіх нас періодом особливої духовної радості і допоможе приготувати наші серця до народження в них Христа Спасителя.

Митрофорний протоієрей Михайло Цвинкилевич, благочинний Шацького деканату ПЦУ

 

 

Коментарі
28 Листопада 2019, 12:37
Тож у них 2 Різдва? І 25 грудня і 7 січня. Як бути з постом?
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024